shifting

Shifting, een manier om soms te ontsnappen aan het alledaags leven

Shifting werd oorspronkelijk beoefend door tieners, maar heeft ondertussen de generatiekloof overbrugd en wordt steeds populairder. Het is een manier om te ontsnappen in een denkbeeldige wereld. Maar waar gaat het echt over? En wat zijn de voordelen?

Leestijd: 2 minuten

Corona, energierekeningen, familie- of beroepszorgen… stress in het dagelijkse leven van de werkende vrouw kan vele oorzaken hebben. Hoewel iedereen zijn eigen manier heeft om te ontsnappen, is shifting een gemakkelijke manier om rustig te worden. Zonder medicijnen of beperkende therapieën.

Shifting in het kort

Het woord is afgeleid van het werkwoord ‘to shift’ (verschuiven) en het concept van ‘reality shifting’ komt uit de Verenigde Staten. Het gaat om het veranderen van de werkelijkheid door je gedachten en verbeelding te gebruiken. Het is een manier om rust te vinden en te ontsnappen aan een dagelijks leven dat pijnlijk of karakterloos aanvoelt. Shifting, dat populair is op TikTok, is niet echt meditatie, ook al komt de praktijk er dicht bij in de buurt. Het is meer een soort loslaten van je brein. In tegenstelling tot willekeurige dromen, beslist de shifter zelf over de omgeving en gebeurtenissen. Hij verzint zelf een verhaal op basis van zijn verlangens of laat zich inspireren door de wereld van films en series. Volgens gespecialiseerde fora is shifting populairder bij vrouwen.

In de praktijk

De techniek die over het algemeen door shifters wordt gebruikt gaat als volgt. Je gaat op je rug liggen op een rustgevend oppervlak, zoals een bed, zetel of gras. Sluit dan je ogen en stel je voor dat je op een trein zit die je naar het gewenste universum brengt. Een geslaagde shifting gaat meestal gepaard met verschillende symptomen, zoals witte flitsen en een gevoel van onthecht te zijn van je lichaam. De shifter blijft bij bewustzijn en beslist zelf wanneer hij stopt met dit ‘ontsnappingsmoment’. Een sessie duurt tussen de 10 en 15 minuten. Het is een tactiek die door de beoefenaars ervan als doeltreffend wordt beschouwd, maar die met mate moet worden beoefend. Het moet punctueel blijven om te voorkomen dat je permanent losstaat van de realiteit. Critici wijzen op het gebrek aan reactie op een psychologisch probleem. In feite kan shifting, in het geval van symptomen van een depressie, niet als therapie worden gebruikt. Medisch advies wordt dan nog steeds aanbevolen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023