gezichtsyoga

Gezichtsyoga: 3 korte oefeningen voor een strakkere huid en minder spanning

Echt nieuw is gezichtsyoga niet. Men zich er eerder aan gewaagd. Maar alle tips om spanning in het gezicht vermijden zonder een naald in de buurt te laten komen, zijn natuurlijk welkom. Deze oefeningen zouden slechts een paar minuten van je dag in beslag nemen en voor goede resultaten zorgen.

Leestijd: 2 minuten

Wat zegt de wetenschap?

Wetenschapsblad JAMA Dermatology publiceerde een tijdje terug een studie waaruit zou blijken dat gezichtsyoga werkt. Vrouwen die twintig weken lang met hun gezichtsspieren oefenen, lijken wel drie jaar jonger, concluderen de Amerikaanse onderzoekers. Alleen wanneer we het onderzoek goed bekijken, zitten er nogal wat haken en ogen aan het onderzoek: zo blijkt een van de onderzoekers een instructeur te zijn die – jawel – gezichtstraining verkoopt met zijn bedrijfje. Daarbij waren de onderzoekers zelfs betrokken in het onderzoek en deden er maar weinig respondenten mee.

Voordelen gezichtsyoga

Enfin: baat het niet, dan schaadt het niet. Inge Theron, oprichter van FaceGym legt aan Well + Good uit: “Gezichtsmassage stimuleert ook collageen en elastine, die fungeren voor een stevige huid. Door weerstandstraining worden onze spieren sterker en strakker en bouwen we spiergeheugen op om een sterke basis voor de huid te creëren.” Plus, gezichtsoefeningen bieden het extra voordeel van het verbeteren van de circulatie en lymfedrainage, wat wallen vermindert en de algehele gezondheid van je huid verhoogt.

Afgezien van de huidvoordelen die samengaan met het versterken van je huid, helpt gezichtsyoga volgens haar ook om spanning te verlichten. “De meerderheid van deze oefeningen zijn speciaal ontworpen om spanning te verlichten en spierknopen los te maken, waardoor het gezicht vorm krijgt”, zegt Theron. Ze legt uit dat mensen de neiging hebben om spanning in hun kaken vast te houden, wat kan leiden tot een hangende huid onder de kin, ogen en op het voorhoofd. Met de juiste bewegingen kun je misschien expressielijnen verzachten en tegelijkertijd de spanning verminderen waardoor ze zijn ontstaan.

1. Knokkelbewegingen

Deze handeling kan gemakkelijk worden geïntegreerd in je huidverzorgingsroutine ‘s ochtends. Verwarm gezichtsolie in je handen en breng het aan op het platte gedeelte van je knokkels. Gebruik vervolgens je knokkels om het product over je huid te verdelen, begin onderaan je hals en masseer in cirkels met gemiddelde druk. Werk omhoog naar je wangen en dan over je voorhoofd. Theron: “Dit goed om warmte in je spieren te creëren en zo de doorbloeding en oxygenatie te verhogen, zodat de huid van binnenuit gaat stralen.” Het zal je huid wakkerder maken, spanning loslaten en spieren opbouwen.

2. Vingerstrijken

Deze ochtendoefening heeft vergelijkbare resultaten als de oefening met de knokkels. “De beweging verhoogt de bloedstroom en oxygenatie voor stevige en gelifte spieren,” zegt Theron. Plaats de wijs- en middelvinger van je dominante hand op je kin ter ondersteuning. Gebruik dan de wijs- en middelvinger van je andere hand om licht en snel je huid te strelen, beginnend bij je mondhoek en werk je weg omhoog over je wangen.

3. Duimglijden

Deze oefening is er vooral om je gezicht van spanning te verlichten en zou zelf je wenkbrauwen iets kunnen liften. Nadat je gezichtsolie hebt aangebracht, schuif je met je duimen van de bovenkant van je neus over je wenkbrauwen en eindig je met drie cirkels op je slapen. Herhaal deze beweging drie tot vijf keer, afhankelijk van de mate van spanning.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022