Getest: Anders ontspannen in de Natuurspa & Gasterij Landschot

Leestijd: 5 minuten

Nergens een betere plek om nog een eerste teug zomerse zorgeloosheid te nemen dan in de Nederlandse Natuurspa & Gasterij Landschot.

life-magazineEen spa als geen andere. Bij  Jan en Gerrie Willems op het platteland in de buurt van het Nederlandse Eindhoven vind je geen whirlpool of sauna, geen verwarmd zwembad met ijskoude dompelton ernaast, nee, zelfs geen massages. Maar wees gerust, dat mist geen mens als je kan kiezen uit bijzondere arrangementen met veelbelovende namen als ‘Genieten van het seizoen’, ‘Mooi moment’ en ‘Voor het slapengaan’.

Het idee voor de Natuurspa begon te kiemen in 2008, toen Jan afscheid nam van zijn job in de medische sector en Gerrie haar opleiding Levensbeschouwing bijna had afgerond. Bij Jan kriebelde het om voor zichzelf te werken, Gerrie zocht een project waarin ze haar eigen levensbeschouwing vorm kon geven.

Drie jaar later was Landschot een feit, waarbij Jan de gasterij met vier kamers voor zijn rekening neemt en Gerrie zich ontfermt over de spa. Ze doen alles met z’n tweeën, want een intieme sfeer staat voorop, en in de kleinschaligheid schuilt de kracht van hun concept. ‘Tijdens de hele belevenis in de spa worden gasten door mij begeleid’, vertelt Gerrie. ‘Ze hoeven niet na te denken, zelfs niet over hoe laat het is: hier krijg je geen dagschema waarbij je moet zorgen dat je om 13 uur klaarstaat voor je massage en om 15 uur voor je scrub. Het enige wat je hier hoeft te doen is de beslommeringen van alledag van je af laten glijden en je overgeven aan wat komen gaat.’

Stomen in het bos

Nadat we ons in dikke, hagelwitte badjassen hebben gehuld volgen we Gerrie richting … Broodoven. ‘Het ideale begin van een ontspannen dag’, vertelt ze. ‘Door de oven is het hier aangenaam warm, maar niet té, zodat je lichaam rustig kan “landen”, gewoon even aankomen op deze plek waar niks moet.’ En jawel, een zuurdesembroodje wordt de oven in geschoven en terwijl we genieten van de loomheid die over ons heen komt vult de geur van versgebakken brood de ruimte.

life-magazine

‘We willen je de kans geven om naar binnen te keren, om de rust in jezelf te vinden in plaats van ze aangereikt te krijgen door een ander.’ Om die reden maken in de Natuurspa massages geen deel uit van een dagje verwennerij, vertelt Gerrie. Een weloverwogen keuze – eentje die je toelaat om dicht bij jezelf (en je partner) te blijven. ‘Het leven van alledag is tegenwoordig zo jachtig dat veel mensen overprikkeld raken door alle indrukken die iedere dag weer op je af komen’, verduidelijkt Gerrie. ‘Hier hebben we een plek gecreëerd die volkomen vrij is van prikkels van buiten­af. Zowel fysiek als mentaal wacht je daardoor een bijzondere ervaring, een zintuigelijke reis.’

De volgende etappe in onze reis is de Kruidenoven. We treden binnen in een ruimte die eruitziet als een sauna (houten wanden en ligbanken) maar eerder functioneert als hamam (door de stoom die gebruikt wordt). De vloer ligt bezaaid met verse dennentakken en -appels, en aan het plafond hangt een grote koperen ketel gevuld met dennentakken en tijm. Als je je ogen sluit lijkt het wel of je midden in het bos zit.

A bath with a view

life-magazineNadat we buiten weer even zijn bijgekomen volgen we Gerrie naar boven, en gaat het van bos naar bad. ‘Wauw!’ Dat is alles wat over mijn lippen komt zodra ze de deur opent. Naast elkaar staan twee vrijstaande baden onder een hellend dak dat quasi volledig van glas is. Het uitzicht is werkelijk adembenemend!

Het is dan ook met lichte tegenzin dat ik een tijdje later het bad laat voor wat het is. We gaan stomen in het hooi. Dat klinkt stouter dan het is: we nemen elk plaats in een eenzit en krijgen een cape over ons heen zodat enkel ons hoofd nog vrij is. De rugleuning bestaat uit houten latjes, met daarachter gedroogd en gebroken alpenhooi met kruiden en bloemen. Ook nu wordt stoom gebruikt, wat resulteert in heilzame, heerlijk geurende dampen die ons voor de zoveelste keer die dag doen wegdoezelen.

Modder in de tropen

Ook aan de innerlijke mens wordt hier gedacht, realiseren we ons wanneer we mogen aanschuiven aan de natuurhouten tafel waarop achtereenvolgens een frisse gazpacho en een rijkelijke groentecurry met notenrijst verschijnen. Maar voor het dessert moeten we eerst even werken, lacht Gerrie, die ons meetroont naar het zoveelste verborgen hoekje. Ook deze keer nemen we plaats in eenzitten, nu tegenover elkaar. Uit de ene armleuning stroomt water, op de andere staat een schoteltje met vijf soorten medicinale modder: voor gezicht, borst, buik, armen en benen. Bedoeling is dat we onszelf insmeren met de modder en die vervolgens laten opdrogen, zodat hij in de huid kan trekken.

Na een tijdje wordt de luchtvochtigheid met stoom van kruiden verhoogd, waardoor de modder weer langzaam vloeibaar wordt. Wanneer onze huid gaat tintelen is het tijd om de modder zachtjes in te masseren om oude huidcellen te verwijderen en de bloedsomloop te stimuleren. Zodra we klaar zijn met het aanbrengen van de modder wordt het donker, en zien we enkel nog de sterrenhemel van ledlichtjes boven ons hoofd. Als na het hele ritueel de warme douche die verstopt zit in de sterrenhemel aan springt wanen we ons in de tropen …

Een stukje poëzie

life-magazine

Het pièce de résistance heeft Gerrie tot op het laatst gehouden – en dan heb ik het niet over het dessert. Het is eigenlijk zonde om te veel te verklappen, het is iets wat je zelf moet ervaren. We krijgen een voedende pakking, om het lichaam extra te ondersteunen. Wanneer we van top tot teen zijn ingewreven laat Gerrie ons langzaam zakken in een warmwaterbed. ‘Het gevoel is bijna niet met iets anders te vergelijken, alsof je lichaam zweeft en je gedachten even mee zweven, volkomen uit staan’, geeft ze ons vooraf nog mee. En gelijk heeft ze, het is een unieke ervaring. Eentje waarna we op wolkjes naar ons bed zweven. ’s Ochtends legt Jan ons in de watten met een bourgondisch ontbijt ‘van het land’.

Pure verwennerij

Natuurspa & Gasterij Landschot biedt zowel dagarrangementen als arrangementen met overnachting en (h)eerlijk ontbijt. Wij genoten van een overnachting in combinatie met ‘Natuurlijk Landschot’: opwarmen in de broodoven, stomen in het hooi, dobberen in de biologische zwemvijver en zo veel meer. Het arrangement kost 135 euro per persoon, duurt ongeveer acht uur en is inclusief lunch.

Landschot, Heieind 6 5528 Hoogeloon (Nederland)
www.natuurspa.nl – www.gasterijlandschot.nl
0031 497 68 21 33


  Artikel gepubliceerd in Psychologies
www.psychologies.be/nl


© Fiftyandme 2023