Omega-3 & Omega-6: een subtiel evenwicht

Leestijd: 2 minuten

Dat omega-3 en omega-6 goed zijn voor de gezondheid, komt geregeld aan bod in de media. Maar wat is het verschil, wat doen ze precies en waar vindt u ze?

Patricia Massange 

Omega-3 en omega-6 behoren tot de zogeheten essentiële, meervoudig onverzadigde vetzuren – de belangrijkste bouwstenen van de lipiden. Door hun anti-oxiderende eigenschappen zijn ze onmisbaar voor de goede werking van ons lichaam die ze zelf niet kan produceren. Zij kunnen dus uitsluitend via de voeding worden toegediend. Hoewel hun moleculaire opbouw grondig van elkaar verschilt, liggen hun wetenschappelijke namen dicht bij elkaar. We spreken van omega-6 vetzuur linolzuur en van omega-3 vetzuren.

Meervoudig onverzadigde vetten spelen een rol in heel wat belangrijke processen: de opbouw en sterkte van de celmembranen, en de goede werking van de cardiovasculaire, cerebrale, hormonale en inflammatoire systemen. Het verbruik en de opname van omega-3 en omega-6 helpen het lichaam om primordiale stoffen aan te maken waardoor het goed kan functioneren. Bij een te hoog verbruik kunnen de omega-6 de omega-3 verhinderen om hun werk te doen, met name op cardiovasculair vlak.

life-magazine

JUISTE VOEDINGSSTOFFEN

U vindt de omega-3 onder twee verschillende vormen. De eerste is van plantaardige oorsprong; in koolzaad- of lijnzaadolie. De tweede is van dierlijke oorsprong: in vette vis, zoals makreel, sardines, haring… Beide types omega-3 dragen elk op hun manier hun steentje bij tot de gezondheid van uw hart.

Wat de omega-6 betreft: zij hebben ofwel een plantaardige oorsprong, zoals in zonnebloempitolie, druivenpitolie, olie van maïs, sesam…, ofwel een dierlijke origine, zoals in eieren, boter of vetsmeersels voor op de boterham (Becel…).
life-magazine

KWESTIE VAN EVENWICHT

“De verhouding tussen de hoeveelheid omega-3 en omega-6 is belangrijk”, stelt het Franse agentschap Anses dat zich buigt over de hygiënische veiligheid van de voeding, het milieu en de werkomgeving. “Deze beide families van vetzuren worden inderdaad gemetaboliseerd door gemeenschappelijke enzymen, waarna ze vervolgens concurrenten worden.” Anders gesteld: “Een teveel aan omega-6 leidt tot een lagere metabolisering van omega-3.”

Vandaar dat Anses een verhouding aanprijst van 5 verbruikte volumes omega-6 voor 1 omega-3.

life-magazine

Dat we zo nadrukkelijk stilstaan bij de onschatbare voordelen van omega-3, wil evenwel niet zeggen dat omega-6 slecht is voor de gezondheid. Dit komt gewoon omdat wij een tekort hebben aan omega-3 terwijl we te veel omega-6 gebruiken. Eet dus gezond en kies voor voldoende afwisseling.

www.becel.be



© Fiftyandme 2024