groenten en fruit bewaren

De verschillende manieren om groenten en fruit (uit de moestuin) te bewaren

Voor degenen die het geluk hebben een moestuin te hebben, betekent het einde van de zomer vaak een mooie voorraad groenten en fruit. Hoe kun je ze het beste bewaren?

Leestijd: 2 minuten

De vele lockdowns hebben geleid tot een echte rage voor tuinieren. Aan het einde van dit (mooie) seizoen worden we geconfronteerd met het concrete resultaat van deze inspanningen: kilo’s groenten en fruit. Wat moeten we ermee doen? Tenzij je ze bij elke maaltijd eet, kunt je ze weggeven aan je kinderen, je vrienden… Of je kunt de groenten en fruit bewaren als voorbereiding tijdens het slechte seizoen. Er bestaan verschillende methoden.

De koelkast, voor beperkte opslag

Voor kortetermijnconsumptie kan het de oplossing zijn groenten en fruit in de koelkast te leggen. Er zijn een paar fouten die je moet vermijden. Zoals tomaten in de koelkast bewaren. Tomaat is een vrucht die niet van de kou houdt en het best in de fruitmand bewaard kan worden. Voor de rest van de groenten en fruit is het ideaal om ze in een stuk krantenpapier te bewaren. Het trucje van de tuinders om de aantasting van groenten en fruit door de uitstoot van ethyleen te voorkomen. Een proces dat kan worden gebruikt als men de rijping van bepaalde vruchten wil versnellen. Als je bijvoorbeeld een appel naast een avocado legt, wordt die sneller rijp.

Invriezen is het meest populaire proces

Wat zouden we doen zonder de diepvriezer, die ons veel goeds doet? Zoals die voor ons overschot aan fruit en groenten. Was ze zorgvuldig vooraf en snijd in porties van ongeveer 1 kg om gemakkelijker en sneller in te vriezen. Vóór het invriezen worden de producten idealiter geblancheerd.

Op elke diepvrieszak moet een etiket worden aangebracht met de inhoud en de datum van bereiding. Invriezen geniet de voorkeur omdat het de beste manier is om de textuur, de smaak en de voedingskwaliteiten van de producten te bewaren. Invriezen mag niet langer dan een jaar duren.

Opslag in de open lucht

Veel groenten en fruit kunnen gewoon in de open lucht worden bewaard. Exotisch fruit, uien, appels en peren uit je tuin. Maar ook aardappelen. Zodra ze van hun grondlaag zijn ontdaan, kunnen ze worden bewaard op een donkere, droge en verluchte plaats.

Drogen, de gemakkelijke manier

De techniek wordt uitgevoerd met tot kleine stukjes gereduceerde producten, voor de snelheid van uitvoering. Het geldt voor fruit, groenten en kruiden (op te hangen in bundels, ondersteboven). Groenten en fruit kunnen worden gedroogd op een schaal in de zon of in de oven (bij ongeveer 40°C).

Om het proces te versnellen, is het mogelijk een dehydrator te kopen (kosten van 150 euro tot 400 euro). De beste merken zijn Excalibur, Sedona of Atacam.

Conserven van groenten en fruit: andere behandelingen

Veel groenten en fruit kunnen worden geconserveerd in zoete, zure, zoute of alcoholische oplossingen. Maar ook door sterilisatie- en pasteurisatieprocessen. En niet te vergeten lacto-fermentatie, die steeds meer wordt toegepast. Deze technieken vereisen een kleine voorbereiding van het fruit en de groenten vooraf om ervoor te zorgen dat ze goed bewaard blijven. Op sociale netwerken worden veel tutorials gepresenteerd met stapsgewijze uitleg.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024