vriendinnen maken op latere leeftijd

Vriendinnen maken op latere leeftijd, hoe pak je dat rustig aan?

Waar vriendschappen vroeger leken aan aan te waaien en soms lastig om je alle vriendschappen te combineren, kan je sociale kring tegenwoordig niet meer zo groot zijn. En met de pandemie die ons leven op de kop heeft gezet, kun je het misschien al helemaal moeilijk hebben gehad. Nu we ons (hopelijk) voorbereiden op de terugkeer naar het oude normaal, is het de moeite waard om nog eens na te denken over wat vriendschap überhaupt betekent, omdat we misschien nog eens moeten nadenken over hoe we volwassen vriendschappen sluiten.

Leestijd: 2 minuten

1. Kijk in je bestaande sociale kring

Als het gebruik van apps om mensen te ontmoeten niet je ding is, bekijk dan of het mogelijk is om vrienden van vrienden te ontmoeten. Vaak zien we die over het hoofd bij het maken van vriendinnen maken op latere leeftijd. Vraag bijvoorbeeld of je voorgesteld kunt worden, zo weet je ook gelijk hoe de persoon er tegenover staat. Of spreek samen af. Je kunt ook een tweede blik werpen op je sociale media-feeds. Veel vrienden ontstaan tegenwoordig via het internet… Via Twitter, Instagram, Facebook of wat voor medium dan ook.

2. Vriendschappen sluiten kost energie

Ja, vriendschappen sluiten en onderhouden zou vanzelf moeten gaan, maar het vereist vaak wél energie en werk. Denk aan een romantische relatie. Als er dan iemand is die je graag beter zou willen leren kennen, dan is het belangrijk om samen tijd door te brengen. Je kunt de persoon bijvoorbeeld vragen om een koffie te drinken. Dit hoeft niet direct bij je thuis, maar kan ook op een openbare plek. Op dat moment ontdek je waarschijnlijk of jullie gedeelde interesses en normen hebben waarover jullie het kunnen hebben.

3. Ga bij een club of vereniging

Mocht je geen mensen in je omgeving hebben waarbij je je comfortabel voelt om vriendschappelijk contact te zoeken, dan kun je je ook aansluiten bij een club of vereniging. Als je iets kiest wat je interesseert (de tennisvereniging, een kookcursus of de golfclub), dan is de kans misschien ook groter dat je iemand vindt met wie je goed overeen komt. Weet je niet hoe je een geschikte club of vereniging kunt vinden, informeer dan bij je gemeente naar het aanbod.

4. We hoeven geen ‘beste vriendin’

Dopen we iemand om tot onze beste vriendin, dan krijg je ook te maken met verwachtingen. We zeggen het niet hardop, maar stiekem verwachten we: ‘Oké, jij moet de persoon zijn die voor me op komt dagen, en je moet beschikbaar zijn als ik wil praten.’ En wie weet komen er zelfs jaloerse gevoelens in het spel wanneer de ander tijd doorbrengt met andere vrienden.

5. Blaas oude vriendschappen nieuw leven in

Je kunt er ook voor kiezen om iemand die je uit het oog bent verloren weer op te zoeken. Er is waarschijnlijk niet voor niets een reden waarom jullie in het verleden met elkaar omgingen, en jet voordeel hiervan is dat jullie elkaar al kennen. Máár tegelijk is er ook weer een reden waarom jullie elkaar uit het oog zijn verloren. Als dat door ruzie komt, is het verstandig om goed na te denken voordat je deze persoon weer opzoekt.

Lees ook
Hoe pak je sociaal de draad weer op, na ruim een jaar afzondering? >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld ©  Shutterstock


© Fiftyandme 2023