La Bande à Boco: na Parijs ook in Brussel

Leestijd: 4 minuten

Een totaal nieuwe invulling van het begrip fast food, dat is La Bande à Boco. Een gastronomische variant van de snelle hap welteverstaan, want het concept van Vincent en Simon Ferniot uit Parijs bestaat uit bokalen gevuld met lekkers van iconische sterrenchefs en patissiers.

Door Joëlle Rochette

In de Franse hoofdstad werkt het recept van de typische bereidingen in bokalen al vijf jaar, en nu steekt het restaurant voor het eerst de landsgrenzen over met een vestiging in de Brusselse Louisalaan die op 16 oktober de deuren opende. Een ideale bestemming voor het ruime hoekpand dat baadt in het licht en sober en warm werd ingericht. Zonder teveel tralala en zonder zichzelf te serieus te nemen: precies zoals het Belgische publiek het wil, verklaren de protagonisten van het bedrijf ons.

Bde-à-Boco-Bxls-life-magazine

Dankzij de klinkende namen van de oprichters – de bekende tv-presentator Vincent Ferniot en zijn broer Simon Ferniot, beiden afgestudeerd aan de hotelschool van Lausanne – kende het concept een vliegende start in Frankrijk. Wedden dat de Brusselse vestiging weldra in de voetsporen van zijn grote broers zal treden? Voeg daarbij nog de namen van de Franse sterrenchefs die meewerkten aan de restaurants in Parijs (Emmanuel Renaut***, Gilles Goujon***, Jean-Michel Lorain**, Régis Marcon***, …) én in Brussel, en het succes was verzekerd. Meesterkoks Pierre Wynants, Lionel Rigolet (Comme chez Soi**) en de patissier-chocolatier en hofleverancier Paul Wittamer hadden al snel begrepen dat als het regende in Parijs, het zou druppelen in Brussel.

Waterzooï-petits-légumes-life-magazine

Pierre Wynants steekt zijn enthousiasme over zijn pioniersrol van het Franse concept in België niet onder stoelen of banken en twijfelde dan ook niet lang om ons te vertellen waarom hij toehapte. “Ik ken Vincent Ferniot persoonlijk”, vertelt hij. “Onze wegen kruisten elkaar verschillende keren op de Bocuse d’Or waar ik jurylid was en hij presentator. Ik ken ook de kwaliteit van zijn werk, zowel als tv-presentator als als kok, en twijfelde dus niet om in te gaan op zijn voorstel. Dit project geeft ons de kans om onze Belgische keuken in de schijnwerpers te plaatsen, net zoals de kwaliteit van onze lokale producten die heel democratisch en dus toegankelijk voor iedereen zijn. Lionel en ik moeten nog een paar aanpassingen doorvoeren vooraleer de gerechten helemaal zijn zoals we willen, maar dit project, dat de beste sterrenchefs en toppatissiers verenigt, ziet er ook bij ons veelbelovend uit. Het voorstel om samen te werken is voor mij een bewijs van vertrouwen van Vincent en Simon Ferniot. Het doet me veel plezier dat ze aan ons denken, temeer omdat de Franse chefs die meewerken aan het project in Parijs net als wij deeluitmaken van de prestigieuze vereniging van Les Grandes Tables du Monde.”

Dessert-chocolat-life-magazine

Paul Wittamer, al even gelukkig met het nieuwe avontuur, was dan weer blij met de uitdaging om het concept een Belgische twist te geven. “Het idee was om er iets gezelliger en comfortabeler van te maken dan in Frankrijk”, legt hij uit. “We wilden een plek die goed gelegen was maar ook een formule die onze meest representatieve gerechten, onze lokale keuken en onze typische desserts aan een toegankelijk prijs aanbiedt. Ik voelde me vereerd toen Yves Deflandre (Taverne du Passage, investeerder in het project via het ‘Star Food Concept’) me contacteerde en voorstelde om deel uit te maken van de groep Belgische chefs, en dat zij aan zij met de grote namen uit Frankrijk.”

Terwijl ze plannen smeden om het eerste adres buiten Frankrijk te vestigen in de hoofdstad van Europa, beslisten Vincent en Simon Ferniot ook om hun concept te doen reizen doorheen heel Europa. Om even in Frankrijk zelf te blijven: in Reims zullen de deuren begin 2016 openen. Er zijn ook al vestigingen aangekondigd in Zwitserland (Genève, december 2015) – “met vrienden van de Hotelschool van Lausanne”, preciseert Simon Ferniot zichtbaar in zijn nopjes met de hereniging – en daarna in Luxemburg en, als de formule aanslaat bij het Belgische publiek, nog elders in België, zowel Vlaanderen als Wallonië. Er zullen nog bokalen met de signatuur van andere grote chefs van bij ons bijkomen, waarover we u hier weldra meer zullen vertellen. Rest ons alleen nog te hopen dat de dynamische ondernemers erover zullen waken om evenveel Vlaamse als Waalse chefs in te schakelen, een verhouding die ons nauw aan het hart ligt!

Praktisch: bij La Bande à Boco in Brussel is de grote toog vol met bokalen met eenpersoonsmaaltijden de blikvanger. Je koopt ze in de winkel om mee te nemen of nuttigt ze ter plaatse in een gezellig hoekje. Kleine prijsjes en sympathieke formules zorgen voor een rekening die schommelt tussen 10 € voor de dagsuggestie (bokaal met hoofdgerecht en dessert) en 15€ (plus dessert). In de bokalen ontdekken we Franse en typisch Belgische bereidingen zoals een heerlijke gegratineerde witloofschotel of een Luikse salade, een waterzooi van vis (Lionel Rigolet en Pierre Wynants), een paar vegetarische gerechten (iets minder lekker en soms zelfs teleurstellend, van de hand van de Franse chefs) en ook nog een het exquise en beroemde Zwarte Wouddessert van Paul Wittamer.

Bande-à-Boco-BD-life-magazine

Of je de bokalen nu meeneemt of ter plaatse proeft, Le Bande à Boco is zeker een bezoek waard, zolang je maar de moeite neemt om een bereiding van onze Belgische chefs uit te zoeken, of voor lokale producten zoals het brood van Yves Guns kiest. Want we blijven een beetje chauvinistisch… Met plezier verwelkomen we dit nieuw Frans concept dat het goede idee had om een samenwerking aan te gaan met onze beste Belgische chefs… Twijfel dus niet langer om stil de honger van uw nieuwsgierige smaakpapillen bij de Brusselse versie van La Bande à Boco!


Louisalaan, 521, 1050 Brussel – Tel 02 647 70 54 – www.boco-be.com
Open van maandg tot vrijdag van 7.30u tot 20u, zaterdag van 8.30u tot 20u en zondag van 8.30u tot 16u.

www.joellerochette.com


© Fiftyandme 2024