baked feta

Dit supersimpele pastarecept met feta gaat momenteel viral

Stel je voor… Een pastarecept wordt online plots zó populair, dat het hoofdingrediënt compléét uitverkocht geraakt in een land. Dat gebeurde dus met de feta in Finland dankzij het zogeheten ‘Uunifetapasta’-recept. Wil je proberen dus.

Leestijd: 2 minuten

Fenomeen van het jaar

Het fameuze recept van de Finse foodblogger Jenni Häyrinen dateert al van 2019. Toen ze het publiceerde werd het een instant hit in Finland en de feta was direct in alle supermarkten in het land uitverkocht. Dat kreeg daarom de welverdiende titel Fenomeen van het jaar in Finland. Dat zit er misschien wel weer aan te komen, want het recept met baked feta werd begin dit jaar opgepikt door een Amerikaanse blogster. Zij deelde het recept op TikTok, waar het recept ditmaal niet alleen Finland, maar de hele wereld rondging.

Supersimpele baked feta

Dat het recept zo populair is, hoeft niet te verbazen. De absurde hoeveelheid gesmolten kaas doet ook mensenharten smelten. En de ‘Uunifetapasta’ is écht simpel. Een ovenschaal en een pot voor de pasta is al wat je gebruikt. En het enige dat je snijdt, is wat verse basilicum, rode peper en look.

De ingrediënten:

  • 450 g pasta
  • 1 blok feta
  • Flinke scheut olijfolie
  • 1 rode peper
  • 500 g kerstomaatjes
  • 4 teentjes knoflook (optioneel)
  • Handvol verse basilicum

Zo maak je het:

1. Plaats de blok feta in een ovenschaal, doe de rode peper en olijfolie eroverheen. Voeg de tomaatjes aan de ovenschaal toe, besprenkel met olijfolie en peper en zout.

2. Bak 15 minuten in de oven op 200 °C. Zet dan de gril aan in de oven en verhoog de temperatuur naar 225°C, en laat nog 10 minuten verder bakken. Kook ondertussen de pasta al dente.

3. Haal de ovenschaal uit de oven. Voeg de gesneden basilicum en look toe. Voeg de gekookte pasta toe en meng alles tot het een smeuïg geheel wordt.

In deze video wordt het je voorgedaan:

@grilledcheesesocialBaked feta pasta viral recipe! Inspired by #uunifeta via @liemessa & @tiiupiret #learnontiktok #foodtiktok #foodie♬ She Share Story (for Vlog) – 山口夕依

De redactie test

Op de redactie hebben we het recept – met wat pijnboompitten en rucola – alvast uitgetest, en helemaal goedgekeurd.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022