familiediner

Familiediner? Dit zijn onze favoriete recepten voor een geslaagd diner

Voor als je op zoek bent naar inspiratie voor een familiediner: dit is onze verzameling fantastische recepten. Om het plezier in koken te (her)ontdekken, gezellig bij te praten aan tafel en gerechten te delen waar je iedere generatie mee verrast.

 

Leestijd: 5 minuten

A table les amours!  

Amélie Gersdorff en Gabrielle Coppée verklappen hun “geheime” recepten om ons aan het einde van dit ongewone jaar een hart onder de riem steken. In hun nieuwe boek “A table les amours!” vind je eenvoudig te bereiden gerechten, die een feest zijn voor de smaakpapillen. Dit kookboek met toverformules zal in de smaak vallen bij al wie van een eenvoudige keuken houdt of denkt niet te kunnen koken. Maar bij wie dolgraag kokkerelt of het gewoon eens wil proberen. Daarnaast is het ook perfect voor oma’s (of opa’s) die hun kleinkinderen graag verwennen met zoete lekkernijen, granofobe tieners, ouders die zichzelf voortdurend voorbij hollen, studenten die achter hun gloednieuwe kookpotten staan, fijnproevers, lekkerbekken, mensen met twee linkerhanden, mensen met twee rechterhanden, mensen die graag proeven of hun neus in de kookpotten steken, die bezeten zijn van lekker eten, die graag iets nieuws proberen,… Het boek zit bovendien vol fijne verrassingen zoals een playlist om tijdens het koken naar te luisteren, kookworkshops en films om met het hele gezin te bekijken (met een bord lekkere tv-hapjes).

“Gezond leven, is meer dan gestoomde broccoli oppeuzelen op een versleten yogamatje. Gezond leven is uiteraard beter eten, maar ook lachen, liefhebben en ontroerd worden!”

 

Zalmtartaar met granaatappel (om op oudejaar op je toastjes te smeren)

  • 250 g zalm
  • De pitten van een halve granaatappel
  • ¼ rode ui
  • 1 koffielepel Dijon-mosterd
  • 1 koffielepel huisgemaakte mayonaise
  • ½ koffielepel azijn of citroen
  • 1 snuifje pilipili
  • Zout, peper
  • Final touch: toastjes, een paar takjes bieslook

  1. Snijd de rode ui in fijne stukjes en de zalm in kleine blokjes.
  2. Meng de zalmblokjes, stukjes rode ui, granaatappelpitten, mosterd, mayonaise, azijn en pilipili met een ½ koffielepel zout en enkele draaien van de pepermolen.
  3. Proef en kruid naar smaak. Smeer de bereiding op toastjes en versier die met wat gehakte bieslook.

“De granaatappel, de ster van de wintervruchten, is met zijn antioxidanten niet alleen heel gezond, maar geeft je wintergerechten ook extra crunch, kleur en pit. Koop hem als de schil glad en glanzend is en als hij voldoende zwaar is voor een grote hoeveelheid vruchtvlees.”

Tian van zoete aardappel en feta (perfect als bijgerecht bij de kerstkalkoen) 

  • 4 middelgrote zoete aardappelen
  • 4 aardappelen (van dezelfde grootte als de zoete aardappelen)
  • 200 g feta
  • 2 blikken tomatenstukjes (2 x 400 g)
  • 3 gehakte teentjes knoflook
  • Olijfolie, zout, peper
  • Final touch: een paar takjes platte peterselie en ½ granaatappel (optioneel)

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Schil de zoete aardappelen en was de aardappelen. Snijd ze in dunne schijfjes (2 mm) met behulp van een mandoline of een mesje.
  3. Doe de schijfjes in een slakom en voeg een scheutje olijfolie, een snuifje zout en enkele draaien van de pepermolen toe. Meng het geheel met je handen.
  4. Giet de tomatenblokjes en het gehakte knoflookteentje op de bodem van een ovenschaal en voeg het equivalent van ½ blik tomatenblokjes aan water toe (200 ml).
  5. Schik de schijfjes aardappel en zoete aardappel in de schotel. Druk ze goed aan vanaf de zijkanten.
  6.  Dek de schotel af (met behulp van een deksel of bakpapier) en schuif hem anderhalf uur in de oven.
  7. Verwijder 20 minuten voor het einde van de gaartijd het deksel, giet een extra lepel olijfolie over de aardappelen en zoete aardappelen en laat ze verder garen tot ze zacht en goudbruin zijn

Bestrooi de tian voor het serveren met de grof verkruimelde feta, de granaatappelpitten en de platte peterselie.

Chocoladesoufflé

  • 5 eieren
  • 100 g room
  • 150 g pure chocolade
  • 100 g suiker
  • 1 druppel citroensap

  1. Verwarm de oven voor op 180°C, heteluchtoven.
  2. Laat de chocolade met de room op een laag vuurtje smelten.
  3. Scheid de eiwitten van de dooiers en meng de dooiers met de suiker.
  4. Voeg het chocolade-roommengsel toe aan de bereiding.
  5. Klop de eiwitten tot sneeuw en voeg halverwege (dat is het geheim!) 1 druppel citroensap toe zodat ze goed stevig worden.
  6. Vet de bakvorm in met boter en bestrooi hem met een dun laagje gezeefde bloem. Deze stap is niet verplicht, maar zorgt ervoor dat de soufflé beter zal rijzen.
  7. Voeg voorzichtig de tot sneeuw geklopte eiwitten aan de bereiding toe en zet de bakvorm in de oven (open in geen geval de oven tijdens het bakken). Wanneer hij naar chocolade begint te ruiken, is de soufflé klaar (+/- 20 minuten voor een grote en 10 tot 15 minuten voor een kleine vorm).

“Dit was het succesrecept van mijn moeder. Ik at het op elke verjaardag en elk keer wanneer ik in een dipje zat, bij elke feestelijke gebeurtenis, wanneer ik terugkwam van kostschool, of gewoon zomaar, zonder reden. Ik denk nog steeds met warme gevoelens terug aan de keren dat ze zei “Opgelet, hij is klaar… hij ruikt naar chocolade”, terwijl ze met haar zaklamp naar het wonder door de ovendeur keek!” Gabrielle

Gegrilde groenten

Niets lekkerders en eenvoudigers dan in de oven gegrilde groenten.

Het principe is eenvoudig: meng een aantal seizoengroenten met specerijen, olijfolie, verse tuinkruiden en knoflook. Wip ze op een vel bakpapier en hop… ze kunnen de oven in.

De baktijd steekt niet zo nauw (behalve bij groene groenten), ze mogen gerust iets langer dan de aangegeven tijd blijven bruinen. Je kunt de gegrilde groenten bij alle soorten vlees, vis of gevogelte serveren. Of je kunt tien minuten voor het einde van de baktijd wat feta boven de groenten verkruimelen, voor een heerlijk vegetarisch gerecht.

Bereidingstijd: 10 minuten

Tijd in de oven: 15 tot 40 minuten, afhankelijk van de groenten

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Was de groenten en snij ze in grove stukken.

Bijvoorbeeld: Snij aardappels doormidden, wortels, pastinaak en selderij in dikke frieten, rode bieten en rode ui in vieren, paprika’s in grote stukken en bloemkool in roosjes.

  1. Doe de stukken groente in een slakom, voeg er een scheutje olijfolie, enkele teentjes look en peper en zout aan toe. Meng met je handen tot alle groenten mooi bedekt zijn.
  2. Schik de groenten los van elkaar op een ovenplaat met bakpapier. Voeg er tuinkruiden (tijm, rozemarijn, oregano, …) aan toe en plaats ze in de oven tot ze goudbruin kleuren.

Vervang de gebakken kruiden door verse exemplaren (dat oogt leuker) en dien dan op. Serveer de groenten warm of lauw. Ze kunnen nadien niet lang in de koelkast worden bewaard.

Tips:

–       Als je verschillende groenten samen grilt, snij ze dan op ongeveer dezelfde grootte (als je dunne schijfjes wortel en grote stukken aardappel hebt, zijn de eerste al verbrand wanneer de tweede net gaar worden).

–       Met uitzondering van asperges laten groene groenten zich niet zo gemakkelijk grillen als andere groenten.

–       Je kunt nog een doormidden gesneden citroen toevoegen, voor een fijn zurig kantje en omdat het er goed uitziet natuurlijk.

Gabrielle Coppée, kreeg haar interesse voor lekker eten met de paplepel mee en geeft advies over het samenstellen van evenwichtige recepten aan verschillende restaurantmerken. Ze droomde er al lang van om haar beste recepten te bundelen in een boek.

Amélie Gersdorff, psychologe en coach op het gebied van integratieve voeding, volgt continu bijscholing in deze domeinen, die haar enorm fascineren. Ze organiseert bewustmakingsworkshops over gezonde en duurzame voeding in scholen en biedt privéconsultaties aan voor volwassenen en adolescenten.

A table les Amours!, uitgeverij: Soliflor, door Gabrielle Coppée en Amélie Gersdorff, 29€

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024