snacken zonder schuldgevoel

Snacken zonder schuldgevoel: denk eens aan deze simpele tussendoortjes

Het is drie uur ‘s middags, je hebt je lunch op en toch is het enige waar je aan kan denken, eten. Uit verveling, om de handeling en omdat het lekker is. Je kunt jezelf met veel moeite tegenhouden, of je kunt toch toegeven aan een gezond tussendoortje.

Leestijd: 2 minuten

Snacken zonder schuldgevoel

Zeker, die biologische plakken banenenbrood, cacou-havermoutrepen en zelfgemaakte hummus zijn lekkere tussendoortjes, maar wát een werk om dat klaar te maken. Doe jou maar een simpeler tussendoortje die je in een handomdraai klaar hebt, of je zelfs geen moeite voor hoeft te doen.

Fruit en groenten

  • Bevroren fruit (druiven, frambozen, bosbessen).
  • Gedroogde vruchten, zoals pruimen, abrikozen of een handje rozijnen.
  • Dadel gevuld met zachte geitenkaas.
  • Stukje dadel- of vijgenbrood met oude 30+ kaas
  • Appel uit de oven met kaneel en rozijnen.
  • Snackgroenten: komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, geschrapte worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, selder, enzovoort. Eventueel met dip, zoals een zelfgemaakte tuinbonendip.
  • Cocktailprikker met om en om tomaatjes, een bolletje mozzarella en een blaadje basilicum.
  • Schijfjes komkommer of worteltjes met notenpasta.

Peulvruchten en noten

  • Geroosterde kikkererwten uit de oven met kruiden.
  • Edamame bonen zonder zout met citroensap en chilivlokken.
  • Een handje ongezouten noten: amandelen, cashewnoten, pinda’s, walnoten, hazelnoten, macadamia…
  • Plakjes banaan of appel met daarop een beetje 100% pindakaas of 100% notenpasta zonder toegevoegd zout of suiker.

Zuivel

  • Een schaaltje magere yoghurt naturel eventueel met aftopping van muesli, vers of gedroogd fruit, noten of zaden.
  • Een gezonde milkshake van gepureerd fruit, magere yoghurt of kwark en wat extra fruit.

Goed ontbijten

Om snackhonger te voorkomen is een goed ontbijt erg belangrijk. Vooral een eiwitrijk ontbijt met een paar eieren als hoofdingrediënt zullen je langer vol houden. Uit onderzoek blijkt dat eiwitten de eetlust onder controle houden, zodat je minder geneigd bent om aan het eind van de dag naar tussendoortjes te grijpen.

Kies je liever voor plantaardig? Dan is kwark afgetopt met hennepzaad een goed alternatief. Hennepzaad bevat namelijk maar liefst 33 gram eiwitten per honderd gram – dat is veel – en is rijk aan Omega 3-vetzuren. Ook voor de lunch kun je er eindeloos mee variëren: gooi het door salades, havermout of strooi het in de soep. Drie eetlepels zijn zelfs al voldoende.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bron: Voedingscentrum, Healthline
Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024