60plussers beschermen zich niet bij seksuele contacten

Gepubliceerd op:

Leestijd: 2 minuten

Als ze een nieuwe partner ontmoeten, beschermt slechts een kleine minderheid van de 60plussers van de online datingsite Twoo zich. Dat blijkt uit een enquête. Een uitdaging op deze Wereldaidsdag.

Er wordt makkelijker over seks gesproken, maar het is duidelijk dat er op dat niveau nog veel werk aan de winkel is”, legt Eline Van Audenaerde, woordvoerster van Twoo uit. De meeste zestigplussers bevestigen ons dat er geen leeftijd staat op seksuele relaties. Ze zijn nog steeds actief in bed en beschouwen seks als iets heel belangrijks. Ze nemen niet meer de tijd om elkaar echt te leren kennen voor ze intiem worden. 67,50% van de ondervraagden blijven niet in een relatie als hun partner geen seksuele betrekkingen wil tijdens de eerste zes maanden. 18- tot 24-jarigen zijn daar veel geduldiger in. Bij hen zou slechts 37% een andere relatie willen.

Het gebruik van online datingsites zit in de lift bij de baby-boomers die ze vaak gebruiken om een partner te vinden. Iets meer dan de helft van hen (58%) heeft al seksuele relaties gehad met een partner die ze online leerden kennen. Gemiddeld spreken zestigplussers drie à vijf keer af voor ze een seksuele relatie beginnen met hun partner. Ter vergelijking: bij de 18- tot 24-jarigen heeft “slechts” 49% al seksuele relaties gehad met iemand die ze online leerden kennen.

Geen beschermde seksuele contacten

Informatiecampagnes over seksualiteit zijn meestal gericht op jongeren. Ondertussen blijft er nog veel werk aan de winkel bij de zestigplussers, streng over SOA’s ten opzichte van anderen maar toleranter als het over zichzelf gaat. Een meerderheid van hen (80,5%) wil geen intieme relaties aangaan met iemand die in het verleden een SOA opliep. Maar ze doen zelf wel heel weinig om de risico’s te helpen beperken.

De cijfers bevestigen het: 17% van de zestigplussers gebruiken altijd bescherming; amper 20% nemen de tijd om te praten over SOA’s voor ze een seksuele relatie beginnen; 37% laat een onderzoek doen in geval van ernstige twijfel; 58% heeft nooit voorbehoedsmiddelen gebruikt; de helft van de zestigplussers is niet geïnteresseerd in het seksuele verleden van hun partner.

Taboe?

Zestigplussers kennen de risico’s van besmetting tijdens onbeschermde contacten. 67% is bereid om een test te doen als hun partner hen dat vraagt. Zestigplussers zijn dus geen voorbeelden, maar zijn zich wel bewust van een goede seksuele voorlichting. De helft van hen neemt SOA’s echter niet serieus, zonder twijfel een gevolg van het feit dat dit nog steeds een taboe is.