Januari : Vijf denksporen om het jaar in schoonheid verder te zetten

Leestijd: 4 minuten

Begind januari… Hoe is het gesteld met uw goede voornemens? 5 tips voor een levensstijl die gezond is voor lichaam en geest!

Door Zoé Otis

1. Zet uw teller op nul

Na de uitspattingen van de feesten moet u uw dieet aanpassen om uw slanke figuur terug te vinden, uw lever droog te leggen en weer een frisse teint te krijgen. Profiteer ervan om voedingsmiddelen op het menu te zetten die veroudering tegengaan en sla twee vliegen in één klap door uw huid een boost te geven. Drink elke ochtend vers geperst citroensap, aangelengd met een beetje water op kamertemperatuur om uw lever te prikkelen en uw vertering te stimuleren. Zet zo veel mogelijk druiven, papaya’s, cassis, pompelmoes, waterkers, spruiten, gember, venkel en yoghurt met bifidus op het menu, beste bestrijdingsmiddelen voor de veroudering.
Surf zo gauw mogelijk naar www.doxys.be, een 100% Belgische site waar echte dieetkundigen elke bezoeker een coaching aanbieden waarbij ze kunnen beoordelen hoe hun voedingspatroon eruit ziet, hoe ze hun bord evenwichtiger kunnen vullen door gezonder te gaan eten en hoe ze indien nodig hun vormgewicht kunnen bereiken zonder te beknibbelen op de essentiële voedingsmiddelen. De site biedt zowel gratis advies (automatische antwoorden) als betalend advies (15 euro voor twee maanden), waarbij men een dieetkundige kan raadplegen en dagelijkse menusuggesties ontvangt.

life-magazine

2. Ontspan u in een spa

Neem een goede gewoonte aan: laat u eenmaal per maand een halve dag verwennen in een spa. Jong blijven is vooral een kwestie van zichzelf goed te verzorgen, en wellnesscentra zijn de uitgelezen plaats daarvoor. Niet alleen omdat ze helpen uw huid fris, stevig en krachtig te houden, dankzij de verschillende verzorgingspakketten en de vele adviezen die de deskundige professionals u aanbieden, maar ook omdat enkele uurtjes in een spa het ideale middel zijn om te ontstressen. Aangezien stress steeds meer te boek staat als een belangrijke factor in het verouderingsproces van de huid, het lichaam en de organen in het algemeen, is een regelmatig bezoek aan een spa de best denkbare investering om uw jeugdig kapitaal te behouden. De lijst met centra die gelaatsverzorging, lichaamsverzorging, hammam, sauna, massage, zwembad en jacuzzi aanbieden, wordt elke dag langer. U heeft dus keuze te over!

3. Houd een schriftje bij

Vooraf kan dit een lastige opgave lijken. Telkens weer zo gedetailleerd mogelijk het exacte verloop van uw dag noteren: wat u eet, wat u drinkt, hoeveel beweging u heeft gehad, hoe u zich voelt op fysiek vlak (vertering, huid, spierpijn of andere pijn, …) en op mentaal vlak (was u goed geluimd? een beetje depressief? moe of net barstensvol energie?). U kunt daarnaast ook een dromenboekje bijhouden waarin u noteert welke dromen u heeft gehad en hoe uw nacht is verlopen (heeft u goed gedroomd of heeft u onrustig geslapen? sliep u aan één stuk door en hoeveel uur, of bent u een of meerdere keren wakker geworden en hoe laat?). Die inspanning is de moeite waard om er enige tijd en energie aan te bestreden. U zult immers erg snel merken dat zo’n schriftje niet enkel een prima middel is om u bewust te worden van de manier waarop u leeft (hoeveel dingen, zelfs dingen die nefast zijn voor uw gezondheid en uw welzijn, doet u niet simpelweg uit gewoonte, bijna machinaal en zonder erbij na te denken?), het vormt ook een goede steun voor mensen die aan een nieuwe en gezondere levensstijl willen vasthouden.

life-magazine

4. Beweeg slim

Sport. Er is niets beters en niets slechters! Alles hangt af van de manier waarop u sport beoefent en welke sport u kiest! Tegenwoordig zijn alle dokters het erover eens: bewegen alleen volstaat niet, u moet vooral slim en doordacht bewegen als u echt de merkbare vruchten wilt plukken van uw sportbeoefening. Als u eender hoe, onvoorbereid en op ongeordende wijze aan sport doet, wat eigen is aan de zogenaamde “zondagssporters”, kan sport uw lichaam juist sneller doen verouderen, precies het tegenovergestelde van wat u nastreeft! Dat is bijvoorbeeld het geval als u te hevig, te intensief, onregelmatig en zonder opvolging sport, wat kan leiden tot tendinitis, artrose, rugpijn en hartproblemen. Het kan ook leiden tot de productie van oxiderende molecules, die uiteindelijk uw organisme verzuren en dus verouderen. Kies best voor sportactiviteiten met tempowisselingen. Die stimuleren op natuurlijke wijze de productie van het groeihormoon en vertragen de celveroudering. Warm u altijd op en vergeet niet te stretchen na de inspanning. Verkies duursporten zoals jogging, zwemmen, snelwandelen of fietsen want die zijn goed voor het hart, en oefen minstens een halfuur aan een stuk en minstens drie keer per week.

life-magazine

5. Hou van uzelf: u wordt er mooier van

Om u goed te voelen en om u mooi te voelen, moet u in de eerste plaats van uzelf houden. Men hoort dat vaak, maar toch lijkt men dat vlug te vergeten en te vervallen in een al te kritische of zelfs negativistische houding tegenover zichzelf: “Het zal me nooit lukken”, “Ik ben sowieso waardeloos, te oud, het is niets voor mij” … Gelukkig is het nooit te laat om daar iets aan te doen! Beslis dus om van ingesteldheid te veranderen en uzelf met een opgewekte blik te bekijken: sta ’s ochtends met een positieve gedachte op (forceer dat desnoods een beetje, maar doe het!), leer relativeren (vergeet niet dat zelfs de meest blije en succesvolle mensen mindere dagen kennen en dat u niet de enige bent die geconfronteerd wordt met de soms erg hard, maar soms ook heel mooie werkelijkheid, erken dat!), kijk in de spiegel en zeg: “Ik hou van je”. Geef uzelf liefde. Geef uzelf aandacht. Profiteer elke ochtend en elke avond van het aanbrengen van uw verzorgingscrème om uw gezicht, uw hals, uw nek en de bovenkant van uw schouders te masseren, met ontspannende en rustgevende bewegingen. Schenk uzelf kleine attenties – een sjaal, een boek, een kaars –, neem tijd voor uzelf en word u ervan bewust dat dat helemaal niet egoïstisch is. Wel integendeel: het kan de anderen enkel ten goede komen, omdat u serener wordt, meer voor hen gaat openstaan en beschikbaarder bent, klaar om van het komende jaar een jaar te maken in het teken van het geluk!© Fiftyandme 2023