Een frisse teint

Een uitgedroogde of slecht gevoede huid en een ongelijkmatige teint… in de loop der jaren gaat onze huid minder stralen. Gelukkig zijn er een hele reeks zalig zacht aanvoelende verzorgingsproducten die de huid herstellen en zorgen voor een frisse blos…

Leestijd: 5 minuten

We mogen dan nog zo genieten van de zon, die is wel voor 80% verantwoordelijk voor de veroudering van de huid. Daarom kampen we in de herfst vaak met een uitgedroogde, doffe huid, die minder rozig aandoet en minder gelijkmatig is. In Europa is hét schoonheidsideaal van nu een gezonde, frisse, stevige huid, ongeacht je leeftijd. Vandaar ook dat er steeds meer verzorgingsproducten komen die gericht zijn op het oplichten van het hele gelaat, door te spelen met glans en te strijden tegen rimpels die vertellen over wat we hebben meegemaakt in een wereld die steeds ouder wordt…. “In tegenstelling tot de Amerikaanse en Aziatische vrouwen, aanvaarden veel Europese vrouwen hun leeftijd en hun rimpels wel, maar ze willen ‘mooi oud worden’ met een stralende teint en een open blik…” vertelt Johanna Caron, verantwoordelijke wetenschappelijke communicatie bij Biotherm.

Waarom verdwijnt het gezonde blosje op onze wangen in de loop der jaren, terwijl we toch dezelfde positieve en negatieve emoties meemaken? Marie-Hélène Lair, hoofd wetenschappelijke communicatie bij Clarins: “Dat ligt aan het huidoppervlak, dat in de loop der jaren meer bedekt raakt met dode huidvellen, omdat de celvernieuwing trager verloopt. Dat maakt de teint dof en een beetje grijs. Bovendien verandert de huid met het ouder worden. Er is een verandering in de weefsels, vooral dan het collageen. En het zijn die weefsels die ervoor zorgen dat de make-up bij een jonge huid het licht mooi weerkaatst. Een oudere huid straalt minder.”

Om dat tegen te gaan, bevat Crème Rose Lumière van Clarins zuren van hibiscusbloemen ‘die de dode cellen van het huidoppervlak vegen’ en die exfoliëren in alle zachtheid. “Het biologisch harungana-extract werkt dan weer dieper in op de extracellulaire matrix om ze steviger en dikker te maken, en stimuleert de collageenvezels. Dat is belangrijk, omdat een dunnere huid sneller uitdroogt en rimpeltjes vertoont, en het licht minder goed weerkaatst. De harungana is een boom in Madagaskar die op verbrande aarde groeit en tegelijkertijd de grond regenereert. Hij geeft schaduw en daarom komen er allerlei andere planten in de buurt groeien. Dat idee van regeneratie heeft ons geïnspireerd, en we hebben het effect ervan op de huid kunnen vaststellen.”

BOMEN EN ALGEN

Bij Amber Algae Revitalize Blue Therapy van Biotherm zorgt een goudkleurige alg voor het regenererende effect. “Die activeert de moleculen die de huid elastisch en veerkrachtig maken, zoals collageen en bepaalde suikers. De alg speelt ook een rol bij alle vitale functies van de huid.  Samen met het minerale calcium dat we in de crème hebben verwerkt, heeft de alg invloed op de voedingscyclus van de onderhuidse lagen.” Bij Biotherm wordt gebruik gemaakt van een ander herstellend ingrediënt: life plankton. “Dat werd in de Pyreneeën ontdekt, waar het al sinds de Oudheid gebruikt wordt in de thermale bronnen. Recenter kwamen de mensen tijdens de oorlog hun huidkwalen verzorgen in deze bronnen. Een arts onderzocht hoe het kwam dat dit water zulke herstellende eigenschappen had en hij ontdekte het life plankton. Biotherm is gebaseerd op dat actieve bestanddeel. Het is te vinden in al onze verzorgingsproducten”, vertelt Johanna Caron. Ze vertelt ook dat er nog een andere factor meespeelt bij een doffe huid: uitdroging van de huid. “In de loop der jaren wordt de huid dunner, soms zo dun als een sigarettenpapiertje. De huid produceert minder lipiden en beschermende talg. Een drogere, minder egale huid weerkaatst het licht minder. We krijgen ook te maken met hormonale invloeden waar we niets aan kunnen doen. Maar we kunnen het proces wel beïnvloeden door de huid goed van binnenuit te voeden, via evenwichtige voeding en een gezonde levenswijze, maar ook van buitenaf, met crèmes met goede bestanddelen. Amber Algae Revitalize bevat karitéboter en verschillende plantaardige oliën in een beschermende, lichte balsem. We hebben precies het juiste evenwicht gezocht tussen het hydrateren en het voeden van de huid, en een product gecreëerd dat niet plakkerig is, zodat je je make-up ook meteen kunt aanbrengen. De textuur van onze dagcrème is samengesteld volgens een nieuwe methode uit Korea: de crème ziet er dik uit, maar als je ze aanbrengt, wordt ze heel dun en vloeibaar en kan ze extra goed doordringen. Terwijl ze toch hetzelfde comfort geeft als een dikkere crème.”

TUSSEN VERZORGINGSPRODUCT EN MAKE-UP BASIS

Onze huid vernieuwt zich in ongeveer 28 dagen, en dat is de minimumtijd om het effect van het regelmatig gebruik van een verzorgingsproduct te zien. Maar de verbruiksters verwachten tegenwoordig onmiddellijk resultaat… Daarom wordt er ook meer en meer gewerkt met microparels die een ‘coup d’éclat’ geven – die de huid dus onmiddellijk frisser doen lijken. “Het gaat om kleine pigmenten die in de textuur van de crème verwerkt zijn en die onmiddellijk een frisse gloed geven”, vertelt Johanna Caron. “De pigmenten passen zich aan aan de huidskleur van de gebruikster, of die nu een gele of een roze basis heeft, en dus krijg je geen masker-effect, maar wel een natuurlijke glow die de  teint frisser maakt.”

Ook bij Clarins wordt er gebruik gemaakt van ‘actieve texturen’. Om het verstevigende effect te verkrijgen dat de cliënt van een product verwacht, voegen we aan al onze verzorgingscrèmes biologische haversuikers toe”, vertelt Marie-Hélène Lair. “ Dat is ons geheim om het gevoel te geven dat de huid steviger en strakker is. Op die manier voel je dat de crème werkt, wat goed is voor de moraal, en ben je gemotiveerd om het product te blijven gebruiken, tot het diepgaandere effect van de andere actieve bestanddelen zichtbaar wordt. In Rose Lumière hebben we ook soft focus glanzende pigmenten verwerkt die het licht weerkaatsen en oppervlakkige rimpels verdoezelen. Omdat er maar één tint bestaat voor alle huidskleuren, is het niet zo gemakkelijk om een evenwicht in de kleuren te vinden. De textuur lijkt erg roze, maar zodra je het product aanbrengt werkt het als een primer op de huid. Met een fond de teint erover krijg je onmiddellijk een egaal, stralend resultaat. Het is een ‘twee in één’ product, tussen een verzorgingsproduct en een make-up basis. Ook zonder make-up geeft het een stralende huid.”

VLEKKEN WEGWERKEN

Blootstelling aan de zon, slechte levensgewoonten (roken, stress, slaapgebrek, onevenwichtige voeding) en het verstrijken van de jaren doen de oxydatieve stress en ontsteking toenemen, met als gevolgd dat de huid oxydeert, veranderingen ondergaat en teveel pigment aanmaakt, zo vertelt Jean-Christophe Choulot, doctor in de farmacie en hoofd Research & Development van de Caudalie laboratoria. “De vrije radicalen stimuleren het enzym tyrosinase, dat dan in het wilde weg melanine begint aan te maken, wat leidt tot bruine vlekken.” Het merk heeft een actieve stof ontwikkeld uit het sap van de wijnstok, viniferine, die bruine vlekken op lange termijn vervaagt. “Het verschil met bijvoorbeeld vitamine C die alleen aan het oppervlak de bruine vlekken verbleekt, is dat viviferine diep in de huid doordringt, en inwerkt op de oorzaak van de bruine vlekken door de productie van tyrosinase te reguleren. Het is een actief bestanddeel dat niet alleen het esthetische probleem aanpakt, maar het ook voorkomt. Het is veel werkzamer dan vitamine C om de teint te verhelderen. Viniferine is ook ontstekingsremmend en bevordert de bloeddoorstroming in de haarvaten, om de huid weer een natuurlijke glans te geven.”

Een gezonde teint uit een potje

_Crème Rose Lumière Multi-Intensive van Clarins. 106 € voor 50 ml.

_Dagcrème Amber Algae Revitalize – Blue Therapy – van Biotherm. 73,65 € voor 50 ml.

_Nachtcrème Glycolique Anti-Taches Vinoperfect van Caudalie. Bevat naast viniferine ook glycolzuur en papaja-enzym om de huid geleidelijk te exfoliëren. 35,20 € voor 50 ml (bij de apotheek).

_Serum Advanced Génifique van Lancôme. Een nieuwe formule met prebiotica en probiotica die inwerkt op het microbioom van de huid. 115,50 € voor 50 ml.

_Minéral 89 Yeux van Vichy. Om de huid rond de ogen te verstevigen en te doen stralen. 18,95 € voor 15 ml (bij de apotheek).

_Soin Rouge Défatigant Jour Revitalift van L’Oréal Paris. Voor meer glans en stevigheid. 12,99 € (bij Di, Kruidvat, Colruyt en Carrefour).

_ Smart Clinical Multi-dimensional Age Transformer Duo van Clinique. Twee verzorgingsproducten in één voor een strakker gelaatsovaal en meer volume. 93 € voor 50 ml.

_Masque de Nuit Velours de Sisley. Herstellend slaapmasker voor een gevoelige en droge huid. 105 € voor 60 ml.

 


© Fiftyandme 2024