recepten pascale naessens

5 overheerlijke recepten uit het nieuwe boek van Pascale Naessens ‘Chez Pascale’

Om onze tafel in te vullen met geweldige gerechten kunnen we af en toe wat inspiratie gebruiken. In haar nieuwste boek ‘Chez Pascale’ deelt de gevierde auteur Pascale Naessens een aantal van de gerechten die zij regelmatig serveert in haar denkbeeldige restaurant. De ideale voorzet om dit voorbeeld te volgen.

Leestijd: 6 minuten

Iedereen die thuis kookt, runt zo’n beetje zijn eigen restaurant met recepten, vindt Pascale Naessens. Want koken impliceert plannen, inkopen doen, gerechten bereiden en (vooral!) zorgen dat de gasten tevreden zijn met het resultaat. Net zoals in een restaurant. Of het nu voor familie is of voor vrienden: je wil ze iets lekkers voorschotelen en zorgen dat ze daar blij van worden…

Aan de eettafelrecepten pascale naessens

Het delen van lekker eten met vrienden en familie maakt ons echt gelukkig en creëert verbinding. En dat gevoel zal thuis aan de eettafel – in je eigen restaurant – waarschijnlijk des te sterker zijn. ‘De eettafel is de plek waar de meest boeiende en gepassioneerde gesprekken ontstaan. We herinneren ze ons allemaal die momenten aan tafel waar we samen lachten, huilden, diep in elkaars ogen keken of boos waren… Allemaal echte emoties, die recht naar het hart gaan.’ Pascale Naessens deelt recepten en gedachten over haar restaurant in haar nieuwe boek Chez Pascale.

1. Geroosterde spruiten met kimchi-mayonaise en gekaramelliseerde amandelen

Vegetarisch * Keto * Bereiding: 20 minuten * Gaartijd: 20 minuten

  • 600 g spruiten
  • 150 g spinazie
  • 200 g kimchi (zie tip)
  • 1 eetlepel honing
  • + 2 eetlepels mayonaise

Nodig: bakpapier

Voor de gekaramelliseerde noten:

  • 30 g amandelen
  • 2 eetlepels sojasaus

De vergeten groenten van weleer doen het goed in de trendy keuken. In de oven gegaarde of gewokte spruiten hebben veel smaak, ruiken lekker en zijn supergezond, zeker met een levendig sausje van gefermenteerde kimchi.

  1. Maak de spruiten schoon en kook ze 5 minuten in gezouten water met een scheut olijfolie. (Diepvriesspruiten hoef je niet meer te koken.) Giet ze af, halveer ze en leg ze op bakpapier op een ovenplaat.
  2. Giet er wat olijfolie over en kruid met peper en zout. Zet 15 tot 20 minuten in de oven op 180°C of tot ze beginnen te kleuren
  3. Mix de kimchi kort met de mayonaise in een hakmolentje.
  4. Karamelliseer de noten: doe een klontje boter, de honing en de amandelen in een pannetje. Wanneer alles begint te pruttelen, voeg je de sojasaus toe. Roer goed zodat de noten helemaal onder de saus zitten. Zet het pannetje opzij en laat de noten afkoelen.
  5. Wok de spinazie heel kort, zodat de blaadjes net niet zijn gesmolten. Verdeel de spinazie over de borden, schik er de spruiten op en lepel er de kimchi-mayonaise over. Werk af met de gekaramelliseerde noten.

Tip: Snelle versie?

Je kunt de spruiten ook wokken. Halveer ze en wok ze in flink wat olijfolie met een flinke scheut water. Zet de eerste 5 minuten een deksel op de pan, dan stomen ze ook en worden ze sneller gaar. Giet er daarna nog wat olijfolie bij en roerbak verder.

2. Lamsgehakt met tomaten

Keto * Dit is een recept voor een feesttafel voor 6 personen. Ze maken deel uit van een buffet en daarom zijn de individuele porties per recept kleiner.

  • 600 g lamsgehakt
  • 2 tomaten
  • 3 ajuinen
  • + 4 eetlepels tomatenpuree
  • 30 g bladpeterselie
  • 3 knoflookteentjes
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel harissa (voor de liefhebber)

Voorbereiding:

  1. Snijd de uien, knoflook en de peterselie fijn. Kneed door het gehakt samen met de tomatenpuree, harissa, komijn, peper en zout. Schep het gehakt in een ovenschaal en strijk de bovenkant effen.
  2. Snijd de tomaten in plakjes van een halve centimeter, verwijder het witte harde gedeelte en leg op het gehakt.
  3. Kruid met peper en zout. Zet weg in de koelkast.
  4. Als de gasten er zijn: giet wat olijfolie over de schaal en de tomaatjes en zet 30 minuten in de oven op 180°C.

recepten pascale naessens

3. Zeebaars in de oven

Keto * Dit is een recept voor een feesttafel voor 6 personen. Dit maakt deel uit van een buffet en daarom zijn de individuele porties per recept kleiner.

  • 600 g zeebaarsfilet met vel, zonder schubben
  • 20-tal kleine en halfgrote tomaatjes
  • gele en rode puntpaprika
  • 3 eetlepels uitgelekte kappertjes
  • 200 g groene en zwarte olijven
  • + 6 teentjes knoflook
  • 6 takjes tijm, vers
  • 3 takjes rozemarijn

Nodig: grote ovenschaal

Dit is een echte ovenschotel: alle ingrediënten gaan er rauw in en 15 tot 20 minuten later heb je heerlijk eten.

Voorbereiding:

  1. Snijd de vis in zes stukken en de paprika’s in ringetjes. Plet de knoflookteentjes.
  2. Doe alle groenten, kruiden, kappertjes en olijven in de ovenschaal. Schik er de vis tussen.
  3. Giet er flink wat olijfolie over in een dunne straal, zodat alles wat olie heeft gekregen.
  4. Kruid met peper en zout. Zet de schaal in de koelkast.
  5. Als de gasten er zijn: zet de schaal 20 tot 25 minuten in de oven op 180°C.

recepten pascale naessens

4. Lasagne met courgette

Keto * Bereiding: 20 minuten * Gaartijd: 30 minuten

  • 1 courgette
  • 200 g biologisch kippengehakt (zie tip)
  • 120 g gruyère + extra voor afwerking
  • 80 ml room
  • + 1 eetlepel tomatenpuree (30 g)
  • + 1 theelepel gedroogde oregano
  • + 1 theelepel gedroogde tijm

Telkens als ik deze lasagne klaarmaak, moet ik me haasten, anders hebben anderen hem al helemaal opgesmuld. En als je het mij vraagt, smaakt hij met zoveel groenten nog beter dan de originele versie. Typisch een gerecht dat aan de hoogste eisen voldoet: lekker, verzadigend en gezond.

  1. Gebruik een dunschiller en trek plakjes van de courgette (zie tip).
  2. Bak het kippengehakt in wat olijfolie. Eenmaal gaar, meng je er de tomatenpuree door.
  3. Kruid met oregano, tijm, peper en zout.
  4. Neem een andere pan, giet er de room in en doe er de gruyère bij. Let op! Houd nog wat gruyère opzij voor de afwerking. Verwarm zachtjes, zodat de gruyère smelt en je een dikke saus krijgt.
  5. Neem een ovenschaal en leg er dakpansgewijs een aantal plakjes courgette in. Schep er wat gehakt over en een beetje kaassaus uit de pan. Let op: wees zuinig, want er volgen nog een paar laagjes.
  6. Leg er een laagje courgettes op en weer wat gehakt en kaassaus. Herhaal tot alles op is. Eindig met gehakt en daarbovenop de resterende kaassaus. Strooi er wat extra gruyère op en zet 20 minuten in de oven op 180°C.

Tip: Courgette in plakjes snijden

Dat gaat het makkelijkst met een dunschiller. Als je op de zaadlijst komt, draai je de courgette om en begin je opnieuw. Het middelste stuk met de zaadlijst bevat veel vocht en kun je bijvoorbeeld gebruiken voor in een soep.

Tip: Gehakt

Ik kies graag voor gehakt van kip. Dat is bijzonder lekker en minder belastend voor het milieu dan bijvoorbeeld vlees van runderen. Hier ben ik in mijn boek ‘Ik eet zo graag 2’ dieper op ingegaan.

5. Parfait van passievrucht

Bereiding: 20 minuten * Gaartijd: 1 nacht * Voor 6 à 8 personen

  • 10 passievruchten
  • 250 g volle Griekse yoghurt
  • 150 g room
  • 200 g witte chocolade
  • + 4 g gelatineblaadjes
  • 1 eiwit
  • enkele blaadjes citroenverbena (afwerking)

Nodig: siliconenvorm van ongeveer 22 x 8 cm met een hoogte van 7 cm.

  1. Halveer zeven passievruchten en lepel het binnenste met de zaadjes eruit.
  2. Leg de gelatineblaadjes in een glas met een beetje koud water en laat ze zacht worden.
  3. Doe de Griekse yoghurt, de room en de witte chocolade in een steelpan en verhit zachtjes (niet laten koken) terwijl je voortdurend roert, tot de chocolade gesmolten is. Zet de pan van het vuur.
  4. Haal de gelatine uit het water, laat even uitdruipen en voeg toe aan het warme roommengsel. Roer tot de gelatine helemaal is opgelost. Voeg de passievruchtenpulp toe en roer goed door.
  5. Klop het eiwit tot harde pieken, meng het voorzichtig door het roommengsel.
  6. Giet het mengsel in een siliconenvorm en plaats een paar uur (of een hele nacht) in de koelkast.
  7. Serveer met verse passievruchtenpulp van de drie overgebleven passievruchten en wat citroenverbena. Snijd de parfait in plakjes met een heet en scherp mes.

recepten pascale naessens

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Chez Pascale


© Fiftyandme 2024