liposuctie cellulitis

Liposuctie om cellulitis te verwijderen: werkt het effectief?

Een paar extra kilo’s kan voor cellulitis zorgen. En om van deze vetmassa af te komen – snel gedaan, goed gedaan -, zouden we geneigd zijn een liposuctie te overwegen… Maar liposuctie heeft zijn grenzen. Dit is wat je erover wil weten, om teleurstelling te voorkomen.

Leestijd: 2 minuten

Adipeuze, vezelige of waterige cellulitis?

Zien je billen eruit als een appelsienschil? Zijn je dijen niet meer glad als je gaat zitten? Dat kan cellulitis zijn. Maar wist je dat er drie verschillende soorten cellulitis zijn? De meest voorkomende is vet cellulitis. Het wordt veroorzaakt door een rijk dieet in combinatie met een gebrek aan lichaamsbeweging. Het ontstaat wanneer de grootte van de adipocyten toeneemt, waardoor een blokkade in het vetweefsel ontstaat die de circulatie van toxines verhindert en ontstekingen veroorzaakt.

Vezelachtige cellulitis daarentegen is het resultaat van de afzetting van vetcellen die vastzitten in collageenvezels. Omdat het verband houdt met het loskomen van cellen, komt het meestal voor na de menopauze. Het is gemakkelijk te herkennen omdat het een verhoogde gevoeligheid voor aanraking veroorzaakt… Niet te verwarren met waterige cellulitis! Dit treft vrouwen die water vasthouden… Een slechte veneuze en lymfatische circulatie (of een dieet met te veel zout) bevordert het ontstaan van kleine oedemen die de huid een opgevuld uiterlijk geven.

Kan liposuctie van cellulitis afkomen?

Het is niet voor niets dat liposuctie al jaren in de top 3 van de cosmetische chirurgie staat. Met deze ingreep kan overtollig vet worden verwijderd uit de dijen, de heupen, de buik, enz. Er kan tot 7 liter vet in één keer worden weggezogen! Dit maakt het mogelijk een zichtbaar resultaat te verkrijgen op alle plaatsen van het lichaam waar zich vetafzettingen bevinden die niet altijd door dieet of sport kunnen worden weggewerkt.

Deze techniek heeft zijn waarde bewezen tegen adipose (vet) cellulitis, aangezien door het opzuigen van het vet de compressie van de vetcellen wordt verminderd. Men moet echter oppassen voor het ‘golfplaat’-effect als de chirurg de canule te dicht bij de huid brengt. Om dit probleem te vermijden, is het raadzaam een zachte liposuctie uit te voeren met behulp van een spuit om het vet weg te zuigen. Het wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd en is preciezer dan traditionele afzuiging. De huid ondervindt geen trauma (de indrukking in de spuit is ongeveer 100 keer minder), er is geen onregelmatig uiterlijk met golven of asymmetrie. Integendeel, door het retractie-effect blijft de huid glad en wordt ze steviger.

Als je echter waterige of vezelige cellulitis hebt, zal liposuctie geen effect hebben. In het eerste geval worden lymfedrainage en/of een zoutarm dieet aanbevolen. De tweede is moeilijker te behandelen: radiofrequente of mechanische druktechnieken kunnen het uiterlijk echter verbeteren. Zij zorgen namelijk voor een verbetering van de bloedsomloop, een betere afvoer van metabolische afvalstoffen en, bijgevolg, een vermindering van de vetophopingen die verantwoordelijk zijn voor de sinaasappelhuid.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024