cocktails zuid-amerika

4 cocktails zoals in Zuid-Amerika om thuis te maken

Kies je voor je volgende aperomomentje voor een homemade cocktail? Om al even weg te dromen naar de zomer gaan we voor een exotische touch en halen we inspiratie uit Zuid-Amerikaanse, warme oorden. Ontdek ze en ga aan de slag.

Leestijd: 3 minuten

Caipirinha zoals in Brazilië

Wie al in Brazilië is geweest, weet de zoetzure caipirinha daar een populaire drank is. De populariteit komt mede omdat het vroeger gebruikt werd als medicijn tegen de griep, maar bleek toch best een lekkere drank te zijn. Met wat Braziliaanse muziek op de achtergrond (en de verwarming enkele graadjes hoger) merk je niks van het koude winterweer.

Ingrediënten

  • 4 limoenen
  • 4 eetlepels suiker
  • 120 ml cachaça
  • Ijsblokjes

Snij aan beide kanten van de limoen een stukje af en snij de limoen twee keer door het midden. Snij daarna de witte rand aan de binnenkant weg en snij de stukjes nog een keer door het midden. Stop de limoen stukjes en suiker in de shaker en gebruik een fijnstamper of lepel om alles goed fijn en door elkaar te stampen. Voeg daarna veel ijsblokjes toe en de cachaça. Schud nu alles goed door elkaar en schenkt het in een groot glas.

Aguardiente Sour zoals in Colombia

De aguardiente kan omschreven worden zoals de Colombiaanse versie van Tequilla. Wanneer families en vrienden in Colombia samenkomen, komt de fles aguardiente meteen boven. Echte Colombianen hebben dan ook altijd een fles in huis voor sociale gelegenheden. Ze drinken het vaak als een shot, maar om een pittige ochtend (lees: kater) te vermijden, bestaat ook deze lichtere cocktailversie:

Ingrediënten

  • 180ml Colombiaanse aguardiente
  • 60ml limoensap
  • 120ml sinaasappelsap
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eiwit licht gemengd

Voeg alle ingrediënten samen in een cocktailshaker gevuld met ijs. Schud tot ze goed gemengd en schuimig zijn. Giet het mengsel in een mooi glas.

Clerico zoals in Uruguay

Deze exotische vruchtencocktail bestaat uit aardbeien, sinaasappels en papaja’s en wordt aangevuld met witte wijn en sodawater. Leuk om te serveren in een grote kan met een houte lepel, zoals een punch. Het overgebleven fruit vis je er dan nadien makkelijk uit. Tip: bereid het vooraf zodat de smaak van de wijn goed in het fruit kan trekken.

Ingrediënten

  • 2 flessen droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc
  • 1/4 kop brandewijn
  • 1 eetlepel vers citroensap
  • 1/4 kopje suiker
  • Gesneden perziken
  • In plakjes gesneden aardbeien
  • Gehalveerde pitloze druiven
  • In schijfjes gesneden banaan
  • Ijs

Meng de witte wijn met brandewijn, citroensap en suiker in een kan van 3 liter. Roer tot de suiker is opgelost en voeg dan perziken, aardbeien en druiven toe. Laat minstens 2 uur en maximaal een nacht koelen. Voeg de banaan vlak voor het serveren toe. Vul je glazen met ijs een schenk in.

Michelada uit Mexico

Dit is dé perfecte aperitief cocktail in combinatie met een grote kom tortilla chips en guacamole. De ingrediënten van de cocktail zullen je verbazen, maar de combinatie ervan zorgt voor een verrassend lekkere smaak. Als je een avond met vrienden gepland hebt, is het leuk deze samen te maken.

Ingrediënten

  • 2 limoenen
  • Grof zeezout (voor de rand van het glas)
  • 3/4 kop gekoeld tomatensap
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1 theelepel worcestershiresaus
  • 1 theelepel chipotle hot sauce (of tabasco)
  • 4 flesjes donker Mexicaans bier

Snijd een limoen in vieren. Gebruik een kwart om de rand van vier glazen vochtig te maken. Rol de randen van de glazen in grof zeezout om ze een laagje te geven. Snijd 4 dunne horizontale schijfjes van de overgebleven limoenhelft om de glazen te versieren. Zet de glazen opzij. Meng het sap van de limoenen (inclusief de resten van de in partjes gesneden limoen), tomatensap, sojasaus, Worcestershiresaus en hete saus in een kleine kom. Roer om te mengen. Giet het tomatenmengsel gelijkmatig in de glazen. Vul als laatste elk glas met een flesje donker Mexicaans bier en dien onmiddellijk op.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024