muziek stress

Bewezen: dit genre muziek luisteren verlaagt de bloeddruk en vermindert stress

Dat luidkeels meezingen helpt om stress tegen te gaan, hebben we allemaal al eens ondervonden. Maar de tweede vraag luidt: wélke muziek kun je dan het best zingen?

Leestijd: 2 minuten

Positieve nostalgie

Zeker in deze spannende tijden – een pandemie, thuisblijven, werkloosheid; om maar een handvol te noemen – kan het verstandig zijn om zo nu en dan ontspannende muziek aan te slingeren. Als het aan deze Turkse wetenschappers ligt, kan het bij dergelijke stress vooral goed doen om jaren 80 muziek aan te zetten. De reden is best logisch: dit genre zorgt voor ‘positieve nostalgie‘.

De onderzoekers namen 1540 mensen tussen de 18 en 64 jaar onder de loep. Ze kregen verschillende muziek te horen terwijl de bloeddruk en de mentale staat van de participanten werd gemeten. Ze hoorden golden oldies uit de jaren zestig, rock uit de jaren zeventig, R&B uit de jaren negentig, jazz, techno, klassieke muziek en elektronische muziek.

Uiteindelijk waren het de hits uit de jaren 80 die het meest kalmerend waren. 96 procent van alle vrijwilligers vertoonden een verlaagde bloeddruk na het luisteren en bij 36 procent vertraagde ook de hartslag. “De resultaten klinken in eerste instantie misschien verrassend, maar medisch gezien is het heel logisch”, aldus Ömer Avlanmış, één van de onderzoekers. “Ze zijn uptempo en klinken feestelijk. Dit soort geluiden kunnen zorgen dat er meer endorfine en serotonine wordt vrijgegeven in de hersenen. Deze stofjes zorgen dat je je blijer en kalmer voelt.”

Genres die het goed deden kwamen vooral uit het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw, de ‘noughties’, en de Bridgerton-soundtrack met klassieke uitvoeringen van moderne liedjes. Specifieker: bands als Pet Shop Boys, Duran Duran en Wham! werden goed beoordeeld en Kylie Minogue, Rihanna en Black Sabbath deden het ook niet slecht in het onderzoek.

Stress door muziek

Ook waren er  genres dat net voor éxtra stress zorgde: dubstepjazz, blues, rock anthems uit de jaren zeventig en vooral techno. De bloeddruk ging gemiddeld omhoog, wat vaak een teken is van angst. Vooral bij techno vertoonde 78 procent van de participanten  een verhoogde bloeddruk. En het is niet zo dat het aan de ‘bonkmuziek’ ligt, want ook heavy metal was ook erg doeltreffend tegen stress. 89 procent ervoer een verlaagde bloeddruk, 18 procent had een verlaagde hartslag.

Klassieke muziek

Tot slot werd er gekeken naar klassieke muziek. Dat genre bleef een beetje rond het gemiddelde hangen. Beethoven, Bach en Brahms geven weinig stress maar reduceren de spanning ook niet echt. Dat is opvallend: in 2016 bleek namelijk uit onderzoek dat Mozart en Strauss de bloeddruk en hartslag juist naar beneden brengen.

Enfin, uiteindelijk kan er niks tegen jouw favoriete nummer op – ook al is dat een jazz nummer. Maar dit bewijst maar weer dat we de kracht van muziek niet mogen onderschatten.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024