Niksen : Belgische filosofie wordt wereldwijde trend

Geloof het of niet, ‘niksen’ uit de lage landen heeft het toonaangevende tijdschrift ‘Time’ gehaald. Ze hebben er zelfs een heel artikel aan gewijd. Over hoe het ‘niksen’ de opvolger is van de Deense hygge-trend (gezelligheid). Gaan we in ons Belgenlandje wereldnieuws worden met ‘niksen’ ? Toegegeven, ‘niksen’ is misschien wel het meest ontspannende wat een mens kan doen.

Leestijd: 2 minuten

Niksen is dé nieuwe trend

Het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift ‘Time’ laat er geen twijfel over bestaan: ‘niksen’ is dé nieuwe Noord-Europese trend. Simpelweg niets doen is blijkbaar een hippe trend om helemaal tot jezelf komen. Eerst was er het Deense ‘hygge’ (‘gezelligheid’) en het Zweedse ‘lagom’ (‘alles met mate’), nu dus ‘niksen’. Dat ‘niksen’ is een typisch begrip van bij ons. Het betekent niet minder of meer dan gewoon wat rondhangen en doen waar je zin in hebt. Een dagje in de hangmat naar de wolken turen, een avondlijke fietstocht zonder een echte bestemming, een gezellig en vooral ongepland en diepgaand gesprek bij kaarslicht of gewoon naar je favoriete muziek luisteren zolang jij daar zin in hebt. Dat zou volgens de ‘niksen’-filosofie de ultieme vakantie-ervaring zijn.

Vakantie leidt tot stress

Toegegeven de jaarlijkse vakantie leidt vaak naar nog meer stress. Koffers pakken, vakantiedagen inplannen met activiteiten, al die dingen doen waarvoor je tijdens het jaar geen tijd hebt. Dat is althans hetgeen we ons zelf zo graag wijsmaken. De jaarlijkse zomervakantie lijkt dan ook ieder jaar weer op een soort van collectieve dwangneurose waarbij we met z’n allen in ellenlange rijen gaan staan op de luchthaven of op de autosnelweg om dan op een overdrukke vakantiebestemming toe te komen. Daar gaan we dan tussen de mensenmassa vakantie proberen te vieren. Dat staat uiteraard lijnrecht tegenover de niksen-trend.

Niksen als in rust en sereniteit

De komst van sociale media waarbij elke event ook gedocumenteerd moet worden, heeft die druk enkel maar verhoogd. Alles moet leuk, spannend en avontuurlijk zijn. ‘Niksen’ noopt je dus om die collectieve waanzin opzij te zetten en gewoon weer tijd te maken voor rust en sereniteit zoals je dat zelf aanvoelt. Niksen wordt ook wel eens geassocieerd met luiheid maar daar heeft het niets te maken. Het is even alle gedruis opzij zetten om plaats te maken voor stilte en inactiviteit. Dat moet zowat de beste remedie zijn tegen een stressvol leven en een overdrukken agenda.

Niksen is goed voor je gezondheid

Niksen is zelfs erg goed voor je gezondheid. Zie je lichaam een beetje als een computer die aan het werk is. Alle systemen draaien op volle toeren waardoor er niet altijd nog een extra programma kan draaien. Doordat je in een soort van idle modus gaat, kan je grijze massa zich met andere dingen bezighouden. Ben je wat ziekjes, dan krijgt je lichaam extra energie (die het anders aan jouw dagdagelijkse functioneren moet besteden) om je er weer bovenop te helpen. Zoals alles doe je ook ‘niksen’ best met mate. Te lang nietsdoen kan je geest op hol laten slaan over dingen die misschien minder goed lopen in je leven. Erger nog, je kan ook in een staat van lethargie belanden waardoor je eigenlijk helemaal niets meer wil doen. Zoals gezegd : dat mag. Wissel dat nietsdoen dan toch ook af met periodes van activiteit waarbij je bijvoorbeeld andere mensen ontmoet. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat gezamenlijke activiteiten met andere mensen door de band genomen leiden tot een gevoel van welzijn door de sociale connectie die dan ontstaat. Dat hebben mensen blijkbaar broodnodig om tot echt geluk te komen. Maar zoals gezegd: maak tijdens je zomervakantie toch genoeg tijd om te ‘niksen’. Ze hebben het bij Time gezegd !