diamanti per tutti

Partners in zaken en in het leven: Stephanie en Edward runnen samen juwelenmerk DPT

Stephanie (48) en Edward (50) delen niet alleen de liefde, maar ook een onderneming. Ze vertellen over hun samenwerking voor het Belgische juwelenmerk, Diamanti Per Tutti, en hoe ze daarbij hun relatie in evenwicht houden.

Leestijd: 5 minuten

Het idee om 24 uur per dag met je partner door te brengen klinkt voor de meeste mensen als een recept voor een beproeving. Altijd op elkaars lip, dat kan toch niet goed gaan? Toch zijn er verrassend veel stellen die samen werken. En het kan nog leuk zijn ook.

Stephanie Wilms (creative director & co-founder) en Edward Verté (CEO) van het juwelenmerk Diamanti Per Tutti, ook wel DPT genoemd, gingen in 2012 hun ‘tweede’ partnerschap aan: naast een huwelijk van ondertussen 23 jaar, nu ook één om een van de meest internationale juwelenmerken van België op te starten samen met een derde vennoot. “Als ik zeg dat onze omgeving vrij sceptisch was over onze startup destijds, dan druk ik mij eufemistisch uit”, vertelt Edward. “Natuurlijk hebben onze familie en vrienden ons altijd gesteund en zijn ze nu onze grootste supporters, destijds hebben we wel wat betogen gekregen waarom we het vooral niét moesten doen.” Toch vonden ze in de afgelopen tien jaar een weg om de felbegeerde balans tussen werk en privé te bereiken. Eentje die voor hen uiteindelijk werkt, want in een gezin met drie jonge dochters is dat misschien niet altijd evident.

Maar dat neemt niet weg dat er genoeg over te zeggen is. Want: wat doe je als je merkt dat je relatie in gevaar komt? Moet uiteindelijk iemand ‘de baas’ zijn? Hoe scheid je werk en privé? En is die scheiding überhaupt wel noodzakelijk?

Als je een eigen bedrijf hebt is het heel moeilijk om privé en werk volledig van elkaar te scheiden”, vertelt Edward. “Bij ons is dat in ieder geval zo, wellicht tot ergernis van onze drie tienerdochters. Wel hebben een ongeschreven regel: na de aperitief praten we niet meer over zaken. Dat lukt niet altijd, maar het is wel een goede regel. En in de slaapkamer wordt nooit over werk gepraat, noch emails gelezen.”

Fifty & Me Magazine: En op vakantie?

Edward: Dan werken we ook elke dag een paar uur, maar proberen dat wel tot een minimum te beperken.

Sluiten jullie de werkdag ook af met een bepaald ritueel?

Stephanie: Ik vrees dat dat antwoord nee is. We hebben een kantoor in Antwerpen, maar ook thuis hebben we een kantoorgedeelte. Vaak verhuist de laptop mee naar de zetel of naar het apéro-gedeelte van de keuken om toch nog een paar dingen af te werken. Wij zijn daar dus niet het mooiste voorbeeld van. Maar we zien werken dan ook niet als iets negatiefs. De kinderen zijn ermee opgegroeid en ik denk ook dat het een mooie les is voor hen naar de toekomst toe: als je iets wil, dan moet je er ook voor werken. Als je een eigen bedrijf hebt kan je niet zeggen: hier stopt het nu.

Verschillen jullie van gedachten of is de succesformule twee zielen, één gedachte?

S: Ik heb eerder een creatief zicht en Edward een commercieel zicht. We zitten dus niet altijd op dezelfde lijn, maar gelukkig is dat bij ons enkel op werkvlak. Dat zeggen we ook als er dan een keer woorden vallen, want ja, dat gebeurt weleens. We durven op business-vlak beiden onze mening uit te spreken en hevig in de verdediging te gaan voor iets waar we in geloven.

E: Maar uiteindelijk gebeurt alles in onderling overleg. De eindbeslissing wordt altijd met z’n drieën gemaakt natuurlijk. We zijn de laatste tien jaar daar enorm in geëvolueerd en tot vijf jaar geleden kon de discussie soms hoog oplopen op sommige vlakken. Maar iedereen heeft zijn verantwoordelijkheid genomen en dat is nu vrij duidelijk afgescheiden wat het makkelijker maakt om samen te werken.

Hoe ontstond het idee voor Diamanti Per Tutti?

E: We hebben elkaar in de studiebanken Rechten ontmoet in Namen meer dan 30 jaar geleden. We zijn beiden effectief als advocaat gestart, maar uiteindelijk heb ik de switch gemaakt naar management consulting en Stephanie is in het familiebedrijf gegaan. Toch leek het ons een fantastisch idee om een eigen juwelenmerk op te starten met de heritage van mode- en diamantenstad Antwerpen. Tegelijk wilden we diamanten toegankelijk maken voor iedereen. Stond iedereen onmiddellijk achter ons idee? Absoluut niet. Veel mensen vonden het onverstandig om van een goed loon naar een start-up te gaan waar we ons geld instaken en gedurende veel jaren geen loon uitbetaald zouden krijgen. Maar hebben altijd de visie gehouden dat we dit wilden doen samen met onze vennoot Floris. Nu gelooft onze omgeving erg in ons idee en steunen ze ons nog steeds in alles. Onze ambities gaan ver, we willen vijftig eigen winkels hebben tegen 2025. Met momenteel 14 eigen winkels in Antwerpen, Singapore, Hong Kong en Shanghai, een nakende opening in Rijsel en een 150 resellers, gaande van juweliers tot cruiseschepen, is DPT in hoog tempo aan het groeien.

En binnenkort een nieuwe store in Antwerpen, nietwaar?

E: Inderdaad, we hebben zonet een nieuwe flagship store geopend in de Steenhouwersvest in Antwerpen. We nodigen iedereen uit in onze winkel in de Steenhouwersvest met een nieuw design van de hand van Malherbe Paris, die onder meer ook La Samaritaine in Parijs ontwierpen. Hubert de Malherbe en zijn team ontwierpen een unieke look and feel met sterke focus op duurzaamheid. De nieuwe ruimere winkel leent zich tot verder ondergedompeld te worden in het universum van DPT en de verschillende collecties in alle comfort te ontdekken.

Is er uiteindelijk ook iemand de baas’ in jullie samenwerking?

S: Ik denk dat het naar het team duidelijker is als er een finale baas is. Bij ons is dat op de werkvloer Edward en ik op de thuisvloer. Maar uiteindelijk nemen we alle belangrijke beslissingen samen met onze vennoot, Floris Foqué.

Jullie hebben nog drie dochters. Merk je dat jouw werkuren daar anders door zijn?

S: Als je effectief de uren uitrekent, denk ik wel dat ik minder uren werk omdat er nog veel van thuis bij komt.

E: Maar ik denk niet dat dat veel scheelt eigenlijk. Ik moet Stephanie regelmatig ’s avonds achter de computer wegtrekken. En we hebben ook een nanny die al 14 jaar bij ons is, anders hadden we dit niet kunnen doen.

Hebben jullie een tip waardoor de samenwerking tussen jullie zo goed werkt?

S: Ik denk niet dat er een magische formule is. Het belangrijkst is dat je goed blijft praten. En dat je er rekening mee houdt dat er altijd wel iemand iets meer op de voorgrond zal staan. Je kan niet beiden haantje de voorste zijn in een bedrijf.

E: Ik denk dat het belangrijk is om duidelijke afspraken te maken en de terreinen goed af te bakenen. Wees elkaars coach, maar controleer elkaar niet. En als je voelt dat het echt begint te drukken op de relatie en elkaars liefde, dan moet je misschien stoppen.

Dus jullie zien het alleen maar als een voordeel? Misschien omdat je zo ook meer tijd kan doorbrengen samen?

E: Absoluut. Maar vooral omdat je samen iets opbouwt. We zijn van nul samen iets aan het opzetten, met alle moeilijkheden en stress van dien. Dat is niet altijd even gemakkelijk, maar als je dan ziet wat je samen hebt klaargespeeld, is dat fantastisch.

De nieuwe flagshipstore is begin 2023 geopend in de Steenhouwersvest 59, 2000 Antwerpen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024