afvallen lukt niet

Als afvallen niet lukt: 6 verrassende oorzaken volgens food scientist Xenia

Deze zomer in bikini en weinig verhullende jurken? Daar wordt niet iedereen op het eerste zicht blij van. Want na zoveel dieetpogingen en beweging, kan gewenst resultaat uitblijven. Wat is er aan de hand?

Leestijd: 2 minuten

Volgens food scientist Xenia Protogeros kunnen een paar ongezonde gewoontes zomaar de boosdoener zijn waarom afvallen niet lukt. “Er is een uitdrukking die zegt: ‘Alles waar een ‘te’ voor staat is nooit goed, behalve tevreden'”, trapt ze af. “Deze levenswijsheid klopt alleszins als het over afslanken gaat.” Ze legt uit:

1. Te veel ‘gezonde superfoods’

“Een frisse salade met een beetje avocado, wat ongezouten noten, een toefje geitenkaas, volkoren penne met honingmosterdsaus… gezond toch? Nu er is een verschil tussen gezond en caloriearm.” Die ‘healthy salade’ kan namelijk echt wel vitaminen en mineralen opbrengen, maar tegelijk ook heel wat calorieën.

2. Te weinig etiketten lezen en enkel naar de kcal kijken

“In de supermarkt word je om de oren geslagen met ‘gezonde’ gerechten. Van ‘gezonde granola’ tot ‘vetvrije yoghurt’ en ‘gezonde koeken’. Helaas gebruiken marketeers deze termen graag om je te doen kopen, maar blijkt het helemaal niet zo gezond als je verwacht.” Nutri-scores (dat voedselkeuze-logo van A t/m E) neem je best ook niet te letterlijk volgens de initiatiefneemster van Happy You. De score duidt eigenlijk aan wat het verschil is tussen de producten onderling.

Wat zegt Happy You? Lees altijd goed je voedingsetiketten, of nog beter: koop zoveel mogelijk verse ingrediënten waarbij je geen verpakkingen hoeft te lezen.

3. Té veel oliën, met name kokosvet

Hoe moeten we omgaan met vetten? “We hebben vetrijke voedingsmiddelen nodig voor het aanleveren van vetoplosbare vitaminen (a, d en e) en bepaalde vetzuren die ons lichaam zelf niet kan aanmaken (bv. omega 3). Denk bijvoorbeeld aan noten, vette vis en plantaardige olie. We mogen ze daarom zeker niet schrappen, maar het is wél belangrijk om de juiste bronnen te kiezen. Vetten leveren ons namelijk energie aan, veel meer dan de andere voedingsstoffen (9 kcal per gram t.o.v. 4 kcal per gram voor koolhydraten en eiwitten) en hebben daardoor de slechte reputatie als dikmaker. De gouden regel geldt steeds: overdrijf niet met de hoeveelheden!”

4. Té veel ‘geheugenverlies-eten’

“Probeer mindfull en bewust om te gaan met voeding. Eet je uit verveling? Eet je voor de tv? Met meer controle over jouw eetgedrag kom je al een heel eind verder.”

5. Té snel eten

“Zodra we klaar zijn met eten, remt de productie van ghreline af en komt het hormoon leptine vrij.” Bij honger komt ghreline vrij, zijn we verzadigd, komt leptine vrij. “Zo krijg je het gevoel dat je verzadigd bent. Dit kan tot een halfuurtje duren, eet daarom langzaam en eet eventueel voor de maaltijd een salade of een bordje soep.”

6. Té weinig vezels

“Om af te vallen, moet je darmflora in orde zijn. Een tekort aan vezels kan daardoor ook diverse darmklachten veroorzaken, zoals een te trage ontlasting, verstopping of aambeien. Daarnaast kan het eten van vezels verlichting geven als je te maken hebt met het prikkelbare darmsyndroom (PDS).” Vrouwen zouden zelfs 30 gram (!) vezels per dag moeten binnen krijgen.

Een handje hulp nodig bij afvallen? De vloeibare supplementen uit het Happy You-programma stillen honger, stimuleren het vetmetabolisme en verminderen de drang naar zoet.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023