relatie lockdown

Wat als je relatie niet meer werkt door de lockdown?

Als koppel (zoveel mogelijk) in quarantaine gaan is voor velen de realiteit momenteel. Vervolgens wekenlang op elkaars lip leven, is voor echtparen waarbij het al slecht ging de druppel die de emmer doet overlopen in de relatie. Wat als die irritaties maar doorgaan en je stiekem weet dat het beter is om te stoppen?

Leestijd: 2 minuten

Meer echtscheidingen

Het aantal echtscheidingen in België is opvallend gestegen de laatste tijd. In de tweede helft van mei waren er maar liefst een kwart meer echtscheidingen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat betekent trouwens niet dat er in die periode minder huwelijksproblemen waren; door de lockdown was het voor een relatie gewoon moeilijker om echtscheidingen te regelen en de papieren te komen ondertekenen bij de notaris.

Ook in juni waren er nog bijna een vijfde (19,3 procent) meer echtscheidingen dan het jaar ervoor en in juli waren er nog altijd 13,2 procent meer scheidingen dan in mei 2019. Bart Van Opstal van de Federatie van de notarissen zegt dat een eerste reden van deze stijging de inhaalbeweging is na de strengere lockdown, maar de tweede reden is toch echt de harde relatietest ervan: “In huwelijken waar er voordien al spanningen waren, zijn die spanningen tijdens de lockdown vaak verder opgelopen. Velen hebben dan de beslissing genomen dat het zo niet verder kon met hun huwelijk, informeerden zich tijdens de lockdown over een echtscheiding en stapten na de lockdown naar de notaris om de scheiding te regelen.”

1) Maak onderscheid

Enfin, zo ver willen we het natuurlijk niet laten komen. Wat kun je doen als zich een probleem in de relatie aan het vormen is? “Het is compleet normaal om nu over alles te twijfelen, want dit is een hele onzekere tijd,” vertelt elatie-expert Susan Winter in een interview met Elite Daily. “Het leven zoals we het kennen is er nu niet en daarom hebben we zeeën van tijd om te reflecteren op ons leven. We kunnen er nauwelijks uit en dat zorgt ervoor dat we minder ‘geaard’ blijven. Dus gaan we nadenken over alle levenskeuzes die we hebben gemaakt, inclusief de keuzes op vlak van de liefde.” Het is dus belangrijk om je te realiseren of de relatie het probleem is, een levenskeuze in het algemeen of misschien simpelweg de lockdown.

2) Bespreek het

Sophia Benoit adviseert in haar stuk voor GQ om je twijfels uit te spreken. Houd het niet voor jezelf maar communiceer en vraag ook hoe je partner over de situatie denkt. Een goede tip daarbij is om dit gesprek buitenshuis te voeren op een rustige plek, bijvoorbeeld tijdens een wandeling. Zo associeren jullie thuis niet met ruzie en kan jullie huis hopelijk zo ‘neutraal‘ mogelijk blijven voelen.

Heb je het gevoel dat jullie er niet uitkomen? Lijkt het net alsof jullie een andere taal spreken? Dan kan het een idee zijn om een neutrale derde te vragen om te bemiddelen. Dat kan een relatietherapeut zijn, maar misschien ook wel een gemeenschappelijke vriend of vriendin. Kijk wat voor jullie beide fijn voelt, werk eraan en maak eventueel keuzes.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2021