hesidating

Hesidating: de nieuwe vervelende trend in datingland

Als je je onzeker voelt of je na de pandemie, de economische crisis en de oorlog nog wel wilt daten, ben je niet de enige – en er is zelfs een woord voor. We introduceren ‘hesidating’ – maar wat is het?

Leestijd: 2 minuten

Wie had gedacht dat Covid ons dagelijks leven zo zou veranderen? Onder de schadelijke gevolgen is er een die al twee jaar in het nieuws is: de angst om zich blijvend aan de liefde te binden vanwege de vrees dat deze relatie minder leuk wordt of zelfs verbroken, door een nieuwe pandemie of een andere gebeurtenis van dezelfde omvang. Een fenomeen dat een naam heeft: hesidating.

Wat is hesidating?

Het woord is bedacht door de online datingsite Plenty of Fish (POF), hesidating (een samentrekking van het werkwoord hestitate en het woord dating) belichaamt de onzekerheid waar steeds meer singles sinds de Covid-jaren mee te maken krijgen. Het is een anglicisme dat kan worden omschreven als de angst om zich te binden aan een langdurige relatie uit angst voor wat er met de relatie zou kunnen gebeuren. Volgens de datingsite treft het zo’n 70% van de singles, die worden omschreven als hesidaters.

Een fenomeen in opkomst

Voor een groot aantal alleenstaanden ondermijnt deze vorm van aarzeling de plannen voor een leven samen. Het zichtbare gevolg hiervan is dat het aantal relaties zonder toekomst toeneemt. Sommige mensen genieten liever van het huidige moment, zonder iets stevigers te durven opbouwen en onder ogen te zien wat de toekomst brengt“, verklaart Claude Martin, seksuoloog, voordat hij eraan toevoegt: “Een verschijnsel dat ik steeds vaker zie bij mijn consulten. Met een leeftijdsgroep die meer veertig- tot vijftigjarigen betreft.”

Hoe kunnen we deze angst voor de toekomst overwinnen?

Maar hoe kom je uit deze vicieuze cirkel van twijfel? Wat zijn de oplossingen die je moet zoeken om dit giftige gevoel te overwinnen? “De eerste reactie die je moet hebben“, benadrukt Claude Martin, “is te proberen je angst voor de toekomst te kalmeren. Om te stoppen alles zwart te zien. Ja, de huidige situatie is moeilijk, en Covid heeft ons vertrouwen geschaad. Maar zou het niet gemakkelijker zijn om onze angsten en problemen te overwinnen met iemand die ons vergezelt?” De aarzeling om de sprong te wagen kan ook in een positief licht worden gezien. Het laat zien dat je nadenkt over het vinden van je ideale partner, wat een normale en gezonde zaak is om te doen. Maar op een dag, moet je erover nadenken om de sprong te wagen. En om iemands angst te overwinnen voor de toekomst, die men als riskant beschouwt. Maar het hele leven is een risico, en dat moet je accepteren om vooruit te komen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023