vrouw initiatief nemen

“Meer dan ooit moet de vrouw bij seks actief zijn en initiatief nemen”

Je gewild voelen is een positief gevoel dat zelfvertrouwen en eigenwaarde opbouwt. Dit gevoel, dat traditioneel aan vrouwen wordt toegeschreven, lijkt ook door mannen te worden gewaardeerd.

Leestijd: 3 minuten

Verlangen, te verlangen of verlangd worden. Als het op liefde aankomt, doet niemand wat hij wil. Mannen niet en vrouwen al helemaal niet! Ons gedrag in liefde en seks is onderworpen aan een veelheid van beperkingen waarvan we ons meestal niet eens bewust zijn.

De begeerde vrouw en de man die verlangt, toch?

De vrouw wordt niet geacht initiatief te nemen tot de liefde of op seksueel vlak. Het zou quasi een taboe zijn een single, aantrekkelijke man van middelbare leeftijd aan de bar een drankje aan te bieden, want het is uiteraard aan hem om de eerste stap te zetten. We betreuren het natuurlijk, maar in onze samenleving die wel beweert egalitair te zijn, worden vrouwen vaak gedegradeerd tot seksuele objecten die het verlangen van mannen moeten opwekken. Ze kan – en moet – mooi, goed verzorgd, opgedirkt, glimlachend, vriendelijk, lief en beminnelijk zijn om begeerd te worden. Ze moet zelf begeerlijk zijn in plaats van naar haar eigen verlangens te luisteren. Voor mannen is het precies het tegenovergestelde. Hij wordt vaak gezien als de meester van de liefde en seksuele verlangens. Hij wordt gezien als een actief individu, initiatief nemend en handelend naar zijn verlangens.

Mannen willen zich gewild voelen

Toch leggen deze rolpatronen beperkingen op zowel vrouwen als mannen. De schadelijke gevolgen van deze sociaal-seksuele normen zijn talrijk. We moeten wel erkennen dat ze in de loop van de decennia veranderen, maar langzaam, en het is ongetwijfeld aan ieder van ons om ze wakker te schudden. Een Canadees onderzoek toont alvast verandering aan: heteromannen waarderen het gevoel van gewild te zijn (1). Onderzoekers Sarah Murray en Lori Brotto ondervroegen zo’n 300 mannen tussen 18 en 65 jaar en ontdekten dat de overgrote meerderheid van deze mannen het op prijs stelde zich gewild te voelen. Ze gaven zelfs aan wat dit concreet voor hen betekende. Ze zeiden hoe leuk ze het vonden om complimenten te krijgen over hoe ze gekleed waren en over hun uiterlijk. Oudere mannen zeiden dat ze ontroerd waren als hun partner hen vertelde dat ze altijd sexy en aantrekkelijk waren. Complimenten stimuleerden hun gevoel van eigenwaarde.

Gebaren die laten zien dat je gewild of gewenst bent

De deelnemers aan het onderzoek legden ook uit hoe gevoelig ze waren aan erotische sms’jes die hun partners stuurden en de liefdevolle blikken die ze kregen. Ze zeiden ook hoezeer ze het waardeerden als hun partners kleine romantische gebaren maakten. Of wanneer hun partner een intiem moment initieerde of zich actief en enthousiast toonde tijdens de geslachtsgemeenschap. Bijna de helft (48,9%) wilde zelfs een partner die dominanter was in bed, een vrouw die direct durfde te zijn en niet bang was om te zeggen wat ze wilde! De belangrijkste conclusie uit dit onderzoek, gepubliceerd in 2021, is dat de overgrote meerderheid van de ondervraagde mannen niet tevreden was met dit aspect van hun huidige relatie en wilde dat hun partner meer initiatief nam, zodat ook zij zich seksueel begeerd voelden.

Een actieve partner in bed

De bedoeling is niet nog een verplichting toe te voegen aan de lange lijst van verantwoordelijkheden die vrouwen op zich moeten nemen, maar om te beseffen dat heersende seksuele normen kunnen worden opgeschud. Vrouwen kunnen hun status als seksueel object overstijgen en hun verlangens uitleven en uiten tegenover hun partners. Deze seksuele bevestiging is belangrijk voor vrouwen, maar ook voor mannen, zoals blijkt uit het Canadese onderzoek. Ze willen assertievere partners die hen het gevoel geven dat ze gewild zijn. Ze dromen niet van dominantie, maar ze willen wel een assertievere partner tijdens de seks! En we kunnen eraan toevoegen dat, naarmate men ouder wordt, een proactieve vrouw in de liefde essentieel is voor de seksuele bevrediging van het koppel. De seksuele prestaties van mannen beginnen af te nemen rond de vijftig, dus is het nu belangrijker dan ooit dat het niet enkel aan de man is om de seksuele momenten te initiëren en te bepalen. Meer dan ooit moet de vrouw actief zijn, initiatief nemen, creatief zijn… En vooral geen zeester zijn!

(1) Sarah Murray et Lori Brotti, « I Want You to Want Me : A Qualitative Analysis of Heterosexual Men’s Desire to Feel Desired in Intimate Relationships ». Étude publiée en 2021 dans Journal of Sex & Marital Therapy.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024