afvallen lukt niet

5 redenen waarom afvallen misschien niet lukt

Je eet gezond, sport genoeg, wandelt dagelijks oneindig veel rondjes en tòch krijg je dat hardnekkige buikje niet kwijt. Sounds familiar? Het kan zijn dat je een van deze kleine dieet-foutjes maakt:

Leestijd: 2 minuten

1. Je bent een periode op dieet

Grote kans dat je met de ingang van het nieuwe jaar aan het afvallen bent geslagen. En misschien wil je dit een periode doen, om na een tijdje weer ‘normaal’ te gaan eten. Maar dat is misschien de valkuil waarom afvallen niet lukt: wil je de kilo’s blijvend kwijt zijn, dan zal je je eetpatroon voor langere tijd (of misschien zelfs voor altijd) moeten aanpassen.

2. Je luncht met salade

Dit is geen vrijbrief om je groenten-lunch op te geven. Zorg in plaats daarvan dat je ‘t rijker maakt met vullende eiwitten (mager vlees, een handjevol noten of een kwart avocado). Groentes zijn natuurlijk goed voor je, maar alleen maar groentes kan ervoor zorgen dat je de rest van de dag trek blijft houden. Je kunt last krijgen van een middagdip of je ’s avonds toegeven aan een eetbui.

3. Je eet te vaak gezonde snacks

Het aanbod gezonde snacks is tegenwoordig groot: havermoutkoekjes, kokos-dadel-ballen, pindakaas met extra eiwitten, groentenchips. Ontzettend fijn en handig om ongezonde dingen mee te vervangen. Maar téveel is nooit goed. Ook al bevatten veel van die snacks goede voedingsstoffen, de calorietjes in totaal tikken aan. Probeer ze dus te beperken.

4. Je skipt je lievelingsmaaltijd

Wil je afvallen, dan laat je je lievelingspizza achterwege. Dat klinkt logisch, maar is eigenlijk helemaal geen goed plan. Geef jezelf juist de vrijheid om dit – met mate – te blijven eten. Gun jezelf af en toe wat en je zult zien dat je de gezonde levensstijl makkelijker volhoudt.

5. Je spaart je alcoholconsumptie tot het weekend

De hele week weersta je een glas alcohol, om die in het weekend welverdiend in te schenken. Maar dan loop je juist de kans dat het niet bij één blijft. Dat is niet alleen ongezond voor je lichaam, maar kan er ook ongemerkt voor zorgen dat je ontbijt de volgende ochtend veel meer calorieën bevat dan je normaal. Het is belangrijk om een één- of twee-dranklimiet in te stellen. Het is bijvoorbeeld beter om in plaats daarvan soms één (klein!) glas wijn te drinken bij het avondeten en je snackgedrag hierdoor in het weekend de hand te houden.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bron Health Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024