Stress, de vijand van je hart

Misschien denk je wel dat je door ervaring en maturiteit beter bestand bent tegen stress ? Dat is niet het geval. Stress is alomtegenwoordig bij 45-plussers : 1 op 4 mensen lijdt eraan.

Leestijd: < 1 minuut

Buiten de bekende gevolgen van chronische stress, zoals vermoeidheid, geheugen- en concentratieproblemen, angst, slaapstoornissen en neerslachtigheid, is stress ook een wezenlijke risicofactor voor hart- en vaataandoeningen in deze leeftijdscategorie. Dat onthult de grootste studie ooit over het onderwerp. Ze werd zopas gepubliceerd in het tijdschrift van de American Heart Association.

De onderzoekers volgden vier jaar lang 221.677 testpersonen, zowel mannen als vrouwen, ouder dan 45 jaar die nog nooit een hartaanval of beroerte hadden gehad. Het stressniveau van elke deelnemer werd geëvalueerd aan de hand van een gecertificeerde vragenlijst. In de loop van de vier jaar werden er 4.573 hartaanvallen en 2.421 beroertes geregistreerd. De resultaten van de berekeningen zijn duidelijk : er bestaat een sterke link tussen stress en het voorkomen van hart- en vaataandoeningen. Hoe hoger het stressniveau, hoe hoger het risico, zowel bij vrouwen als bij mannen. Mannen lijken gevoeliger te zijn voor hartaandoeningen. Bij hen stijgt het risico op een hartaanval met 30 procent. Bij vrouwen is het vooral het risico op tromboses in de hersenen dat toeneemt met 44 procent. (Bron : Jackson C et al, Circulation, September 2018)

Conclusie : laat stress zich niet in je leven nestelen !