recept zweedse balletjes

Recept: zo maak je Zweedse balletjes met aardappelpuree (‘köttbullar med potatismos’)

‘Köttbullar med potatismos’, alias de Zweedse balletjes, zijn een klassieker in de Zweedse keuken. Ze worden vaak geserveerd met aardappelpuree en gegarneerd met een zoete confituur. Dit gerecht is een feest voor de zintuigen, met een perfecte balans tussen eenvoud, feestelijkheid en tradities.

Leestijd: 3 minuten

Ingrid Hofstra, auteur, fotograaf en receptontwikkelaar, werd verliefd op Zweden en zijn tradities. Daarom bracht ze in 2024 ‘Het lekkerste van Zweden’ uit (€ 29,99), een kookboek dat zich niet alleen richt op recepten, maar ook op haar passie voor de Zweedse keuken en tradities. Je wordt mentaal en visueel meegenomen op een smaakvolle reis door Zweden, met onder meer dit heerlijke recept voor Zweedse balletjes met aardappelpuree.

Recept voor Zweedse balletjes met aardappelpuree

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten

Zweedser dan gehaktballetjes wordt het niet! Als student fietste ik regelmatig naar IKEA voor een bordje ‘kötbullar met veenbessenjam’. Nu ik zelf een recept heb ontwikkeld voor de perfecte kötbullar, maak en eet ik ze nóg liever. Mocht je in Zweden zijn, bezoek dan een gårdsbutik of twee en vraag naar een potje ‘rårörda lingon’: ongekookte veenbessen met suiker. Superieur qua structuur en smaak aan veenbessenjam, als je het mij vraagt.

Nodig

  • 1 ajuin
  • 2 el. olijfolie
  • paar sneetjes (oud) brood
  • 1 ei
  • 500 g gemengd gehakt
  • 1 tl. piment
  • 1 tl. sterke zoete mosterd
  • ½ tl. zout
  • ½ tl. peper
  • boter, om in te bakken
  • veenbessenjam
  • ingelegde komkommer

Aardappelpuree

  • 500 g kruimige aardappelen
  • 120 ml melk
  • 100 ml Parmezaanse kaas
  • ½ el. boter
  • zout en peper

Jus

  • 2 el. boter
  • 1 el. bloem
  • 300 ml room
  • 1 blokje rundvleesbouillon
  • 1 tl. sojasaus
  • 1 takje rozemarijn
  • snuifje peper

Bereiding

Snipper de ajuin en fruit in de olijfolie. Zet opzij om af te koelen.

Begin aan de aardappelpuree: schil de aardappelen en kook ze in ruim voldoende water gaar tot je er met een vork gemakkelijk in kan prikken.

Maak ondertussen het broodkruim: snijd de korsten van brood dat je nog hebt liggen af. Kies het liefst voor wit of wit zuurdesembrood. Doe het brood in de keukenmachine en maal in 20-30 seconden tot zachte kruimels. Weeg 50 gram af en schep in een kom. Voeg het ei en de ui toe en meng.

Kneed het gehakt soepel in een andere kom en voeg het ei-broodmengsel toe. Doe de piment en mosterd en het zout en peper erbij. Kneed opnieuw kort.

Rol balletjes ter grootte van een walnoot, leg ze op een plank of bord en zet 30 minuten in de koelkast.

Intussen zijn de aardappelen gaar. Giet het water af en stamp de aardappelen fijn, maar doe dit niet te lang, want dan wordt de puree plakkerig. Voeg de melk, Parmezaanse kaas en boter toe. Roer goed door. Breng op smaak met zout en peper.

Doe een klont boter in een hete koekenpan en bak de balletjes in delen gaar. Dit duurt ongeveer 10 minuten per batch.

Maak de jus: klaar de boter in een steelpannetje en roer de bloem erdoor. Giet al roerende de room erbij. Voeg het bouillonblokje en de sojasaus toe en blijf roeren. Leg het takje rozemarijn in de pan.

Laat 5 minuten sudderen en breng op smaak met een snufje zwarte peper. Haal het takje rozemarijn uit de jus.

Serveer de gehaktballetjes samen met de aardappelpuree, jus, veenbessenjam en ingelegde komkommer.

Alle recepten ontdek je in de lente-editie van Fifty & Me Magazine, dat nu in de winkel ligt. Meer tips als deze of mooie verhalen? Haal ‘m nu of abonneer.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024