pluizig haar ouder

Waarom je pluizig haar krijgt naarmate je ouder wordt

Tijdens de overgang verandert er van alles in je lijf. Heb je bijvoorbeeld ook gemerkt dat je haar droger wordt, minder glanst en dunner wordt?

Leestijd: 2 minuten

Oliën in je hoofdhuid

Van het vrouwelijk hormoon oestrogeen is bekend dat het een positieve invloed op huid en haar. En net van dat hormoon gaat het lichaam tijdens en na de overgang minder produceren; soms tot wel 80 procent.

Daardoor nemen de oliën in je hoofdhuid af. Die oliën produceren talg waardoor het glanst, met als gevolg dat je droger en pluiziger haar krijgt. Daarnaast vermindert door de jaren heen de hoeveelheid melanocyten in je haar; dat zorgt ervoor dat je grijs wordt, maar ook droger. De afname van pigment verandert namelijk de structuur van je haarzakjes, waardoor het eveneens broos en pluiziger wordt.

Invloed van stress

Hormonale veranderingen zijn niet de enige reden voor haaruitval tijdens de overgang: veel vrouwen kunnen kampen met stress – of dit nou door de overgang komt of niet. Ook dit kan resulteren in dunner wordend haar en haarverlies, want stress beïnvloedt de groei van het haar. Nogmaals een bewijs waarom we stress zoveel mogelijk moeten vermijden.

Tips tegen pluizig haar

Pluizig haar voorkomen begint al bij de douchetemperatuur. Zet het water niet te heet, want dat maakt je haar droger en pluiziger. Gebruik een verzorgende shampoo en een voedende conditioner of haarmasker om je haar goed te hydrateren. Sluit de douchesessie af met koud water. Misschien niet zo comfortabel, maar het resultaat is wel zichtbaar in je haar omdat de haarschubben gesloten worden na de hydratatie.

Was je haar ook niet te vaak omdat dit de natuurlijke oliën van je haar en hoofdhuid kan strippen. 2 tot 3 keer per week is echt voldoende. Dep daarna je haren droog met een een microvezelhanddoek in plaats van een normale handdoek. Hoe zachter je je haar droogt, hoe minder het zal pluizen.

Je haren minder pluizig borstelen is een mogelijkheid. Gebruik een kwalitatief houten exemplaar, want een borstel van kunststof kan statisch geladen zijn. Gebruik nog wat verzorgende haarolie voor extra gladheid.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022