vlekken zelfbruiner

Met deze tips verwijder je eenvoudig vlekken van je zelfbruiner

De herfst staat voor de deur, en dat betekent ook dat je mooie bruine teint weer stilaan begint te vervagen. Geen nood, denk je, want er zijn genoeg goede zelfbruiners op de markt die je huid het hele jaar door de beoogde kleur geven. Toch hoef je geen beginner te zijn om te eindigen met een lichaam vol oranje strepen, donkere ellebogen en onflatteuze vlekken tussen je vingers en tenen. Hoe los je dat op?

Leestijd: 3 minuten

Of je nu een belangrijk feest op de agenda hebt staan (waarvoor je dat nieuwe mouwloze jurkje aan wil) of er gewoon tiptop wil uitzien voor een gezellig avondje stappen, met een mooie bronzen gloed voel je je er helemaal klaar voor. Het laatste wat je dan nodig hebt is een streperige of vlekkerige look die je plannen in de war kan sturen. Gelukkig hoeven dat soort foutjes niet het einde te zijn en kunnen ze met een paar eenvoudige tips worden verholpen.

1. Een tan eraser kopen óf zelf maken

Eén snelle manier om van donkere vlekken af te komen, is het aanschaffen van een self tan remover, bijvoorbeeld deze. Je brengt het product aan op een droge huid, minimaal 3 dagen na je laatste bruiningssessie. Vervolgens laat je het 5 minuten inwerken en spoel je het schuim af met warm water. Het voordeel van deze methode is dat je je huid niet beschadigt door overmatig exfoliëren. Let er wel op dat je een product koopt dat geen kwalijke ingrediënten bevat.

Voor DIY’ers die houden van een volledig natuurlijke aanpak is er goed nieuws, want je eigen tan remover is eenvoudig zelf te fabriceren met enkele huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Als je maar een beperkt aantal vlekken hebt, heb je er baat bij een pasta te maken van zuiveringszout en citroensap. De exfolianten in het zuiveringszout en het zuur in de citroen egaliseren je huid in no-time. Voor een zachtere aanpak kan je het citroensap vervangen door babyolie.

2. Je huid exfoliëren

Een milde scrubbeurt verwijdert niet alleen dode huidcellen, het zorgt er ook voor dat je bruiningsperikelen verleden tijd zijn. Ook in dit geval kan je opteren voor een natuurlijke versie – zoals een zelfgemaakte suiker-, koffie- of havermoutscrub – of kan je er een kopen. Gebruik steeds een exfoliating mitt of scrubhandschoen voor de beste resultaten en concentreer je op de zone waar de oneven kleur of strepen het meest zichtbaar zijn. De rest van je huid laat je best met rust om een zo egaal mogelijk effect te verkrijgen.

3. Opvullen met zelfbruiner

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar de bron van al je ellende kan ook je redding zijn. Mocht je geplaagd worden door lichtere vlekken, dan is het een prima idee om ze op te vullen met een nieuw laagje zelfbruiner! Voor een precies resultaat gebruik je, afhankelijk van de grootte van de zone, best een make-upborstel. Breng wat zelfbruiner aan op de borstel en blend goed in. Als je geen tijd meer hebt om het nieuwe laagje te laten drogen, kan je een settingpoeder of een haardroger gebruiken.

4. Producten met glycolzuur

Een laatste middel om van je ongewenste vlekken af te komen, vind je wellicht tussen je collectie huidverzorgingsproducten. Toners, serums,… met het populaire ingrediënt glycolic acid (glycolzuur) zijn namelijk uiterst geschikt om op een natuurlijke en veilige manier je kleur te vervagen. Dat geldt vooral voor je gezicht, aangezien je daar beter zuinig omspringt met krachtige scrubs en irriterende ingrediënten.

Beter voorkomen dan genezen

Uiteraard is het fijn als je je kleur meteen van de eerste keer goed hebt. Daarom geven we je ook enkele tips waarmee je toekomstige ongelukjes kan vermijden:

  • Kies voor een graduele zelfbruiner waarmee je je kleur geleidelijk kan opbouwen, of meng een paar druppeltjes van je vertrouwde product met je gezichtscrème.
  • Zorg ervoor dat je je huid goed voorbereidt voor je aan de slag gaat. Exfolieer je huid en besteed extra aandacht aan droge plekken, zoals je knieën en je ellebogen.
  • Zorg ervoor dat je huid schoon is en er geen parfum- of deodorantresten achterblijven.
  • Draag losse kleding en vermijd contact met water tijdens het inwerken, om zo strepen en vlekken te voorkomen.
  • Douche pas nadat de zelfbruiner volledig is ingewerkt, maar wacht ook niet te lang. Bekijk altijd goed de instructies op het product.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022