weer sociaal

Hoe pak je sociaal de draad weer op, na ruim een jaar afzondering?

Er komt een moment dat we weer van afspraak naar afspraak gaan en blootgesteld worden aan ontelbare prikkels. Pre-corona niks bijzonders, nu kan dat – al verwacht je het misschien niet direct – sociaal bést ongemakkelijk zijn. Zo veel stemmen. Zo veel gelach. Wat zeg je? Hoe gedraag je je in een groep? Als deze gedachtes stress opwekken, wil je misschien je sociale spieren opwarmen en leren hoe je weer zelfverzekerd kunt zijn.

Leestijd: 2 minuten

De volgende adviezen gelden voor wanneer de maatregelen het weer sociaal toelaten.

1. Begin klein en rustig

Allereerst: er is niks vreemds aan dat je je misschien onzeker voelt na afgelopen jaar. Je kunt er daarom baat bij hebben om alleen met je naasten om te gaan. Door je persoonlijke sociale netwerk in het begin klein te houden en alleen activiteiten te doen waar je je op dit moment goed bij voelt, kun je waarschijnlijk zekerder naar steeds een grotere en onbekende groep gaan.

2. Stel vragen

Heb je liever nog niet direct de aandacht op jou gevestigd, los dit dan op door vragen aan de ander te stellen. Wanneer je zelf constant aan het woord bent, voel je je misschien heel zelfbewust en ervaar je teveel prikkels. Daarnaast toont onderzoek aan dat het stellen van vragen, vooral vervolgvragen, je sympathieker kan maken. Je sociale vaardigheden verbeteren tegelijkertijd waarschijnlijk ook, want door je nieuwsgierig op te stellen word je ook een betere gesprekspartner en dat kan leiden tot goede gesprekken.

3. Begroet mensen

Maak er een gewoonte van om mensen overal weer te begroeten. Dat kan ook door slechts een glimlach. Wanneer je je in een meer intieme omgeving bevindt (zoals op een verjaardag) is het goed om mensen echt te begroeten met een glimlach en een vriendelijke ‘Goedendag’. Je zal weer een gevoel van controle terugkrijgen en wellicht merken dat sociale interactie minder lastig was dan gedacht.

4. Stel grenzen en zeg nee

Een andere belangrijke strategie om je te helpen sociaal zelfverzekerd te zijn, is om situaties te weigeren. Voel je je ongemakkelijker? Voel je vrij om je af te zonderen. Voel je je ongemakkelijk, dan kun je weggaan. Als je niet in de buurt wilt zijn van mensen die je niet kent, kom dan voor jezelf op.

Lees ook
Hoe reageer je wanneer je eigenlijk geen zin hebt om af te spreken? >

5. Doe een kalmerend ritueeltje

Zoek je eigen coping-strategie om de gevoelens te onderdrukken van sociale angst. Onze tip: raak met je duim het onderste stukje van je middelvinger aan, net boven waar je vinger in je handpalm overgaat. In het boek Success Under Stress van psycholoog Sharon Melnick staat deze Oosterse truc beschreven om meer rust in je leven te krijgen. Dat zou zenuwen activeren die het gebied rond je hart losser maken. Daarmee gaat het beklemmende gevoel wat je hebt als je nerveus bent weg.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024