Inga Wellbeing

Kledij die zorg voor je draagt…

Leestijd: 4 minuten
In een kledingstuk dat lekker zit en je flatteert voel je je beter in je vel. Geïnspireerd door haar eigen ervaringen maar ook om tegemoet te komen aan een groeiende nood, bracht Nikla Lancksweert een speciale kledingcollectie op de markt voor hen die dit het hardste nodig hebben.

Door Magali Duqué

Meer dan een patiënt, een persoon…

Statistisch gezien zullen we vroeg of laat allemaal te maken krijgen met ziekte. Of je nu zelf door een ziekte getroffen wordt, of een van je geliefden, het is moeilijk om je anders dan “ziek” te voelen in ziekenhuiskledij. Om je toch beter in je vel te voelen ontwierp INGA Wellbeing een kledinglijn die zowel elegant als functioneel is, zodat je verzorgd kan worden in de beste omstandigheden. Van een nachtkleed tot een cache-coeur, van pyama’s tot blouses, al deze comfortabele kledingstukken respecteren de privacy en de waardigheid van de personen die een behandeling ondergaan thuis of in het ziekenhuis. Achter de volstrekt ‘normale’ look schuilen praktische openingen voor medische hulpmiddelen … in alle discretie!

Haar verhaal is het verhaal van ons allemaal

Nikla Lancksweert, mede-oprichtster van INGA Wellbeing, vertelt ons hoe het idee geboren werd om deze collectie te ontwerpen die zowel door patiënten als door het medisch personeel geapprecieerd worden.

Mijn moeder was 52 jaar oud toen ontdekt werd dat ze eierstokkanker had en onderging drie gruwelijke jaren van medische behandelingen. Gedurende deze periode moest ze vaak een ziekenhuisschort/jurk dragen of in haar ondergoed zitten om onderzocht of behandeld te worden door vreemden. Terwijl ze de vormloze en saaie jurk moest dragen en afhankelijk was van het personeel om zich te helpen met aan- en uitkleden van haar gewone kleren, was ze eveneens overdonderd door het door vreemde gangen lopen met open schort waardoor ze zich zwak en extreem slecht voelde. Ik vond het zo bedroevend en angstaanjagend om te zien hoe mijn elegante en bekwame moeder bijna zichtbaar ineen kromp en zich minder en minder waardig begon te voelen. Het jaagde me op stang. Kanker dreigde om mijn moeder van me weg te nemen en op hetzelfde ogenblik leek het alsof de ziekenhuisjurk haar eigenheid ontnam!

“Ik kon haar niet helpen genezen en kon ook niet op elk moment bij haar zijn als de oncoloog zijn ronde deed. Maar er moest toch iets zijn wat ik kon doen om haar te helpen bij deze moeilijke periode in het ziekenhuis. Ik wou haar helpen om zich terug zichzelf te voelen, gelijk aan de dokters en verpleegkundigen; om zelfverzekerd assistentie te kunnen vragen wanneer ze het nodig had; om te kunnen genieten van de bezoekers; om zich niet slecht te voelen als ze door de gangen liep om frisse lucht te scheppen of patiënten te bezoeken in de kleine zitruimte. Haar uit deze ziekenhuiskleding halen en terug in “normaal” ogende en voor het ziekenhuispersoneel praktische kleding te zien, werd mijn obsessie! En zo ontstond INGA Wellbeing. Het heeft 10 jaar geduurd om mijn idee voor aantrekkelijke en functionele kleding te realiseren.

capture-decran-2016-11-17-a-14-53-00

“Maar NU is het er! Met dank aan de zeer grote inspanningen van mijn mede oprichtsters Claire en Fiona. Clire is voormalig PR-executive en haar moeder Diana ondervond dezelfde moeilijkheden bij haar borstkanker als mijn moeder. Fiona is een getalenteerde ontwerpster die tijdens haar eigen strijd tegen depressie zichzelf overtuigde om de kleding te ontwerpen waardoor je zelfbeeld versterkt en je je zo heel wat beter doet voelen.

“We maakten prototypes (dag– en nachtkleding voor mannen en vrouwen) die positieve reacties kregen van patiënten en verpleegkundigen. Gemaakt van zachte, natuurlijke rekbare stoffen met discrete openingen voor de armen, rug, borstgedeelte, zijkanten, buikgedeelte, lies en benen. Dit vergemakkelijkt de routinecontroles en -behandelingen zoals chemotherapie of het verzorgen van een stoma, zonder dat de patiënt zich helemaal moet uitkleden. De mouwen met manchetteknopen maken het mogelijk dat de meeste patiënten, zelfs met infuus, zichzelf kunnen uit- en aankleden. En bovenal: de patiënten zien er met dit aantrekkelijk en normaal design supergoed uit!

Terwijl we de kleding introduceerden bij de patiënten en verpleegkundigen droegen we de kleding zelf. Niets anders heeft ons meer moed gegeven dan dat de geïnteresseerden niet eens opmerkten dat wij deze zogezegde ziekenhuiskleding zelf droegen! Toen we bekend maakten dat de kleding die wij droegen gewoon de producten waren die we op de markt wilden brengen, kregen we reacties met grote ogen zoals: “En ik was me net aan het afvragen waar u zo’n mooi kleed heeft kunnen kopen!” En dat is nu net waarover het gaat! Ik had heel graag de kleren van INGA Wellbeing aan mijn moeder hebben kunnen geven, zodat ze die had kunnen dragen als patiënt. Deze kleding zou haar ervaring veel draaglijker hebben gemaakt. Terwijl we onze nieuwe website lanceren en het product aan de man brengen, hopen Claire, Fiona en ik dat de INGA Wellbeing kledingstukken de harde behandelingen draaglijker maken bij deze ziekten.”

Een mooi initiatief… dat we trots in ons hart dragen! Het merk figureert tussen de finalisten van de prestigieuze «Henry van de Velde Awards». Om dit project te ondersteunen, kan je hier je stem uitbrengen voor hen.

Ontdek INGA Wellbeing op hun website www.ingawellbeing.com !


© Fiftyandme 2024