Marc Lagrange: “Op verleiding staat geen leeftijd”

Leestijd: 3 minuten

Het universum van fotograaf Marc Lagrange wordt bevolkt door sensuele vrouwen met niet veel meer om het lijf dan een zelfzekere, verleidelijke attitude. Met een nieuw boek dat wereldwijd wordt uitgegeven en een nieuwe galerist in Parijs nam Marc Lagrange een nieuwe stap in zijn carrière.

marc-lagrange-senza-parole-life-magazine-Sirin

De sensuele vrouwen bleven, de manier waarop je ze fotografeerde veranderde een beetje. In welke zin?

Marc Lagrange: “Ten opzichte van mijn vorig werk is dit zuiverder en gestructureerder. Waar het in mijn vorig boek ‘Diamonds and pearls’ nog vooral over glitter en glamour ging, valt dat aspect nu weg. De decadentie en verleiding zijn niet helemaal weg, maar nemen nu eerder de vorm aan van naaktstudies in complexe decors.”

Die decors spelen een hoofdrol in de foto’s. U fotografeerde onder andere in de Antwerpse Handelsbeurs en beeldhouwersateliers in Pietrasanta, Italië.

“Ik had het privilige om 3 weken te mogen in werken in de Handelsbeurs. Ik maakte er foto’s in de sfeer van 1001 nachten met dieren zoals olifanten en kamelen die ik uit Berlijn liet overkomen. Voor een andere reeks liet ik me inspireren op Paul Delvaux omdat ik vind dat de Handelsbeurs iets van de sfeer van een station heeft.
“In Pietrasanta kwam ik terecht nadat verschillende mensen me onafhankelijk van elkaar zeiden dat ik er heen moest. Ik was meteen verloren toen ik er de eerste stap binnenzette. Ik leerde de eigenaars kennen en kreeg de toestemming om er 2 dagen foto’s te maken, wat uitzonderlijk is. Ik liet Inge – een model dat al 15 jaar voor me werkt – door het atelier dwalen, het was een soort performance die ze deed en die ik vastlegde op foto.”

marc-lagrange-senza-parole-life-magazine-Let-there-be-Light

Wat is het vrouwbeeld dat u wil delen met uw foto’s?

“Ik hou van echte vrouwen. Voor mij geen uiterst slanke fashionmodellen en ook geen siliconen, ik hou van echte vrouwelijke rondingen.”

Uw ‘echte vrouwen’ zien er wel allemaal behoorlijk perfect uit… Wat bijvoorbeeld met vrouwen met een jaartje meer?

“Op verleiding staat geen leeftijd. Onlangs deed ik een shoot met Carmen Dell’Orefice, een topicoon van ondertussen 84 jaar oud. Op een bepaald moment zei ze: “Ik wil alleen zijn met Marc”. Carmen schoot haar blouse uit en begon te poseren. 1,5 uur hebben we intens gewerkt. Nog nooit zag ik iemand zo poseren en emoties geven als zij. Ze heeft me geïnspireerd om muzes van vroeger op te zoeken. Ik hoef ze niet persé naakt te fotograferen. Ze zijn mooi op een andere manier, met meer bagage.”

marc-lagrange-senza-parole-life-magazine-Tusk

Vanwaar de titel van uw boek, Senza Parole?

“Die viel tijdens een diner met vrienden in Pietrasanta. Ik vond het meteen goed. Dat is het effect dat ik wil dat mijn foto’s hebben op mensen, dat ze ze zo mooi vinden dat ze er geen woorden voor hebben.”

marc-lagrange-senza-parole-life-magazine-cover

Marc Lagrange, Senza Parole (TeNeues), 79,90€.

Tentoonstellingen:
tem. 25 oktober 2015: Absolute Art Gallery, Zeedijk 806, 8300 Knokke
26 november – 27 december 2015: Leonhard’s Gallery, Leopoldstraat 45, 2000 Antwerp© Fiftyandme 2024