Epicurisch genieten met de Meesterkoks van België

Leestijd: 4 minuten

Het hele jaar door – en in deze feestelijke maanden nog meer dan anders! – zorgt de “vereniging van Meesterkoks van België” voor onvergetelijke smaakbelevingen. Ze zijn niet alleen een lust voor onze smaakpapillen, maar ook voor het oog. Vandaar een lijstje met namen, topadresjes en heerlijke recepten waarvan elke fijnproever geniet, van de eerste hap tot de laatste!

Door Joëlle Rochette

life-magazine

Vanaf de kust tot in de verste uithoeken van de Ardennen, in de toprestaurants van onze hoofdstad of in de kleine bucolische eetgelegenheden in historische steden: er is in elke regio wel een van de 150 leden van deze Vereniging te vinden die klaar staat om de meest veeleisende fijnproever te verwennen. In de eindejaarsperiode sluiten heel wat prestigieuze namen de deuren voor een welverdiende vakantie. Gelukkig blijven er nog heel wat topchefs over die een “top” traiteurservice verzekeren en ons hun lekkerste feestelijke gerechten willen verklappen.

Naast de vele activiteiten die ze zelf organiseert of waaraan ze deelneemt (zie de agenda op www.mastercooks.be) blijft de belangrijkste roeping van deze toonaangevende en prestigieuze culinaire vereniging – want dat zijn de Meesterkoks van België! – ons te betoveren en te verrassen. Dit doen ze het hele jaar door en nog extra tijdens deze feestmaanden!

Een aantal van hun meest emblematische leden klappen bij deze uit de culinaire biecht met een kleine greep uit hun lekkerste feestrecepten. Beschouw het als een vroegtijdig eindejaarscadeau. Dus iedereen aan het fornuis… en genieten!

EEN VLIEGENDE START MET FRANK FOL

life-magazine

Voorzitter van de Meesterkoks van België. Frank Fol, die zichzelf ook “De Groentekok” noemt, trad in 2012 toe tot de verenging. Hij liet zich hierbij inspireren door de wijsheid en de kennis van degenen die haar in 1980 boven de doopvont hielden. Fol staat open voor wat nieuwe generaties aanbrengen. Hij is actief als culinair consulent en werpt zich op als de vaandeldrager van de Belgische keuken. Hij is een groot verdediger van onze gastronomie en een van onze beste chefs. Chefs voor wie hij als een soort van locomotief fungeert door hen te introduceren in almaar prestigieuzere culinaire sferen; almaar internationalere evenementen met een grote uitstraling.

FRANK FOL EN ZIJN “FEESTEN IS GEZOND”

Ere wie ere toekomt en dus vroegen we voorzitter Frank Fol of hij ons drie feestelijke gerechtjes kon toespelen. Frank Fol, die een sterrenchef was toen hij nog zijn eigen restaurant had, is een meester met groenten en voelt perfect aan wat feestvieren inhoudt. Die karaktertrek komt trouwens verschillende keren tot uiting in de twee boeken met de subtiele titel “Feesten is gezond” (Uitg. Lannoo).

Op het feestmenu van Frank Fol, zoals verschenen in zijn eerste boek “Feesten is gezond”:

– Puree van bloemkool met foelie, Belgische mosselen en lauwe vinaigrette van langwerpige tomaten en basilicum
– Smeuïge polenta van gestoomde chicorei, zachtgekookt rendier, tartaar van knolraap en agaricus paddenstoelen met noten, saus grand veneur
– Zacht gekonfijte knolselderbalkjes met kassonade suiker en kastanjeijs.


© Fiftyandme 2024