S.Pellegrino Young Chef 2015 ontdekt nieuw culinair talent

Leestijd: 4 minuten

Mark Moriarty, vertegenwoordiger van Groot-Brittannië en Ierland, werd uit 20 jonge internationale chefs uitverkoren als Young Chef 2015. De groots opgezette wedstrijd S. Pellegrino Young Chef 2015 werd in Milaan georganiseerd in het kader van de Wereldtentoonstelling.

Tekst Joëlle Rochette

Irlandais-1--life-magazine

Irlandais-2--life-magazine

Hij was duidelijk de competentste in de ogen van de prestigieuze jury van 7 beroemde internationale chefs. De jonge kok van 28 jaar onderscheidde zich met een vegetarisch gerecht : knolselder gegaard in gerst en gefermenteerd stro, gerookte en gezouten knolselder, hazelnootjes en gegrilde thee van hooi. Het jonge talent stak zijn afkomst dus niet onder stoelen of banken, maar wilde net de Ierse keuken in de spotlights zetten. Hij toonde aan dat het een keuken is van talloze, op het continent vaak onbekende smaken en dat er veel meer op het menu staat dan enkel aardappels. 

Irlandais-3--life-magazine

Mark Mortiarty werd op 26 juni in Milaan bijgestaand door zijn mentor Clare Smyth, chef van het notoire Restaurant Gordon Ramsay in Londen.

De Noor Christian André Pettersen (Spiseriet, Stavanger, Noorwegen), die de Scandinavische landen vertegenwoordigde, eindigde als tweede. De Peruaanse Maria José Jordan (Amaz, Lima, Peru), vertegenwoordigster van Latijns-Ameria, werd derde. Samen met de modeontwerpster Paula Cademartori haalde ze ook de titel van Beste duo Chef/Designer binnen.

Irlandais-4--life-magazine

De prijs voor de beste Designer ging naar de Chinese Xiao Li voor haar eenvoudige creatie die geïnspireerd was op het tomatengerecht van Zhu Wenyuan.

Onze kandidaat voor de Benelux, Alex Joseph, miste het podium op een haar na : hij eindigde als vierde. Desondanks een mooie score voor de Amerikaan die geadopteerd werd door België en die uitstekend werk levert in het Brusselse restaurant Rouge Tomate.

Irlandais5--life-magazine

Alles over de wedstrijd, de deelnemers en de jury

De wedstrijd ging in alle windstreken op zoek naar jonge, veelbelovende culinaire talenten van minder dan dertig jaar oud. In de lente van dit jaar ontving de organisatie de kandidatuur van maar liefst 3.620 chefs uit 192 landen.

Irlandais-6--life-magazine

De jury van de internationale finale van deze vierde editie bestond uit zeven prestigieuze chefs :

Massimo Bottura – Italiaanse driesterrenchef, #2 op de lijst van de World’s 50 Best Restaurants van S.Pellegrino (Osteria Francescana),

Gastón Acurio – de beroemdste chef van Latijns-Amerika, #14 World’s 50 Best Restaurants (Astid y Gastón),

Yannick Alléno – Franse driesterrenchef,

Margot Janse – chef van het restaurant Le Quartier Français in Zuid-Afrika, het beste restaurant van Afrika en het Midden-Oosten,

Joan Roca – chef van El Celler de Can Roca, #1 The World’s 50 Best,

Yoshihiro Narisawa – Japanse tweesterrenchef, # 8 The World’s 50 Best (Narisawa),

Grant Achatz – Amerikaanse driesterrenchef, #26 The World’s 50 Best (Alinea).

Tenslotte geven we nog een overzicht van de regio’s, chefs en designers die deelnamen aan de S.Pellegrino Young Chef 2015. Ter info voor alle reizigers die deze zomer deze talenten zelf willen gaan ontdekken !

1. Italië, Paolo Griffa – Piccolo Lago (Verbania), designer Vivetta
2. Frankrijk, Paul Feybesse – Pavillon Ledoyen (Parijs), designer Maison Père Camille Omerin
3. Duitsland – Oostenrijk, Tobias Wussler – Landhaus Bacher (Mautern an der Donau, Oostenrijk), designer Arthur Arbesser
4. Zwitserland, Martin Elschner – Sonnenburg (Zurich), designer Portenier Roth
5. Spanje – Portugal, David Andrés Morera – ABaC (Barcelona, Spanje), designer Moises Nieto
6. Groot-Brittannië – Ierland, Mark Moriarty – The Culinary Counter (Dublin, Ierland), designer Kirsty Ward
7. Rusland – Baltische Staten – Gemenebest van Onafhankelijke Staten, Eldar Muradov – Mansarda (Sint-Petersburg, Rusland), designer Anton Belinskiy
8. Noorwegen – Zweden – Finland – Denemarken, Christian André Pettersen – Spiseriet (Stavanger, Noorwegen), designer Altewai Saome
9. Oost-Europa, Stefan Barca – Metropolitan Grill (Belgrado, Servië), designer Dora Abodi
10. Benelux, Alex Joseph – Rouge Tomate (Brussel, België), designer Hellen van Rees
11. Mediterraanse landen, Alexandros Tsiotinis – Calypso Restaurant (Elounda, Griekenland), designer Daizy Shely
12. Verenigde Staten, Vinson Petrillo – Zero George Street Hotel and Restaurant, (Charleston, South-Carolina), designer A Morir
13. Canada, Paul Moran – CMH-K2 Lodge (Nakusp), designer CG Chris Gelinas
14. Afrika – Midden-Oosten, Angelo Scirocco, Chefs Warehouse and Canteen, (Kaapstad, Zuid-Afrika), designer Ashi Studio
15. Latijns-Amerika – Caraïben, Maria José Jordan, Amaz, (Lima, Peru), designer Paula Cademartori
16. Australië – Nieuw-Zeeland – Pacifische Eilanden, Peter Gunn – Attica (Melbourne, Australië), designer Christopher Esber
17. China, Zhu Wenyuan – Lady Bund (Shanghai), ontwerpster Xiao Li
18. Japan, Ryoma Shida – ESqUISSE (Tokyo), designer Yasutoshi Ezumi
19. Noordoost- en Centraal-Azië, Jinyong Park – Chef de Partie de Zero Complex (Seoul, Zuid-Korea), designer Miuniku
20. Zuidwest-Azië, Kirk Westaway – JAAN restaurant (Singapore), designer Ken Samudio


Meer info op : www.finedininglovers.com & http://www.joellerochette.com


© Fiftyandme 2024