Samen tegen kanker

Leestijd: 3 minuten

Een vrouw op acht krijgt ooit borstkanker… Onnodig te zeggen dat dit onderwerp ons allen aanbelangt, van veraf of van dichtbij. En hoe ouder we worden, hoe groter het risico wordt (tot 75% vanaf 50 jaar). In België worden elk jaar 10.000 vrouwen gediagnosticeerd met de ziekte. Daarmee bekleedt ons land een trieste derde plaats in Europa. Als je dat weet, is het moeilijk om toe te kijken met gekruiste armen!

kanker-borst-Life-Magazine

Stap per stap doorbraken in het onderzoek

Eens de diagnose is gesteld, moet de kanker behandeld worden. Vandaar de belangrijke rol van wetenschappelijk onderzoek dat op zoek gaat naar de beste behandelingen om het leven van de patiëntes te redden, te verlengen en te verbeteren. Dankzij die vooruitgang hebben we vandaag een kans van 9 op 10 om te genezen van borstkanker.

“Een remedie voor borstkanker vinden is een van de grootste uitdagingen van onderzoekers over de hele wereld”, erkent hare majesteit koningin Mathilde van België. “Vooruitgang in het onderzoek heeft de overlevingskansen én de levenskwaliteit van vrouwen die aan de ziekte lijden aanzienlijk kunnen verhogen. Maar borstkanker blijft de tweede meest voorkomende kanker ter wereld; hij is elk jaar verantwoordelijk voor vele sterfgevallen. Door de beste experts ter wereld samen te brengen om innovatief onderzoek te doen, heeft BIG against breast cancer een wereldwijde expertise opgebouwd om een remedie te vinden. We moeten dat levensnoodzakelijk onderzoek steunen om zo hoop te geven aan de vrouwen (en hun familie) die aan deze verwoestende ziekte lijden.”

“Het zijn de onderzoeken tegen borstkanker van gisteren die leidden tot de behandelingen van vandaag, en die zullen leiden naar de remedies van morgen”, benadrukt professoir Martine Piccart, voorzitster van BIG against breast cancer. Deze internationaal gerenomeerde Belgische oncologe werkt aan de vorming van het grootste wereldwijde netwerk tegen borstkanker. Beetje bij beetje verzamelde BIG against breast cancer de beste specialisten in een netwerk van 56 samenwerkende groepen, meer dan 3.000 ziekenhuizen, 10.000 artsen en onderzoekers van over de hele wereld.

borstkanker-Life-Magazine

Elke klein daad telt voor dit doel

Kent u het verhaal van de kleine colibri van Pierre Rhabi? We zullen het u vertellen! Alles begint met een verwoestend vuur dat over de aarde raast…

Hoog in de lucht vliegt een kleine colibri. Hij vliegt van blad tot blad, hoog in de boomtoppen, op zoek naar de kleinste waterdruppel. Als hij er eentje vindt in de holte van een blad of een boomstronk, neemt hij het in zijn bek en laat het vallen op het vuur. En zo gaat hij voort, altijd maar sneller en geconcentreerder op zijn taak.

Een man die hem bezig ziet roept hem tot de orde. “Kleine colibri, waarom ben je zo druk bezig? Je kan toch zien dat jij alleen dit vuur niet kan blussen?”

De kleine colibri antwoordt: “Ik doe wat ik kan…”

samen-tegen-kanker-Life-Magazine

Weet u dat oktober internationale borstkankermaand is? De perfecte gelegenheid om ons te verenigen en het onderzoek een duwtje in de rug te geven met extra fondsen. Er zijn twee data die u moet onthouden:

Zondag 4 oktober: Een “BiG Garden Party” in het park van het kasteel van Groot-Bijgaarden om het project “BIG Time for Baby : Pregancy after breast cancer ” te financieren. Een project dat hoop wil geven aan jonge vrouwen die borstkanker overleefden en (opnieuw) mama willen worden. Op dit familie-evenement kunnen jong en oud deelnemen aan unieke workshops geleid door gerenomeerde kunstenaars. (meer info hier!)

Maandag 30 november: Om het jaar in schoonheid te eindigen lanceert BIG weer zijn feërieke actie Belgian Designers Christmas Trees. Herinnert u zich van de vorige keer nog die wonderbaarlijke kerstbomen versierd door designers die geveild werden voor het goede doel…? Ook dat is de magie van Kerstmis!

De opbrengst vergemakkelijkt en versnelt de wetenschappelijke ontdekkingen die een wezenlijk verschil maken voor de patiëntes. De anti-kankerbehandelingen op maat (“personalized medicine”) staan op het punt om werkelijkheid te worden…

Vergeet tenslotte niet om een mamografie te laten maken zo vaak als uw arts dat nodig acht! Want hoe vroeger men de ziekte opmerkt, hoe beter men u kan verzorgen!

kanker-vrouwen-Life-Magazine

Volg de vooruitgang van de onderzoekers en ondersteun de vereniging BIG against breast cancer via hun website  www.bigagainstbreastcancer.org.© Fiftyandme 2021