huid platen

Doffe huid? Deze extracten van planten in je verzorging laten je weer stralen

Rode camelia, kaki, paardenkastanje, harungana, zeewier … Meer dan ooit vinden de grote cosmeticamerken hun inspiratie in de natuur – of ze nu een totaaloplossing zoeken om de rijpere huid comfort en helderheid te bieden, of celveroudering willen tegengaan.

Leestijd: 6 minuten

‘Anti-ageing is dood, lang leve pro-ageing’, zegt Marie-Hélène Lair, hoofd wetenschappelijke communicatie en duurzame innovatie bij Clarins. Van de verzorgingsproducten van het merk, bedoeld om de huid van vijftigplussers in optimale conditie te houden, wordt maar liefst elke twee seconden een potje verkocht. In deze sector bestaat duidelijk geen financiële of gezondheidscrisis. ‘Mensen in die de +50-leeftijdscategorie koesteren meestal geen onrealistische verwachtingen. Ze leveren geen verwoede strijd tegen tekenen van ouderdom.

Wel houden ze bijvoorbeeld meer van de lachrimpeltjes rond hun ogen dan van de verticale rimpels rond hun mond, die hun gezicht een hardere look geven. Maar in de eerste plaats willen ze een huid die comfortabel aanvoelt en dus niet trekt. En een huid die gezondheid uitstraalt. Dat idee is vandaag alomtegenwoordig.’ Hoe we leven, wat we eten, hoeveel we slapen, hoe we ons beschermen tegen de zon, of we roken of niet … het valt allemaal af te lezen aan onze huid. Net als ons mentale welzijn. ‘Al die factoren kunnen je tien jaar ouder doen lijken dan je bent. Maar als je een rijpere huid hebt, zijn regeneratie, hydratatie en egalisatie van je teint sowieso onmisbaar. Naast een goede verzorging is hét advies om je huid in optimale conditie te houden holistisch van aard: ga sporten, beperk alcohol, eet groenten en fruit in alle kleuren … Daarnaast is het belangrijk om te genieten, om in balans te zijn. De coronacrisis heeft heel wat mensen doen inzien wat essentieel is en wat niet, welke dingen hen echt vooruithelpen.’

Kakivrucht vs. suiker

Een huid die niet meer zo helder is en niet meer straalt, dat is iets waar veel mensen zich in de loop der jaren zorgen over maken – meer nog dan de rimpels die opduiken. Het klopt inderdaad dat het roze bestanddeel van je teint na verloop van tijd steeds minder doorweegt. Het komt er dus op aan de reflectie van het bloed dat onder je huid stroomt te versterken. De collectie Nutri-Lumière van Clarins, die zich richt op zestigers, bevat een nieuwe hybride crème: Revive. De licht violette textuur van deze crème neutraliseert heel subtiel die gelige tint, als een ultralichte blush.

Marie-Hélène Lair: ‘Om te weten te komen wat de huid nu precies helder maakt en waarom je teint na een bepaalde leeftijd minder gaat stralen, zijn we gaan aanklopen bij biologen. Want elke huid – ongeacht je afkomst of geboorteplaats – gaat er met de leeftijd wat doffer en geler uitzien. Dat is te wijten aan een fenomeen dat glycatie heet. Bij dat proces bindt suiker zich aan al onze eiwitten, bijvoorbeeld aan onze collageen- en elastinevezels. Chemici noemen dat de Maillard-reactie. Eiwitten raken daarbij geblokkeerd door de overtollige suiker. Dat is de belangrijkste reden waarom je huid minder stevig wordt, en het verklaart meteen ook de gele teint. Het proces is namelijk zichtbaar tot aan de oppervlakte van je huid. We hebben een plant gevonden, de kaki, die preventief werkt en voorkomt dat de suiker zich aan die vezels bindt. De crème kreeg ook violetkleurige parelmoerpigmenten mee. In de kleurencirkel staat geel tegenover violet: die twee kleuren neutraliseren elkaar. De paarse tint vlakt het gelige effect dus uit. En omdat het om parelmoer gaat, wordt het licht ook gereflecteerd. Je krijgt dus niet alleen een biologische werking, na drie tot vier weken, de crème zorgt ook voor een onmiddellijk verhelderend effect, dat bijzonder wordt gewaardeerd.’

Paardenkastanje

Een andere manier om de roze gloed te versterken die van binnenuit komt en je huid doet stralen? Extract van paardenkastanje gebruiken, dat vaak voorkomt in medicijnen tegen zware benen. ‘Het staat wetenschappelijk vast dat extract van paardenkastanje de bloedsomloop stimuleert. En wanneer je haarvaten beter functioneren, kunnen vitaminen, mineralen en voedingsstoffen beter naar je huid worden getransporteerd’, legt Marie-Hélène Lair uit. ‘We hebben ook biologische paardenkastanjebloem gebruikt. Die stimuleert de productie van alle bestanddelen van de extracellulaire matrix, ook wel de “matras van de huid” genoemd: de zogenaamde glycosaminoglycanen. Die moleculen nemen meestal af en worden vaak van mindere kwaliteit wanneer we ouder worden. Dankzij de twee extracten worden alle vitaminen door het bloed aangevoerd via goed werkende haarvaten. Maar ze kunnen ook naar de cellen worden verspreid, doordat ze in de matrix van de lederhuid worden meegevoerd.’ Een ander extract dat voor glow zorgt, is biologische dadelpalm uit de woestijn, die pigmentvlekken helpt bestrijden en de teint egaliseert.

Om aan alle andere behoeften van de rijpere huid tegemoet te komen wordt een cocktail van biologische planten toegevoegd, elk met hun specifieke functie. Biologische harungana uit Madagaskar helpt bij de aanmaak van collageen en dus bij het verstevigen van de huid. Dezelfde werking als retinol dus, maar harungana wordt veel beter verdragen, zelfs door de gevoelige huid. Biologische wakame, een zeewier gekweekt in Saint-Malo, beschermt en versterkt de huid. Biologische kalanchoë stimuleert de interne productie van hyaluronzuur, wat garant staat voor een goede hydratatie. Biologische jojoba en biologische karitéboter bieden de hele dag door comfort.

 Rode camelia: N° 1 tegen celveroudering

Net als Clarins, dat investeerde in een openluchtlaboratorium door een domein in Zwitserland aan te kopen waar biologische planten groeien, onderhoudt ook Chanel een nauwe band met de aarde en de natuur. Het bedrijf, dat in de voetsporen van zijn iconische ontwerpster Gabrielle Chanel blijft treden, kweekt planten in Madagascar, Costa Rica en de zuidelijke Alpen. Daarnaast startte het merk in 1998 ook een studieproject voor camelia’s op in Gaujacq, in het zuidwesten van Frankrijk. Behalve het logo met de twee ineengestrengelde C’s staat ook de camelia namelijk symbool voor het luxemerk.

Onder toezicht van meester-botanicus Jean Thoby, een werelddeskundige op het gebied van camelia’s, worden de bloemen experimenteel geteeld op 40 hectare grond, en in een laboratorium voor fyto-analyse worden ze zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke omgeving geobserveerd. ‘We beschikken over duizenden cameliavariëteiten’, zegt Aurélien, medewerker van het lab van de cameliakwekerij. ‘Dat geeft ons de mogelijkheid elke dag nieuwe moleculen te ontdekken die interessant kunnen zijn als cosmetische bestanddelen. We analyseren de bladeren en bloemen door de seizoenen heen. In een witte camelia vonden we bestanddelen met heel interessante hydraterende eigenschappen, die van pas komen voor het gamma Hydra Beauty. En onlangs hebben we een andere specifieke molecule ontdekt in een rode camelia, Camellia Japonica “The Czar”.’ De groei-energie en vitaliteit van die bloem werden gebruikt in een onderzoek dat sinds 2012 de cellulaire senescentie bestudeert, de essentie van huidveroudering.

‘De natuurlijke veroudering van de huid fascineert veel onderzoekers, vooral in de medische wereld. Ze willen achterhalen hoe we langer en vooral gezonder kunnen leven’, legt Sandra Forestier uit, hoofd van de afdeling biologische en klinische studies bij Chanel. ‘De cellen in ons lichaam delen zich ongeveer vijftig keer. Na die vijftig delingen worden ze op natuurlijke wijze geëlimineerd en vervangen door nieuwe cellen. Senescente cellen stoppen met delen, maar worden niet geëlimineerd. Ze blijven zitten in het weefsel. Wetenschappers noemen ze ook wel eens “spookcellen”, want ze hebben een heel lage vitaliteit en we weten niet echt wat hun rol is. Na verloop van tijd kunnen die senescente cellen stressboodschappen gaan produceren die een negatief effect hebben op de naburige gezonde cellen, waardoor die op hun beurt ook senescent worden. Deze verouderde cellen kunnen zich ophopen en de helft van de huidcellen uitmaken. Dat fenomeen versnelt door veroudering en een onaangepaste levensstijl: vervuiling, slaapgebrek, ongezonde voeding, stress, je zonder bescherming blootstellen aan uv-stralen …’ Het extract van de rode camelia, Camellia Japonica “The Czar”, is het meest effectief gebleken in het voorkomen van celveroudering . Het vormt dan ook de basis van alle producten in de nieuwe Chanel-lijn, die zich op alle tekenen van veroudering richt. Het gamma kreeg trouwens de toepasselijke naam N°1 mee, een verwijzing naar het beroemde parfum N°5 van het merk, dat onlangs zijn honderdste verjaardag vierde.

Dit artikel verscheen in de voorjaarseditie van Fifty&Me, die nu in de winkel ligt. Meer van zulke tips lezen? Haal ‘m nu of abonneer.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024