online daten 50+

9 eenvoudige do’s en don’ts bij online daten op 50+

Nu steeds meer vijftigplussers zich wenden tot online dating om de liefde te vinden, is het belangrijk om een paar eenvoudige do’s en don’ts voor ogen te houden die de ervaring zo veilig en aangenaam mogelijk maken.

Leestijd: 4 minuten

De zoektocht naar liefde kan zowel spannend als ontmoedigend zijn, vooral als je nieuw bent in de wereld van online daten op 50+. Het is normaal dat je je zorgen maakt over veiligheid, compatibiliteit en de kans op teleurstelling. Maar met de juiste instelling en aanpak kan online dating een leuke en lonende ervaring zijn. Om je te ondersteunen in de wereld van virtuele romantiek, hebben we een lijst samengesteld met 9 eenvoudige do’s en don’ts die je in acht moet nemen bij het zoeken naar die ene speciale persoon.

Do: kies een service die past bij je noden

In plaats van af te gaan op filters om compatibele matches te vinden op datingapps en -sites, is het verstandig om je zoektocht meteen op de juiste plaats te beginnen. Met de groeiende populariteit van datingplatformen voor 50-plussers is er een schat aan gespecialiseerde opties voor elke datingstijl. Neem de tijd om te onderzoeken welke opties bij je voorkeuren passen. Bepaal daarbij of je liever gebruikmaakt van een betaalde dienst of een gratis app of website. Hou in het achterhoofd dat een website die verificatie vereist, een extra laag veiligheid toevoegt door anonimiteit te beperken. Er zijn bovendien tal van nichediensten die je kunnen helpen om je ideale partner te vinden, zoals EliteDating.be (voor hoogopgeleide singles) of Parship.be (voor mensen die specifiek op zoek zijn naar langdurige relaties).

Do: schakel je vrienden in

Het kan lonen om een onpartijdige mening te vragen bij het kiezen van een foto en een profielbiografie die je ware ik laat zien aan potentiële dates. Terwijl jij een foto misschien leuk vindt, denkt je vriend(in) daar misschien anders over. Wellicht vind je de korte beschrijving van jezelf ook erg boeiend, maar komt ze voor buitenstaanders net verwaand of terughoudend over. Vertrouw op het oordeel van anderen.

Do: wees waakzaam

Houd het veilig door voorzichtig om te springen met je persoonlijke informatie en te vertrouwen op je instinct. Voor een eerste date spreek je best altijd af op een openbare plaats en onthul je niet zomaar je thuisadres. Neem je mobiele telefoon mee en laat een vriend(in) weten waar je naartoe gaat. Elke nieuwe date is een kans om je sociale netwerk uit te breiden en nieuwe vrienden te maken, maar het is belangrijk om eerlijk te zijn over wat je zoekt en de tijd te nemen om de ander te leren kennen voordat je hem of haar volledig vertrouwt.

Do: wees geduldig

Je perfecte partner ontmoeten is niet altijd eenvoudig. Sommige mensen hebben geluk, maar voor de meeste kost het tijd en moeite om de ware te vinden. Misschien heb je meerdere afspraakjes met individuen die je interesse niet wekken of die niet geïnteresseerd zijn in jou. Dat kan ontmoedigend zijn, maar vergeet niet: zelfs als een date niet leidt tot een langdurige relatie, kun je nog steeds genieten van het gezelschap. Met doorzettingsvermogen en een open geest zul je hoe dan ook iemand vinden die goed bij je past. Houd in gedachten dat online dating een steeds groter wordende poel van potentiële partners biedt. Overhaast het proces dus niet en neem geen genoegen met iemand die een slechte match is.

Do: wees positief

Vijftigplussers die opnieuw single zijn na een echtscheiding of het verlies van een geliefde, kunnen tijdens hun zoektocht best niet te lang blijven stilstaan bij hun vorige relaties. Nieuwe liefdes vergelijken met eerdere partners of oude liefdes bespreken tijdens je afspraakjes leidt niet tot romantisch succes. Evenzo kan overmatig praten over een ex een afknapper zijn en je date vervelen. Het is raadzaam om positief en zelfverzekerd te zijn en open te staan voor een nieuw avontuur. Als je moeite hebt om de juiste mentale ruimte te vinden, kun je overwegen een therapeut in te schakelen. Tot slot is te veel persoonlijke gezondheidsinformatie delen op een eerste date niet aangeraden, al maak je een ernstige ziekte liefst wel op tijd bekend.

Don’t: blijf weg van clichés

Als het op online daten aankomt, is het goed om te bedenken dat je profiel de eerste indruk is. Het is je kans om je identiteit te etaleren en je te onderscheiden van de massa. Maak je profiel dus aantrekkelijk door je hobby’s en interesses te delen, je persoonlijkheid te laten zien en geef potentiële partners ook inzicht in wie je bent. Vermijd clichématige openingszinnen als “Hallo, hoe gaat het?” en verwijs in plaats daarvan naar iets specifieks op het profiel van de ander om te laten zien dat je aandacht besteedt aan zijn of haar interesses. Wees tegelijkertijd niet bang om jezelf te zijn en laat je unieke kwaliteiten doorschemeren. En herinner je: het gaat er niet alleen om iemand te vinden die in jou geïnteresseerd is, maar ook iemand in wie jíj geïnteresseerd bent.

Don’t: doe jezelf niet anders voor dan je bent

Velen van ons hebben minstens één foto die we geweldig vinden en waarop we er op ons best uitzien. Het is dan ook erg verleidelijk om die foto te gebruiken voor je datingprofiel. Maar als de foto jaren geleden is genomen, is het mogelijk geen nauwkeurige weergave van hoe je er vandaag uitziet. Hoewel het prima is om een flatterende foto te kiezen, is het even cruciaal om ervoor te zorgen dat hij je uiterlijk accuraat weergeeft. Als je online persona drastisch verschilt van de realiteit, kan dat immers leiden tot ongemakkelijke situaties wanneer je elkaar in het echt ontmoet. Wees dus eerlijk over wie je bent en hoe je eruitziet, en je hebt een betere kans om een compatibele match te vinden die zich aangetrokken voelt tot de echte jij.

Don’t: gebruik geen ongeschikte foto’s

Er zijn nog andere foto’s die je beter kunt vermijden als je je datingprofiel aanmaakt. Denk aan webcamfoto’s van slechte kwaliteit, selfies genomen in badkamerspiegels en foto’s waarop je ex is weggeknipt. Daarnaast is het belangrijk om foto’s te vermijden die niet goed weergeven wie je bent. Als je bijvoorbeeld een computerfanaat bent die graag tuiniert, is een foto van jezelf op een Harley misschien niet de beste keuze. Vermijd ten slotte uitersten, zoals overdreven casual of glamoureuze foto’s met filters, want beide kunnen potentiële partners afschrikken.

Don’t: wees niet te kritisch

Hoewel het belangrijk is om bepaalde criteria te hebben, is het ook zaak om te onthouden dat niemand perfect is. Zorg er dus voor dat je lijst met must-haves niet te lang wordt en laat je niet meeslepen in een onrealistisch of oppervlakkig ideaal dat in het echte leven niet bestaat. Soms zijn de meest onverwachte connecties de sterkste en meest bevredigende. Sta er dus voor open om mensen te leren kennen die niet precies in jouw plaatje passen. Je weet maar nooit, misschien verrassen ze je wel op de best mogelijke manier.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024