Er staat geen leeftijd op sex

Leestijd: 4 minuten

In ons decembernummer stonden we stil bij de overweging om een seksueel getint speeltje te schenken als eindejaarscadeau. Als u dat een leuk idee vond, raden we u aan om nog een stapje verder te gaan en dit jaar elke gelegenheid aan te grijpen om uw seksleven nog pittiger te maken.

Door Morgane Xhonneux, psycholoog en klinisch seksuoloog

SEKSUALITEIT VERANDERT MET DE JAREN

Vanaf het vijftigste levensjaar gaan de hormonale schommelingen onveranderlijk gepaard met een aanpassing van het seksleven. Tijdens de menopauze wordt de vaginale smering vaak wat minder. Hierdoor ontstaat bij sommige vrouwen een vaginale droogte, tot en met paringspijn tijdens de betrekkingen. Mannen hebben dan weer een langere opwindingsfase nodig en zijn vaker onderhevig aan erectieschommelingen. Terwijl deze natuurlijke evoluties een bepaalde aanpassing vragen (gebruik van een glijmiddel, harder strelen, langer voorspel), betekent dit daarom niet dat het seksleven ophoudt eens men de kaap van de vijftig heeft gerond.

PROFITEER ERVAN OM UW SEKSLEVEN EXTRA PIT TE GEVEN

Studies geven aan dat zowat 25% van de mensen in de categorie van 76 tot 84 jaar nog altijd seksueel actief is. Ruim 90% van de mensen tussen de 80 en de 90 zegt nog altijd geboeid te worden door seks. Ouderdom leidt dus niet per definitie tot minder motivatie of een afname van de seksuele activiteiten.

Leeftijd heeft trouwens niet enkel negatieve effecten op de seksualiteit. Hoewel de erecties soms wat wisselvalliger kunnen zijn, slaagt de man er inderdaad veel beter in om zijn ejaculatie uit te stellen en op die manier de duur van de betrekkingen te verlengen. Oudere vrouwen voelen zich over het algemeen beter in hun lichaam en zelfverzekerder. Omdat zij meer openstaan om dingen te ontdekken en zich beter bewust zijn van hun seksueel functioneren, staan de partners dus vaak meer open voor nieuwe dingen. Bijgevolg vinden heel wat koppels hun seksleven bevredigender na hun vijftigste dan op hun twintigste. Vijftig lijkt dan ook een ideale periode om te experimenteren en zich fantasierijk en inventief op te stellen voor alles wat seks is.

Terwijl sommige koppels zich als gevolg hiervan laten verleiden tot nieuwe en meer gesofistikeerde praktijken, houden anderen ervan om hun seksleven te pimpen door geregeld met nieuwe en leuke dingen te experimenteren. Een ietwat meer gedurfde lingerie, een seksueel getint spelletje, een inspirerend boek of een film die men alleen of samen bekijkt: elke partner kan zijn seksualiteit meer pit geven zonder daarom gekke uitgaven te doen of zijn gewoonten radicaal te veranderen.


© Fiftyandme 2023