hoe vaak seks 50

Hoe vaak zou je seks moet hebben na je 50e?

Hoe vaak moeten we seks hebben om een bevredigend seksleven te hebben? Neemt het aantal seksuele ontmoetingen noodzakelijkerwijs af met de leeftijd? Voor veel echtparen is dit een moeilijk onderwerp om over te praten… uit angst de ander te kwetsen, hun eigen verlangens te uiten of om niet gehoord te worden.

Leestijd: 2 minuten

Ieder op zijn eigen tempo

In theorie is er geen ideale frequentie waarop je seks zou moeten hebben op je 50ste. Niet meer of minder dan op je 20e of je 80e. Maar het gemiddelde zou 2,5 keer per week zijn. Een gemiddelde is natuurlijk geen norm en nog minder een vast criterium. Het is dus een cijfer dat niet noodzakelijkerwijs in de praktijk moet worden gebracht.

Dit gemiddelde brengt echter een detail aan het licht dat interessant genoeg is om er kort bij stil te staan. Aangezien geslachtsgemeenschap de partners in staat stelt zich (opnieuw) te verbinden (door zich hechter, tastbaarder en medeplichtiger te voelen, en dit gedurende de 2 à 3 dagen die volgen op de geslachtsgemeenschap), zal deze frequentie van 2 à 3 maal per week het koppel op natuurlijke wijze in staat stellen om de gunstige effecten van de seksuele daad in het dagelijkse leven te blijven voelen.

Er zijn echter veel factoren die ons seksleven kunnen belemmeren. Inderdaad, stress, kinderen (ook al is nachtelijk huilen verleden tijd, we slapen nog steeds slecht als onze kinderen uit zijn!), vermoeidheid, meningsverschillen, financiële problemen,… vertragen het ritme van de seksualiteit binnen het koppel. En dit betekent niet dat we minder van elkaar houden! In feite is er geen “juiste” frequentie voor seksuele bevrediging. Maar gewoon verlangens en/of behoeften, die evolueren in de tijd, gebeurtenissen en/of ontmoetingen. Uiteindelijk is het ideaal om seks te hebben wanneer we willen, toch?

Wat is JOUW ideale hoeveelheid?

De echte vraag is niet zozeer “wat is de ideale frequentie” maar eerder “wat is JOUW ideale frequentie”? Dit is zo’n veel voorkomende vraag dat vele studies zich over deze “kwestie” hebben gebogen… Volgens een van hen voelen partners zich gelukkiger als hun seksleven dat van anderen overtreft. Tim Wadsworth, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Colorado en auteur van een studie gepubliceerd in het tijdschrift Social Indicators Research, zegt dat “het hebben van meer seks het geluk verhoogt, maar wat mensen nog gelukkiger maakt is denken dat onze frequentie van seks groter is dan die van anderen. Iedereen is vrij om zich te concentreren op kwantiteit boven kwaliteit….

Lees ook
Hoe stimuleer je het vrouwelijk genot? >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2021