Minder zout en meer smaak: zo kook je lekker en gezond voor je hart

Leestijd: 2 minuten

Heb je er al eens bij stilgestaan hoe je eten zou smaken als je het niet op automatische piloot kruidt met zout? Je zet je smaakpapillen makkelijk voor schut door in de plaats daarvan te experimenteren met verse kruiden en specerijen. Je bloeddruk en je hart zullen je er dankbaar voor zijn!


becel sel-life-magazine

De meeste mensen eten veel meer zout dan de aanbevolen 6 gram per dag. Op zich is het niet moeilijk om met dat automatisme te stoppen. Experimenteer eens in de keuken met verse kruiden en specerijen om je eten op smaak te brengen. Het zal je verbazen hoe snel je smaakpapillen hieraan wennen. Als je langzaam maar zeker minder zout toevoegt, zul je weinig verschil merken.

STAP VOOR STAP NAAR MINDER ZOUT

Enkele tips om minder zout te eten:

  • Vergeet niet om op de etiketten te kijken. Meestal staat er niet ‘zout’ op het etiket, maar ‘natrium’ (6g zout komt overeen met 2,5g natrium). Kijk ook naar de hoeveelheid die je per portie binnenkrijgt; vaak staat dat op het etiket aangegeven.
  • Probeer steeds een beetje minder zout toe te voegen tijdens het koken (bijvoorbeeld bij het koken van groenten, pasta of rijst). Als je eraan gewend bent, kun je het zout helemaal weglaten.
  • Zet geen zoutvaatje meer op tafel tijdens het eten. Proef het eten eerst.
  • Pas op met hartige snacks, zoals chips en gezouten noten. Ook kant- en-klaarmaaltijden en fastfood bevatten veel zout, net zoals vleeswaren als rauwe ham en ontbijtspek.

Wees zuinig met smaakmakers zoals ketchup.

  • Eet veel fruit en groenten. Eet minstens 300 gram groenten en 200 gram fruit, maar meer mag altijd!
  • Wees zuinig met smaakmakers zoals ketchup. Deze bevatten vaak zeer veel zout.

www.becel.be

Inspiratie? Ontdek ons recept voor hutsepot van aardappelpartjes, bleekselder en makreel. Klik hier!

hoche-life-magazine



© Fiftyandme 2024