keto recepten

Pascale Naessens deelt 4 geweldige keto recepten om vet te verbranden

Afvallen is veruit de belangrijkste motivatie om met een dieet te starten. Maar kan het ook therapeutische voordelen bieden? In het boek van Pascale Naessens rond het ketodieet koppelt de koningin van de gezonde keuken de theorie aan de praktijk en deelt ze haar recepten voor Een nieuw leven in 14 dagen.

Leestijd: 5 minuten

De geheimen van keto recepten

Het keto recepten van het ketogeen dieet, of kortweg keto, zijn tegenwoordig erg in trek. Het wordt steeds populairder omdat je er snel gewicht mee kunt verliezen zonder dat je je alle vetten moet ontzeggen.

Ketogeen komt van de term “ketose“, een natuurlijke reactie van het lichaam wanneer het een suikertekort heeft. Ons lichaam moet dan vet gebruiken als brandstof en als resultaat gaan we afvallen. Niet alleen omdat we energie halen uit onze vetreserve, maar ook door de eetlustremmende werking.

Vraag je je af of dit dieet iets voor jou is? Waarom is deze manier van eten zo anders? Voor wie is het geschikt? Pascale Naessens, ambassadrice van gezonde voeding en auteur van verschillende bestsellers, besloot samen met twee deskundigen om de mysteries rond ketose te ontrafelen.

In haar nieuwe boek Een nieuw leven in 14 dagen bespreekt prof. Hanno Pijl de voor- en nadelen van een ketogeen dieet voor diabetici. Dr. William Cortvriendt neemt op zijn beurt de positieve invloed ervan op de behandeling van kanker onder de loep. Als bewijs heeft Pascale Naessens zestig heerlijke recepten en een veertiendaags ketoprogramma samengesteld die je zin geven om deze “andere manier van eten” te ontdekken. De perfecte gids voor al wie er niet in slaagt om gewicht te verliezen met een koolhydraatarm dieet. Loopt het water je al in de mond? Ontdek wat er op het menu staat…

1) Gerookte zalm

MET AVOCADO EN POSTELEIN

keto recepten

Klaar in minder dan 10 minuten – voor 2 porties

  • 300 g gerookte zalm
  • 2 avocado’s
  • 1 bosje postelein (100 g)
  • 4 lente-uitjes
  • 30 g dille (optioneel) zwarte sesamzaadjes (optioneel) 40 g olijfolie

Schik de ingrediënten mooi op een bord en werk af met de fijngesneden lente-uitjes, dille en zwarte sesamzaadjes. Overgiet het geheel met de olijfolie, vooral op de postelein.

Tip: ketose
Wil je snel in ketose gaan of raak je maar niet in ketose, dan is dit een ideaal ontbijt, en een van
de gezondste bovendien. Het bevat heel weinig koolhydraten, veel gezonde omega 3-vetten van de zalm en onverzadigde vetten van de avocado, en veel kalium en vezels van de avocado en de postelein. Bovendien bevat gerookte zalm ook best veel zout, wat goed van pas komt omdat je de eerste dagen van een ketogeen dieet veel vocht verliest. Daarom is het ook aangewezen om veel te drinken. Geniet dus maar van je ontbijt!

Tip: waarom is de avocado zo’n ideale vrucht bij keto?
De avocado is niet alleen lekker en culinair overal inzetbaar, hij bevat ook veel goede vetten, zoals enkelvoudige onverzadigde vetten, en weinig net carbs. Hij bevat best wel wat koolhydraten maar het merendeel daarvan zijn vezels, en die hebben geen invloed op je bloedsuikerspiegel. Avocado is bovendien ook bijzonder voedzaam, hij is rijk aan kalium en aan vezels. Als je de koolhydraten links laat liggen in een gerecht en een avocado toevoegt, is de kans groot dat je een ideaal ketorecept hebt. Het enige nadeel … hoe lekker ze mogen zijn, na een tijdje gaan ook avocado’s vervelen.

2) Kippenbouillon

MET SPINAZIE

keto recepten

Klaar in 2,5 uur – voor 4 porties

  • 1 biologische kip (1,3 – 1,5 kg) – 5 cm gember (30 g)
  • 5 cm kurkuma (20 g) – scheut appelciderazijn – 500 g spinazie

We maken meer klaar, zodat we morgenmiddag niet meer hoeven te koken. Doe de kip in een pot en giet er 2 tot 3 liter water bij of net zoveel tot de kip goed onderstaat. Giet er een flinke scheut appelciderazijn bij. Zet op het vuur. Snijd de gember en de kurkuma in plakjes – de kurkuma hoef je niet te schillen – en voeg toe. Kruid met flink wat zwarte peper en zeezout. Na 1 tot 1,5 uur zachtjes koken haal je de kip eruit. Pluk het vlees van de kip en houd het apart, en gooi het karkas, het vel en alle andere stukken terug in de bouillon. Giet er nog wat extra water bij indien nodig en laat minimaal een uur zachtjes verder koken. Snijd de spinazie klein. Vlak voor het opdienen giet je de bouillon door een zeef. Zet de gezeefde bouillon weer op het vuur, doe er het vlees en de spinazie in. Roer even, tot de spinazie slinkt. Bewaar de rest voor morgen. Serveer de andere helft.

Tip: welke kruiden bij de bouillon?
Alle kruiden die je lekker vindt kunnen erbij. Gedroogde kruiden doe ik er van in het begin bij, verse kruiden op het einde.

Tip: hoelang koken?
Zelfgemaakte bouillon is bijzonder voedzaam en weer helemaal terug van weggeweest. Hoe langer je de botten laat koken hoe meer voedingstoffen ze vrijgeven, o.a. calcium en fosfor. Maar ook het bindweefsel is bijzonder gezond en rijk aan o.a. glucosamine. Het collageen uit de botten en het bindweefsel wordt tijdens het koken omgezet in een voedzame gelatine. Allemaal bijzonder heilzaam voor de darmen en het lichaam. Bij een ketogeen dieet wordt het drinken van bouillon aangeraden wegens de vele mineralen. Ook het extra vocht is ideaal tegen de ketogriep; het bevat heel weinig koolhydraten. Een keto-kickstart.

Tip: bouillon en keto
Zoals je in de inleiding kon lezen, verlies je bij een ketogeen dieet veel vocht. Daarbij ga je ook zout en magnesium uitscheiden. Daarom is het belangrijk om veel te drinken. Bouillon is ideaal omdat hij veel mineralen bevat. Wees ook niet te zuinig met zout. Hierover lees je meer in de theorie.

3) Keto chocolademousse

keto recepten

Werk: 10 minuten + 30 minuten opstijven – voor 2 porties:

  • 200 ml dikke kokosmelk
  • 60 g notenboter
  • 30 g cacaopoeder
  • 15 g cacaonibs om af te werken

Meng de kokosmelk, de notenboter en de cacaopoeder goed. Laat minstens 30 minuten in de ijskast opstijven of korter in de diepvries.

Tip: dikke kokosmelk
Voor dit dessert heb je echt wel dikke kokosmelk nodig. Vind je geen dikke kokosmelk? Gebruik dan enkel de bovenste dikke kokosmelk wanneer je een blik of doos kokosmelk opent.

4) Warme feta

MET GEBAKKEN GROENTEN EN PECANNOTEN

Klaar in 25 minuten – voor 2 porties

  • 200 g feta
  • 1 broccoli (400 g)
  • 2 lente-uitjes
  • 1⁄4 rode paprika (70 g)
  • 30 g pecannoten
  • 60 g olijven (je lievelingsolijven) 40 g olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de feta in tweeën, leg de stukken in een vuurvaste schaal en zet 10 minuten in de oven of tot de feta aan de hoeken lichtjes begint te kleuren. Snijd de broccoli in roosjes, de lente-ui in fijne ringetjes en de paprika in blokjes. Stoof de groenten in de olijfolie. Voeg je lievelingsolijven toe, maakt niet uit of ze groen of zwart zijn, als je ze maar lekker vindt. Kruid met zwarte peper en zout. Hak de noten grof. Leg op elk bord een plakje feta en schik de groenten ertegenaan. Werk af met de noten.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024