kerstdiner slecht cholesterol

5 ingrediënten voor het kerstdiner die slecht cholesterol bestrijden

Met alle festiviteiten aan het einde van het jaar is het niet altijd gemakkelijk om op je voeding te letten! Vooral als je slecht cholesterol moet bestrijden en een kerstdiner hebt gepland. Sommige feestelijke spijzen, zoals zalm en oesters, staan bekend om hun heilzame werking, terwijl andere, zoals boomstammetjes, foie gras of de galette des rois, niet goed zijn voor het cholesterolgehalte. Dus welke ingrediënten moet je kiezen om heerlijke feestdagen te hebben en tegelijkertijd goed voor jezelf te zorgen?

Leestijd: 2 minuten

Er zijn veel manieren om gezond te eten en tegelijkertijd te genieten. Hier zijn 5 ingrediënten die je kunt (her)ontdekken die slechte cholesterol helpen bestrijden zonder het gevoel te hebben dat je jezelf iets ontzegt.

1. Zalm

Vette vis bevat veel vitamine D en omega 3. Zalm helpt ontstekingen te verminderen en werkt als een barrière tegen bacteriën en virussen. Naast andere voordelen helpt het ook om het cholesterolgehalte te verlagen. Dus mis die zalmtosti’s niet die je dit jaar op het oog hebt! Ze zijn niet slecht voor je (hoewel je moet oppassen voor sandwichbrood, geef de voorkeur aan volkoren- of roggebrood).

2. Groenten

De winter is een tijd voor rijke gerechten in plaats van groene groenten, omdat we de kou moeten bestrijden. Als je echter groenten in je maaltijden opneemt, kunt je je cholesterolgehalte gemakkelijker onder controle houden. Probeer eens spinazielasagne met tofu of aardperen soep – gezond hoeft niet saai te betekenen!

3. Noten

Noten combineren vezels, onverzadigde vetzuren en plantensterolen. Daardoor helpen ze cholesterol af te voeren en zijn ze bijzonder goed voor het hart. Dit winterfruit zal je helpen voor jezelf te zorgen een geen trek zal hebben.

Lees ook
Familiediner? Dit zijn onze favoriete recepten voor een geslaagd diner >

4. Wijn

Met mate geconsumeerd, is wijn een echte gezondheidsbooster. Omdat het van druiven wordt gemaakt, behoudt het enkele eigenschappen van de vrucht, zoals resveratrol, dat helpt het cholesterolgehalte te verlagen. Zo kun je met een gerust hart genieten van een glas of twee tijdens de feestdagen!

5. Pompelmoes

Pompelmoes is een superfood als het gaat om het bestrijden van slechte cholesterol. De reden hiervoor is een flavonoïde die een beetje bijzonder is: naringenine. Het is aangetoond dat het cholesterolgehalte er met bijna een kwart door daalt!

De wintermaanden hoeven dus niet per se gevreesd te worden als het gaat om de controle van het cholesterolgehalte. Het gaat erom dat je weet wat goed voor je is.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024