vriendenkring kleiner maken

Waarom het oké is om ervoor te kiezen je vriendenkring kleiner te maken

Het is een feit dat de vriendenkring die we als tieners hadden, in de loop der jaren waarschijnlijk is geslonken. Levenservaring en de jaren zijn voorbij gegaan. En misschien heb je na je 50e ook de behoefte om je vriendenkring te vernauwen om er beter van te kunnen genieten.

Leestijd: 2 minuten

De paradox van de huidige menselijke relaties is vreemd. Terwijl sociale netwerken zoals Facebook ons doen geloven in het belang van het vergaren van (meestal virtuele) vrienden, hebben 50-plussers steeds meer de neiging om hun vriendenkring kleiner te maken en op orde te brengen. Niet als uiting van een verlangen om zich in zichzelf terug te trekken, nee, eerder als een metafoor van een tuin die je in de loop der jaren hebt laten groeien. Met onkruid en bomen die zo hoog zijn dat ze het zonlicht blokkeren. Vriendschap moet soms ook opgeruimd worden, om alleen het essentiële te behouden. En om ten volle te genieten van het resultaat: meer oprechtheid en gelijkenis in de visie op het leven.

De kwaliteit van vriendschap voor de kwantiteit van vrienden

Met het verstrijken der jaren zijn de zorgeloze dagen van de adolescentie voorbij. Naarmate we ouder worden, hebben we de neiging relaties te snoeien om alleen die relaties te behouden die het meest productief zijn, die bieden wat we in de loop der jaren echt nodig hebben: authenticiteit en stabiliteit.

Natuurlijk zal je je moeten voorbereiden op kritiek, soms regelrechte kritiek, zelfs bespotting door je kinderen en kleinkinderen. Jonge chrysanten die nog niet genoeg ervaring hebben om te begrijpen wat je bedoelt. Maar zet je daar overheen. Er zijn ook vijftigers, die op de kusten van de adolescentie zijn gebleven omdat ze niet oud willen worden. Adulescents die eveneens niet zullen begrijpen waarom je je vriendengroep zou willen slinken.

Degenen die we houden zijn degenen die op ons lijken, onze verlangens delen, onze levenskeuzes, onze smaak. En deze herschapen vriendschap zal sterker zijn, intenser. Omdat het echt gekozen is.

Vrienden in voor- en tegenspoed

En als je het moeilijk vindt om ze te kiezen, zullen de beproevingen van het leven er vaak voor zorgen dat je ze kiest. Deze vrienden zullen weinig talrijk zijn, maar zij zullen degenen zijn die tellen om je emotionele gezondheid te verzekeren.

Hun geruststellende aanwezigheid zal je doen denken aan Shakespeare’s beroemde regels in Henry V, “We few, the happy few, we band of brothers.”

Lees ook
Hoe pak je sociaal de draad weer op, na ruim een jaar afzondering? >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024