intermittent fasting

Intermittent fasting voor gewichtsverlies: goed of slecht idee?

Intermittent fasting wordt steeds populairder, vooral in de leeftijdsgroep 50+. Maar hoe doe je het? En wat zijn de voordelen?

Leestijd: < 1 minuut

Het 16-uurs vasten

Gepromoot door sommigen, ontmoedigd door anderen, is intermittent fasting verdeeld. Wat is het precies? Om af te vallen en het lichaam te ontgiften, is het de bedoeling om ‘s avonds te vasten, ook wel bekend als 16-uurs vasten.

In feite betekent dit na 16.00 uur niets meer eten tot 8.00 uur de volgende ochtend. Het lichaam is dan verplicht zijn reserves aan te spreken om de energie te vinden die het nodig heeft om goed te functioneren: het vet wordt dus vanzelf geëlimineerd.

De gouden regel? Uiteraard moet je je inname bij de andere maaltijden in evenwicht houden om tekorten te voorkomen. Ontbijt, lunch en tussendoortjes moeten daarom elk een dierlijk of plantaardig eiwit bevatten om spierafbraak te voorkomen. Bovendien moet je niet meer dan 2 tot 3 keer per week vasten, anders zal je erg moe worden.

Wat zijn de voordelen? Naast gewichtsverlies, worden de lever en de nieren tot rust gebracht.

Voor of tegen?

Want, zolang je de eiwitbehoeften voor de rest van de dag respecteert en niet naar zoetigheid snakt: dat zou je inspanningen tot niets reduceren. Als je intermittent fasting te moeilijk vindt om vol te houden, is het beter om ‘s avonds gewoon lichtere en evenwichtigere maaltijden te eten. Natuurlijk is sport nog steeds een van de meest effectieve manieren om op een gezonde manier af te vallen voor wie, zoals ik, alleen maar leeft om te eten (gezond natuurlijk!).

Tot slot: als je medicijnen slikt of een chronische ziekte hebt, is vasten niet aan te raden.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld ©  Shutterstock


© Fiftyandme 2024