voornaam persoonlijkheid

Heeft je voornaam invloed op je persoonlijkheid?

Je kan je naam leuk vinden of niet. Maar je naam zal jou wel op een bepaalde manier definiëren, zoals de naamspecialist Gerrit Bloothooft getuigt in een recente studie.

Leestijd: 2 minuten

Hoe populair zijn sommige van de huidige voornamen? Wat is de betekenis van een naam? Heeft je voornaam invloed op je persoonlijkheid? Dit zijn slechts een paar vragen die het platform labelmaker My Nametags stelde aan naamdeskundige Gerrit Bloothooft. Een eeuw voornamen is bestudeerd, en de resultaten zijn op zijn zachtst gezegd verrassend en interessant.

Wat zegt een naam over de persoon die hem draagt?

Zoals een visitekaartje dat je je hele leven vergezelt, zo zal een naam je overal volgen en je in grote lijnen definiëren. Zoals specialist Gerrit Bloothooft uitlegt: “De keuze van een naam zegt veel over je. Het laat vaak zien tot welke cultuur je behoort en uit welk sociaal milieu je komt. En net als de nieuwste jeans die je draagt, is een naam ook een kwestie van mode. Wees dus voorzichtig bij het kiezen van een naam die een paar jaar populair kan zijn en dan volledig verouderd kan zijn.”

Wat zijn de populairste namen in België?

In België verschillen de voornamen naargelang men zich in het noorden of het zuiden van het land bevindt. Terwijl Walen de neiging hebben zich te concentreren op namen uit Frankrijk, kijken Vlamingen liever naar Nederland, of laten ze zich zelfs inspireren door hun lokale geschiedenis, zoals met Robbe of Lore. Voor het hele land zijn de kerkelijke of naar leden van de koninklijke familie gegroeide voornamen bijna volledig afgeschaft. Naast de klassieke namen die zowel in Vlaanderen als in Wallonië worden gekozen, putten de ouders steeds meer uit het bestand van internationale namen. Onder andere Laura, Olivia, Lucas, Liam en Noah.

Voornamen zonder grenzen

Vandaag, in het digitale tijdperk, hebben Belgische ouders een keuze als het gaat om het kiezen van de naam van hun kroost. Een keuze die culturen vermengt. Zoals Lars Andersen, CEO van de website My Nametags, bevestigt: “Moderne ouders hebben een onuitputtelijke bron van inspiratie dankzij hun contacten met verschillende talen en culturen. We kiezen de namen van onze kinderen op basis van wat we leuk vinden. Vandaar de groeiende verscheidenheid. Dit is het meest merkbaar in de grote steden, waar Arabische namen steeds populairder worden.”

Bijzondere keuzes in Wallonië

In het zuiden van het land is de keuze van de voornaam van een kind het vaakst gebaseerd op Frankrijk en Italië. Zo, zoals Dr. Gerrit Bloothooft opmerkt, “stonden tussen 2010 en 2020 15 namen in de Waalse top 20 van mannennamen ook in de Franse top 20. Bij het kiezen van Vlaamse namen laten de ouders zich ook inspireren door de meest modieuze namen in Frankrijk en Wallonië, zoals Amélie of Thibeau. Bij wijze van anekdote kan worden vermeld dat voor de jaren 2000 tot 2020 de top drie voor mannelijke namen in Wallonië Alessio, Cyril en Amélien was en voor meisjes Noémie, Giulia en Maëlle.”

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024