Proef Frankrijk op ‘Goût de France’ (21 & 22 maart)

Leestijd: 3 minuten

Een dertigtal Belgische restaurants nemen op 21 en 22 maart deel aan de tweede editie van Goût de France, een evenement van chef Alain Ducasse en Laurent Fabius.

Door Joëlle Rochette

life-magazine

Het is een kleurig en smakelijk evenement dat de nieuwe ambassadeur van Frankrijk, Claude-France Arnould, in aanwezigheid van de hoofdrolspelers van het gebeuren  voorstelde aan de verzamelde pers. Een van die partners is het dynamische Atout France, het bureau voor toerisme van Frankrijk in België.

Goût de France (Good France) is geen nationaal maar een internationaal evenement. De ambassadeur benadrukte graag dat het op initiatief van Laurent Fabius en chef Alain Ducasse in het leven geroepen werd, en wel om “de excellentie en de creativiteit van de Franse gastronomie te vieren”. Een feest dat, voor deze tweede editie, 17.000 inschrijvingen van restaurants overal ter wereld telt.

life-magazine

In België nemen er dit jaar niet minder dan 32 restaurants deel aan het evenement dat plaatsvindt op 21 en 22 maart; dat zijn er 12 meer dan vorig jaar tijdens de eerste editie van Goût de France. Omdat 21 maart op een maandag valt en veel restaurants dan gesloten zijn op die eerste dag van de week, stelde het gezonde verstand van de organisatoren voor om de actie te verlengen tot de volgende dag, dinsdag 22 maart. Sommige eetgelegenheden gaan zelfs verder en stellen hun menu “Goût de France” de hele week van de 21ste maart voor.

De Belgische deelnemende restaurants in Brussel dit jaar zijn: Chez Max, Crystal Lounge (Hotel Sofitel Le Louise), Toucan Brasserie, Toucan Sur Mer, Taverne du Passage, Madou’s Folie en Lycée Français Jean Monnet.
De deelname van het Lycée Français Jean Monnet is een ‘primeur’ voor een school. De vertegenwoordigers van dit emblematische etablissement aarzelden niet om hun deelname toe te lichten. Directrice mevrouw Regniez en het hoofd van de administratie en financiën meneer Beugines vertelden dat ze een punt wilden maken van de aandacht die hun school heeft voor gezondheid, gezelligheid en sensibilisatie van hun leerlingen voor goede voeding.

In Antwerpen: Brasserie Dock’s.

In Durbuy: Azur en Ardenne, Saint Amour, Côté Cour, la Vie est Belle, La Ferme au Chêne, Durbuy Ô en Kokejane.

life-magazine

In Luik: Brasserie Curtius, Grand Café de la Gare, Riva, Oh Miroir!, le Bruit qui court, Dix-Huitième en l’Atelier du goût.

In Namen: l’Agathopède.

In Barvaux : la Chambre d’Amis.

In Spa: la Tonnellerie.

In Housse: le Jardin de Caroline.

In Chapelle-Lez-Herlaimont: sterrenrestaurant Pouic Pouic

Ter informatie: de ambassadeur van Frankrijk herinnerde ons eraan dat, van kleine brasserie tot sterrenrestaurant, alle etablissementen mogen deelnemen aan het evenement op voorwaarde dat ze lokale producten op het menu zetten (van Frankrijk of van België) en het principe van “gezond eten” vooropstellen.

Tenslotte zal de ambassadeur, zoals vorig jaar, op 21 maart 2016 verschillende bekende gasten ontvangen in haar residentie voor een diner “Goût de France” met 4 gangen “à la française”. Het is de chef van de residentie, Bruno Cophignon, die de smaakpapillen van de tafelgenoten zal prikkelen, die ongetwijfeld even nieuwsgierig als verrukt zullen zijn om de prestigieuze savoir-faire van het culinaire Frankrijk te herontdekken.

In totaal zal dit internationaal initiatief, ontsproten aan de geest van twee emblematische Franse persoonlijkheden, meer dan 1.000 chefs en 1.000 menu’s op 5 continenten verenigen. Alleen al daarvoor zal deze overdracht van het culinaire patrimonium van Frankrijk een succes zijn.

Infos : www.goodfrance.com


www.joellerochette.com


© Fiftyandme 2021