paling in't groen gezond

Paling in’t groen: zo gezond is de vergeten Vlaamse klassieker

Als je aan de traditionele Belgische keuken denkt, denk je ongetwijfeld aan stoofvlees met friet, vol-au-vent of witloofrolletjes met hesp en kaassaus. Paling in’t groen is nochtans ook een heerlijke klassieker met een belangrijk en leuk detail: het is wél een gezond gerecht. Hoog tijd dus voor paling op het menu!

Leestijd: 2 minuten

Wat is het?

Paling in’t groen is een gezond Vlaams gerecht uit de Scheldestreek. De paling, een vette vissoort, kan je roken, marineren en bakken, maar in dit gerecht wordt de vis gestoofd in saus. Die saus is, zoals de naam al doet vermoeden, groen en bestaat uit verse spinazie en een mix van verse fijngehakte kruiden zoals peterselie, salie, munt en kervel.

Gezondheidsvoordelen

Paling bevat veel omega-3 vetzuren die je beschermt tegen hart- en vaatziekten en je cholesterol verlagen. Bovendien is deze vis rijk aan vitamine D en vitamine A, die helpt je huid gehydrateerd, zacht en soepel te houden. Ook je botten en tanden halen voordeel uit dit gerecht vanwege de grote hoeveelheid fosfor. Voor paling in’t groen gebruik je verse paling, wat uiteraard de gezondste optie is, maar gerookte of geconserveerde paling is nog steeds een goede keuze vanwege de goede vetten en vitamines. Het is vooral belangrijk om niet te veel zout toe te voegen.

Hoe maak je paling in’t groen?

Ingrediënten:

  • 1 kg schoongemaakte paling
  • 25 g verse peterselie
  • 50 g verse kervel
  • 50 g verse zuring
  • 25 g verse dragon
  • 4 blaadjes verse salie
  • 1/2 tl tijm
  • 50 g boter
  • 1 laurierblad
  • peper en zout
  • 1/2 liter witte wijn
  • allesbinder
  • 2 eierdooiers
  • sap van 1/2 citroen

Bereiding:

  1. Snijd de paling in stukjes van ca. 5 cm. Was de verse kruiden, droog ze en verwijder de dikke stelen. Hak de kruiden fijn.
  2. Smelt in een diepe pan de boter, zonder dat hij bruin wordt. Voeg kruiden, een snufje zout en een snufje peper toe en laat de kruiden in 1 minuut in de hete boter slinken. Roer de stukjes paling erdoor. Voeg vervolgens de wijn toe, breng het geheel aan de kook en laat de paling (zonder deksel op de pan) in ca. 10 minuten zachtjes gaar worden.
  3. Schep de stukjes paling uit het vocht in een diepe schaal. Voeg aan het vocht zoveel allesbinder toe dat de saus licht gebonden is.
  4. Roer de eierdooiers los en meng ze met een beetje van de warme saus. Voeg het mengsel al roerend aan de rest van de saus toe. De saus mag niet meer koken! Breng de saus op smaak met een beetje citroensap en eventueel nog een snufje zout en peper.
  5. Schep de saus over de stukjes paling. Paling in’t groen kan zowel warm als koud geserveerd worden.

Bron: Visrecepten

Hotspot voor liefhebbers

Ben je geen keukenprinses of schuif jij gewoon liever de voeten onder tafel? Dan is Den Draaiboom in Lier een geweldige keuze om van deze Vlaamse klassieker te smullen. Het restaurant schotelt inmiddels al meer dan 100 jaar paling in’t groen voor aan hun gasten, echte specialisten dus!

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024