verliefd werkvloer

Verliefd geworden op de werkvloer? Zo ga je daar mee om

Bij het koffiemachine of een paar bureau’s verderop; sommigen worden verliefd op de werkvloer.

Leestijd: 2 minuten

Korte liefdesvonk of duurzame relatie

Verliefd worden op de werkvloer, waar romantiek niet echt gedijt, loopt niet altijd goed af. Desondanks zou meer dan 25% van de werknemers, volgens beschikbare gegevens, zich aangetrokken voelen tot kortstondige kantooraffaires of langdurige relaties. Daarvan is 21% vrouw. “Liefde vinden op het werk, waarom niet? Mannen en vrouwen brengen op die manier meer dan acht uur per dag samen in een afgesloten ruimte. En hoe groter het bedrijf, des te groter de verleiding en de kans om de ware liefde te vinden“, benadrukt Sophie Renoir, levenscoach. Moet dit geluk ver van de ogen van collega’s worden gehouden? Dit zal de eerste vraag zijn voor geliefden.

Het antwoord hangt vooral af van het type relatie. Is het puur fysieke aantrekkingskracht en dus tijdelijk, of is het het begin van een duurzame liefde? “In het eerste geval is discretie geboden, in het tweede geval kan het verstandig zijn om het te onthullen. Praat erover, vooral met je directe leidinggevende om te voorkomen dat hij het via via hoort, wat hij niet zal waarderen, wees daar zeker van“, legt de coach uit. Maar voordat je aan zo’n avontuur op je werk begint, is het beter om goed na te denken en te luisteren naar het advies van anderen. “Zoals het vermijden van het mengen van plezier en werk. Deze relatie, vaak als overspelig beschouwd, zal waarschijnlijk slecht worden ontvangen door de leidinggevende die zich bewust is van de mogelijke gevolgen. Dus, ja, van elkaar houden is prima, maar bij voorkeur buiten het bedrijf waar een zekere afstand moet worden bewaard. Het gaat om je imago en misschien zelfs je toekomst binnen het bedrijf“, concludeert Sophie Renoir.

Discretie boven alles

Voordat je verder gaat met deze romantische relatie, is één ding essentieel: discretie. Zelfs als dit liefdesverhaal niet lang verborgen zal blijven in een middelgroot bedrijf. Het moet zo discreet mogelijk blijven en nooit interfereren met je taken. “Zo voorkom je dat je directe leidinggevende aanleiding heeft tot kritiek. Dus houd geen lange pauzes samen of ongepaste houdingen tegenover collega’s of klanten. Deze liefde moet zo onzichtbaar mogelijk worden gehouden om je geloofwaardigheid en professionaliteit te behouden“, benadrukt Sophie Renoir. Bovendien zullen twee situaties het nog moeilijker maken: verliefd worden op je directe leidinggevende, of erger nog, op je manager. En omgekeerd, verliefd worden op je secretaresse of een ondergeschikte. Twee situaties die perfect zijn voor het veroorzaken van kritiek op favoritisme of ernstige conflicten. De laatste situatie moet met zorg moet worden aangepakt: een eventuele breuk. Deze affaire kan heel slecht aflopen en leiden tot een onmogelijke coëxistentie op kantoor. Om dit te vermijden, is het dus beter om niet samen in dezelfde afdeling te werken. En als je wilt dat de relatie met een collega standhoudt, vermijd dan om over werk te praten als je thuis bent.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024