libido 50

Hoe kan je je libido doen herleven als je 50 bent?

Veel vrouwen van in de vijftig verliezen hun libido. Wat kun je doen de intimiteit weer te verhogen?

Leestijd: 3 minuten

Opvliegers, vaginale droogheid, hoofdpijn, moeilijke nachten zijn enkele dingen door de menopauze die een daling van het libido kunnen veroorzaken. Maar deze veranderingen, die van vrouw tot vrouw sterk verschillen, zijn niet onvermijdelijk.

Een gynaecologische afspraak

Om het te aanvaarden en te overwinnen, is het verstandig eerst de gynaecoloog te raadplegen en de balans op te maken. “Er bestaan lokale of algemene behandelingen”, legt Dr. Jean-Paul Van Gossum uit, hoofd van de gynaecologische dienst in de Sint-Janskliniek in Brussel. “Hormoonvervangingstherapie zal worden aangeboden aan patiënten die veel last hebben van opvliegers en zal ook het voordeel hebben dat het gebrek aan hormonen in het vulvo-vaginale gebied wordt behandeld en dat hun libido wordt verhoogd. Hormoonvervangingstherapie moet per geval worden besproken en beperkt zijn in de tijd (5 jaar) en neemt voordelen met zich mee zoals een vermindert het risico op cardiovasculaire aandoeningen en een verbeterde gezondheid van de botten, maar óók een zeer geringe toename van het risico op borstkanker. Anders zullen lokale behandelingen op basis van oestriolcrème of eicellen worden voorgesteld, eventueel in combinatie met hyaluronzuurcrèmes die de textuur van het vulvo-vaginale slijmvlies verbeteren in geval van lokale droogheid. Glijgels worden ook aanbevolen als plaatselijke behandelingen niet volstaan om bevredigende geslachtsgemeenschap te verkrijgen.”

Zelfbeeld leeftijd

Maar verlangen is niet alleen een fysiologische kwestie. Integendeel. De manier waarop elke vrouw de menopauze filosofisch beschouwt en psychologisch beleeft, is niet zonder invloed. Het kan dan ook een idee zijn om het eigen beeld van de vrouw van in de 50 in vraag te stellen. Waarom zouden we op 50-jarige leeftijd afstand doen van zinnelijke genoegens? Zeker, gedurende vele eeuwen werd seksualiteit getolereerd wanneer zij een reproductief doel had, waardoor zij werd toegestaan aan jonge vruchtbare vrouwen en ontzegd aan oudere vrouwen in de menopauze. Misschien doet het moederlijke voorbeeld ons geloven dat we ons lichaam moeten vergeten?

Fout! Verlangens, in slaap gesust door dergelijke opvattingen, maar ook door gewoonte en jarenlange liefde, kunnen op 50-jarige leeftijd bestaan en zelfs worden gewekt. Maar natuurlijk, ieder denkt en beslist zelf. Seksualiteit mag niet de nieuwe verplichting van onze tijd worden, om te bewijzen dat je goed in je vel zit. Het moet een moment van genot blijven waar alleenstaanden zich uitleven en koppels zichzelf vinden. Genoegens zijn de beste bondgenoten van de bloei en de ontmoeting van lichamen en harten dragen hen die elkaar liefhebben, ongeacht de leeftijd. De vrijpartij kan de partners in staat stellen zich te binden, samen te komen en de kracht van hun gevoelens uit te drukken, of ze nu 20 of 50 jaar oud zijn.

Wees creatief en fantaseer

Nu je misschien de 50 gepasseerd bent, kunnen mannen en vrouwen hun sensuele ontmoetingen met meer rust en sereniteit beleven, omdat de dingen die hen misschien in de weg stonden, verdwenen zijn. Vaak zijn de kinderen niet meer in huis, zijn hypotheken en andere leningen afbetaald en zijn de professionele ambities geluwd. Het is waar dat de lichamen veranderd zijn, maar deze veranderingen zijn een gelegenheid om een andere, meer creatieve en erotische seksualiteit te ontwikkelen.

Prestaties zijn niet langer aan de orde, en de kleine problemen kunnen worden gecompenseerd door verbeeldingskracht. Dezelfde verbeelding die fantasieën draagt en verlangens voedt. Verlangen wordt niet gewekt in de slaapkamer, maar het wordt een levenskunst. Door naar je lichaam te luisteren, je vijf zintuigen te voelen, weg te dromen bij je erotische dromen en gedachtes en door te beseffen dat dit lichaam dat ons al tientallen jaren draagt, nog steeds leeft en verlangt!

Dus, ben je klaar om je libido op te wekken?

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022