Meerdere emotionele mislukkingen of een ontslag: er zijn genoeg voorbeelden om uit te leggen waarom zelfvertrouwen kwetsbaar kan zijn. Een terugtrekking die vaak wordt geassocieerd met het vrouwelijke geslacht in bepaalde studies (1). Een existentieel probleem dat zelfs een obstakel kan worden voor elk nieuw project, zowel professioneel als persoonlijk. Verschillende praktische oplossingen kunnen helpen om opnieuw verbinding te maken met dat zelfvertrouwen dat essentieel is voor persoonlijke ontplooiing.
Waarom Reageren op een Gebrek aan Zelfvertrouwen?
Met een druk dagelijks leven en mogelijke gezondheidsproblemen die de aandacht van vijftigplussers in beslag nemen, wordt een gebrek aan zelfvertrouwen vaak als een klein probleem beschouwd. Een beoordelingsfout, volgens levenscoach Claire Thomas: “Een laag zelfbeeld moet vooral niet worden genegeerd. Een betrokken persoon zal hierdoor geplande projecten vermijden of uitstellen, uit angst om te falen of zichzelf te moeten laten gelden. Deze toestand kan ook leiden tot een verergering van een minderwaardigheidscomplex en angst veroorzaken bij het nemen van beslissingen.”
Dit negatieve gevoel kan ook professionele gevolgen hebben, met het bestaan van het impostersyndroom, dat onterechte gevoel niet op zijn plaats te zijn in een verantwoordelijke functie.
Vrouwen Meer Gevoelig voor Dit Gebrek aan Zelfvertrouwen
Hoewel het mannen niet bespaart, treft dit gebrek aan zelfvertrouwen vaker vrouwen. Waarom? Claire Thomas antwoordt: “Het is vaak een kwestie van conditionering vanaf de kindertijd, met een beeld van de vrouw die meer terughoudend is ten opzichte van jongens. Een situatie die zich vaak voortzet in de volwassenheid.” Hoewel de situatie verbetert, is gelijkheid nog ver te zoeken in verantwoordelijke functies. Vrouwen hebben vaker last van een cognitieve vooroordeel, het Golem-effect, waarbij een persoon niet in zichzelf gelooft, wat negatieve gevolgen heeft voor zijn/haar acties en succes.
Welke Oplossingen Kunnen Helpen om Zelfrespect Terug te Winnen?
Een gebrek aan zelfvertrouwen aanpakken betekent vaak de consultatie van een psychiater of psycholoog, met het volgen van een milde therapie, zoals een CGT (Cognitieve Gedragstherapie). Deze therapie helpt de onderliggende oorzaken van het gebrek aan zelfvertrouwen te achterhalen en effectieve oplossingen te vinden. “Een gebrek aan zelfrespect kan worden veroorzaakt door familiale oorzaken of door gebeurtenissen in het leven,” legt Claire Thomas uit.
Zelfvertrouwen herwinnen vereist ook persoonlijke inspanning. “Het is belangrijk om opnieuw van jezelf te leren houden en je niet langer iets aan te trekken van hoe anderen over jou en je capaciteiten denken,” benadrukt de coach.
Het beoefenen van een gerichte fysieke activiteit kan ook helpen. David Moens, sportcoach, bevestigt: “Focussen op vechtsporten of boksen is een ideale oplossing. Het verleggen van je grenzen en het ontdekken van de geboekte vooruitgang zullen zeker het zelfvertrouwen verbeteren. Yoga helpt ook om weer contact te maken met jezelf en het evenwichtsgevoel te ontwikkelen om het zelfvertrouwen te versterken.”
© Illustration : Shutterstock