Tips van Martin Heylen voor jouw levensverhaal

Leestijd: 2 minuten

Als je achterom kijkt, liggen er bewogen decennia achter je… Een leven dat leest als een roman. Waarom zou je het niet (laten) neerschrijven?! Zorgbedrijf Antwerpen geeft binnenkort 3 cursussen voor wie zijn eigen levensverhaal wil neerschrijven, of dat van zijn (groot)ouders. Martin Heylen geeft alvast een paar tips!

Martin Heylen is de man die voor televisie de wereld rondtrekt – van het kleinste Vlaamse dorp tot de meest verre, exotische plek op aarde – en je ontroerende portretten voorschotelt van doodgewone mensen. “Vaak denken mensen: ik heb toch helemaal niets te vertellen, ik ben toch niet speciaal? Ik ben ervan overtuigd dat iedereen bijzondere verhalen te delen heeft”, zei Martin Heylen op de kick-off van de ‘schrijf-uw-levensverhaal’cursus. “Ik ben van het principe dat elke mens boeiend is.” Ook jij, ja!

Zorgbedrijf Antwerpen liet al meer dan 100 levensverhalen optekenen door professionele schrijvers. Sinds kort is er ook een invulboek voor wie zijn verhaal liever zelf schrijft, of voor (klein)kinderen die het levensverhaal van hun (groot)ouders willen neerschrijven. Voor wie dat als een echte professional wil doen, organiseert Zorgbedrijf Antwerpen binnenkort 3 cursussen, elk van 5 sessies van 2 uur. Daarin leer je graven naar diepgang en ontdekken wat er achter feitelijke anekdotes zit. Iedereen die wil kan inschrijven.

Het invulboek is niet chronologisch gerangschikt, maar stelt je vragen over verschillende aspecten van je leven, zoals kinder- en jeugdjaren, karakter, vriendschap, liefde, ouderschap en grijs- en wijsheid. “Zo geef je betekenis aan een levensverhaal en maak je een echte karakterschets“, zegt initiatiefneemster Sara Engels.

Zo ontdekt Martin Heylen het boeiendste in elke mens

Martin Heylen, foto: Jimmy Kets

Martin Heylen, foto: Jimmy Kets

Martin Heylen gaf op de kick-off van de cursus zijn geheimen prijs om het beste boven te halen in een gesprekspartner. Wil je het levensverhaal neerschrijven van je (groot)ouders? Zo kom je dingen te weten die je nooit eerder hoorde…

  • “Hoe krijg je mensen aan het praten? Stel je vriendelijk en beleefd op en maak oogcontact.”
  • “Laat je ego weg en zorg voor een open mind. Het gaat niet over jou, maar over de persoon die je interviewt. Jij bent slechts het medium. Je bent op zoek naar wat die persoon op dat moment wil prijsgeven over zichzelf.”
  • “Valt het gesprek even stil? Let op details. Draagt je (groot)moeder een trui die glinstert? Begin erover en jullie zijn zo weer vertrokken.”
  • “Zorg voor meer diepgang. Graaf dieper dan hij/zij kan denken. Dat kan omdat jij de feiten meer op afstand kan bekijken.”
  • “Ik vind rimpels heel interessant. Ze zijn de diploma’s van het leven. Elke rimpel vertelt een verhaal.”

Zo maak je van het boeiendste boek het mooiste cadeau. “De kern van dit project? De bevestiging dat ‘IK BESTA'”, aldus Martin Heylen…

Meer info over het project ‘mijn boek’ op mijnboek.zorgbedrijf.antwerpen.be De cursussen gaan eind maart van start.


© Fiftyandme 2023